ŞİMŞEK'TEN EKONOMİ ELEŞTİRİSİ!

SİYASET 08.10.2023 - 11:34, Güncelleme: 08.10.2023 - 11:34
 

ŞİMŞEK'TEN EKONOMİ ELEŞTİRİSİ!

Toplumun her kesiminin ekonomik sıkıntı çektiğini ifade eden siyasetçi İlkay Şimşek, "TESK verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında 71 bin 500 esnafımız kepenk kapatmış, eğer bu kadar esnaf kepenk kapattıysa bu ülkenin iflası anlamına gelir, böyle giderse çok daha kötü sonuçlar bizi bekliyor demektir" açıklamasında bulundu.
Son dönemde iyice artan ekonomik sıkıntıları ve yarattığı sosyal sorunları değerlendiren siyasetçi İlkay Şimşek, emeklilerin açlık sınırının altına, işçilerin yoksulluk sınırının dibine, üniversite öğrencilerinin işsizliğe ve başı boşluğa, kiracıların ise çadır yaşamına itildiği bir dönemde, vatandaşların ciddi anlamda travma yaşadığını söyledi.   “TOPLU İFLASLARLA DEVAM EDECEK”  Bu toplumsal travmanın her geçen gün artan şiddet, cinnet gibi olaylardan rahatça anlaşıldığını, gazete ve televizyonların bu haberlerle dolup taştığını ifade eden İlkay Şimşek, "Ülkemiz artık her yönden iflas etmiştir" dedi. Şimşek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre; 2023’ün ilk 8 ayında kapanan dükkân sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış göstermiş ve 71 bin 500 esnafımız kepenk kapatmıştır. 2023 yılında her ay ortalama 8 bin 950 esnaf kepenk indirmiştir. Üstelik pandemi döneminden bu yana taşıdıkları borç yükünü hafifletemeyen KOBİ'lerin bankacılık sektörüne olan borçları da temmuz ayı itibari ile 2 trilyon 868 milyar liraya yükselmiştir. Bankalara borçlu KOBİ sayısı Nisan ayında 4 milyon 588 bin olmuş, borcu takibe düşen KOBİ sayısı ise 330 bine ulaşmıştır. Bu veriler tamamen esnafların kurumsal yapısı olan TESK'e aittir. Uygulanan yüksek faiz, yüksek kur, vergi artışları, zamlar, kontrol edilemeyen işyeri kiraları, elektrik ve doğalgaz faturalarıyla katlanan işletme giderleri esnaf ve sanatkârı tüketmiş, iflasa sürüklemiştir. Bu durum ne yazık ki toplu iflaslarla devam edecektir. Ayakta kalan hiçbir esnaf durumuna sevinemeyecektir, çünkü vatandaşın düşen alım gücü de hesaba katıldığında onların da kaderi diğerleri gibi olacaktır. Eğer bir ülkede bu kadar çok sayıda esnaf kepenk kapatıyorsa, bu durum ülkenin de iflası anlamına gelir, böyle giderse çok daha kötü sonuçlar bizi bekliyor demektir." Musa Akar
Toplumun her kesiminin ekonomik sıkıntı çektiğini ifade eden siyasetçi İlkay Şimşek, "TESK verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında 71 bin 500 esnafımız kepenk kapatmış, eğer bu kadar esnaf kepenk kapattıysa bu ülkenin iflası anlamına gelir, böyle giderse çok daha kötü sonuçlar bizi bekliyor demektir" açıklamasında bulundu.

Son dönemde iyice artan ekonomik sıkıntıları ve yarattığı sosyal sorunları değerlendiren siyasetçi İlkay Şimşek, emeklilerin açlık sınırının altına, işçilerin yoksulluk sınırının dibine, üniversite öğrencilerinin işsizliğe ve başı boşluğa, kiracıların ise çadır yaşamına itildiği bir dönemde, vatandaşların ciddi anlamda travma yaşadığını söyledi.  

“TOPLU İFLASLARLA DEVAM EDECEK” 

Bu toplumsal travmanın her geçen gün artan şiddet, cinnet gibi olaylardan rahatça anlaşıldığını, gazete ve televizyonların bu haberlerle dolup taştığını ifade eden İlkay Şimşek, "Ülkemiz artık her yönden iflas etmiştir" dedi. Şimşek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre; 2023’ün ilk 8 ayında kapanan dükkân sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış göstermiş ve 71 bin 500 esnafımız kepenk kapatmıştır. 2023 yılında her ay ortalama 8 bin 950 esnaf kepenk indirmiştir. Üstelik pandemi döneminden bu yana taşıdıkları borç yükünü hafifletemeyen KOBİ'lerin bankacılık sektörüne olan borçları da temmuz ayı itibari ile 2 trilyon 868 milyar liraya yükselmiştir. Bankalara borçlu KOBİ sayısı Nisan ayında 4 milyon 588 bin olmuş, borcu takibe düşen KOBİ sayısı ise 330 bine ulaşmıştır. Bu veriler tamamen esnafların kurumsal yapısı olan TESK'e aittir. Uygulanan yüksek faiz, yüksek kur, vergi artışları, zamlar, kontrol edilemeyen işyeri kiraları, elektrik ve doğalgaz faturalarıyla katlanan işletme giderleri esnaf ve sanatkârı tüketmiş, iflasa sürüklemiştir. Bu durum ne yazık ki toplu iflaslarla devam edecektir. Ayakta kalan hiçbir esnaf durumuna sevinemeyecektir, çünkü vatandaşın düşen alım gücü de hesaba katıldığında onların da kaderi diğerleri gibi olacaktır. Eğer bir ülkede bu kadar çok sayıda esnaf kepenk kapatıyorsa, bu durum ülkenin de iflası anlamına gelir, böyle giderse çok daha kötü sonuçlar bizi bekliyor demektir." Musa Akar

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.