"Çiftçiye Verilen Destek Elektrik Parasını Bile Karşılamıyor"

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.09.2021 - 12:24, Güncelleme: 03.09.2021 - 12:24
 

"Çiftçiye Verilen Destek Elektrik Parasını Bile Karşılamıyor"

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, çiftçilerin tarımsal sulama nedeniyle ödedikleri elektrik faturalarının yüksekliğine dikkat çekerek, "Çiftçiye verilen sözde desteklemeler, elektrik faturaları ile birlikte geri alınıyor. Gelen faturaların yanında bu destekler devede kulak kalıyor.” dedi.
Çiftçiye verilen desteklemelerin yetersiz olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini belirten CHP’li Bekir Başevirgen, "Girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle tarımsal üretim yapmanın zorlaştığı bu dönemde, sulama nedeniyle elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçiler de üretimi bırakacak. Bu zamana kadar 1 milyon çiftçi ve üretici üretimi bıraktı ve son 20 yılda 4 milyon hektardan fazla tarım arazisi ekim dışı kaldı. Maliyet yükü altında ezilen çiftçi sulama da yapamazsa üretim tamamen duracak." diye konuştu. "EVİN ELEKTRİĞİNİ DE KESİYORLAR" Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçinin elektrik dağıtım şirketleri tarafından ev elektriklerinin de kesildiğini iddia eden Bekir Başevirgen, " Sosyal devlet ilkesine tamamen aykırı olan bu uygulama binlerce insanın mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Borcunu ödeyemedi diye yaşamsal ihtiyaç olan elektriğe ulaşma hakkının engellenmesi tamamen hak gaspıdır." dedi. "MANİSALI ÇİFTÇİNİN BORCU 15 MİLYON LİRA" CHP’li Bekir Başevirgen, Bakan Fatih Dönmez'in birkaç gün önce aralarında Bingöl, Ağrı, İstanbul, Van, Iğdır gibi illerin de bulunduğu 17 ile ait tarımsal sulama borcunu 23,5 milyon lira olarak açıkladığını hatırlatarak, "Sadece Manisalı çiftçinin, 2020 Mart-2021 Mart dönemine ait tarımsal elektrik borcu 15 milyon lira. Bu elektrik bedelleri, elektrik şirketi tarafından, çiftçilerimiz mahsul parasını alıp almadığına bakılmaksızın aylık olarak fatura ediliyor ve aylık olarak tahsil ediliyor. Tarımsal üretimde kullandığı elektriği kesilmesin diye bankalardan kredi çeken çiftçilerimiz var. Bu kadar çabaya rağmen yine de Manisalı çiftçi elektrik borçlarını ödeyemiyor.” şeklinde konuştu. "HASAT SONRASI FATURALANDIRMA ŞART" Bir taraftan virüsle mücadele ederken her türlü riski göze alarak üretimine devam eden çiftçilerin elektrik faturalarını ürünlerin hasadından sonra ödemek istediklerini belirten Başevirgen, "Ekim faaliyetlerinin başladığı dönemde, faturaların karşılanması çiftçi açısından mümkün değil. Çiftçinin aylık geliri yok, geliri hasat döneminde. Tarımsal sulama abonelerine ait elektrik faturalarının hasat dönemi sonrasına ertelenmesi ve çiftçinin bu darboğazdan kurtarılması gerekiyor." diye konuştu.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, çiftçilerin tarımsal sulama nedeniyle ödedikleri elektrik faturalarının yüksekliğine dikkat çekerek, "Çiftçiye verilen sözde desteklemeler, elektrik faturaları ile birlikte geri alınıyor. Gelen faturaların yanında bu destekler devede kulak kalıyor.” dedi.

Çiftçiye verilen desteklemelerin yetersiz olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini belirten CHP’li Bekir Başevirgen, "Girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle tarımsal üretim yapmanın zorlaştığı bu dönemde, sulama nedeniyle elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçiler de üretimi bırakacak. Bu zamana kadar 1 milyon çiftçi ve üretici üretimi bıraktı ve son 20 yılda 4 milyon hektardan fazla tarım arazisi ekim dışı kaldı. Maliyet yükü altında ezilen çiftçi sulama da yapamazsa üretim tamamen duracak." diye konuştu.

"EVİN ELEKTRİĞİNİ DE KESİYORLAR"

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçinin elektrik dağıtım şirketleri tarafından ev elektriklerinin de kesildiğini iddia eden Bekir Başevirgen, " Sosyal devlet ilkesine tamamen aykırı olan bu uygulama binlerce insanın mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Borcunu ödeyemedi diye yaşamsal ihtiyaç olan elektriğe ulaşma hakkının engellenmesi tamamen hak gaspıdır." dedi.

"MANİSALI ÇİFTÇİNİN BORCU 15 MİLYON LİRA"

CHP’li Bekir Başevirgen, Bakan Fatih Dönmez'in birkaç gün önce aralarında Bingöl, Ağrı, İstanbul, Van, Iğdır gibi illerin de bulunduğu 17 ile ait tarımsal sulama borcunu 23,5 milyon lira olarak açıkladığını hatırlatarak, "Sadece Manisalı çiftçinin, 2020 Mart-2021 Mart dönemine ait tarımsal elektrik borcu 15 milyon lira. Bu elektrik bedelleri, elektrik şirketi tarafından, çiftçilerimiz mahsul parasını alıp almadığına bakılmaksızın aylık olarak fatura ediliyor ve aylık olarak tahsil ediliyor. Tarımsal üretimde kullandığı elektriği kesilmesin diye bankalardan kredi çeken çiftçilerimiz var. Bu kadar çabaya rağmen yine de Manisalı çiftçi elektrik borçlarını ödeyemiyor.” şeklinde konuştu.

"HASAT SONRASI FATURALANDIRMA ŞART"

Bir taraftan virüsle mücadele ederken her türlü riski göze alarak üretimine devam eden çiftçilerin elektrik faturalarını ürünlerin hasadından sonra ödemek istediklerini belirten Başevirgen, "Ekim faaliyetlerinin başladığı dönemde, faturaların karşılanması çiftçi açısından mümkün değil. Çiftçinin aylık geliri yok, geliri hasat döneminde. Tarımsal sulama abonelerine ait elektrik faturalarının hasat dönemi sonrasına ertelenmesi ve çiftçinin bu darboğazdan kurtarılması gerekiyor." diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.