DOLUNUN ZARAR VERDİĞİ BAĞLARDA İNCELEME

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.06.2022 - 14:06, Güncelleme: 07.06.2022 - 14:06
 

DOLUNUN ZARAR VERDİĞİ BAĞLARDA İNCELEME

Geçtiğimiz günlerde Manisa’da yaşanan dolu afeti nedeniyle zarar gören üzüm bağlarında incelemelerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, çiftçinin zararının karşılanması gerektiğini söyledi.
Aşırı yağış, dolu ve fırtına nedeniyle Alaşehir, Ahmetli ve Salihli’nin bazı bölgelerinde üzüm bağları zarar görmüştü. Milletvekili Bakırlıoğlu ve CHP Alaşehir İlçe Başkanı Gülgün Hasçelik ile birlikte Tepeköy ve Gümüşçay köylerinde incelemelerde bulundu, bağları zarar gören çiftçilerden bilgi aldı. ÇİFTÇİ TARIM SİGORTASI YAPTIRMAYA ÇEKİNİYOR Afetin yaşandığı günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle Bayburt’ta bulunan Bakırlıoğlu Manisa’ya döner dönmez afet bölgesine gitti. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’na şikayetlerini aktaran çiftçiler son yıllarda üzümden para kazanamadıklarını, açıklanan çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının maliyeti kurtarmadığından bahsettiler. Üzüm üreticileri mazota gübreye ilaca işçiliğe gelen zamlarla maliyetlerinin üç katına çıktığını, buna karşın üzüm fiyatının aynı oranda artmadığını söylediler. Tarım Sigortası yaptıran çiftçiler afetlerden dolayı oluşan zararlarının karşılanmadığını, bu yüzden sigorta yaptırmadıklarını ifade ettiler. ÜZÜM ÜRETİCİSİNİ ZOR BİR YIL BEKLİYOR Bakırlıoğlu bağları zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileterek her yıl bir şekilde bölgede afet olduğuna dikkat çekti. Bakırlıoğlu, açıklamasında; “Dolu, don, fırtına aşırı yağış, sel, güneş yanığı ve silkme gibi nedenlerle bağlar ve üzümler zarar görüyor. Her ne kadar Tarım Sigortası yaptırılsa da bu zararların bir kısmı kapsam dışı. Sigorta primlerinin yüksekliği yüzünden zaten istenilen düzeyde tarım sigortası yaptırılamıyor. Bu yıl üzüm üreticisini zor bir yıl bekliyor. Gübre fiyatları 3-4 kat, mazot 2,5 kat, ilaç fiyatları ise 2 kat artmış. Buna karşın sezon dışında olmamıza rağmen fiyatlar sezon döneminin ancak yüzde 25 fazlası” dedi. SAVAŞ MANİSALI ÜRETİCİYİ DOĞRUDAN ETKİLEYECEK “Rusya-Ukrayna savaşı Manisalı üzüm üreticisini doğrudan etkileyecek” diyen Bakırlıoğlu; “Daha önce Suriye’de düşürülen Rusya uçağının üzüm piyasasına ne kadar çok zarar verdiğini unutmadık. Yaş üzüm ihracatımızın yüzde 70’ini Rusya ve Ukrayna’ya yapıyoruz. Eğer hasat sezonunda sofralık yaş üzüm ihracatı yapamazsak üzümler mecburen kurutulacak ve oluşan arz fazlası nedeniyle fiyatlar düşecek. Hükümet bu duruma şimdiden tedbir almak zorunda” ifadelerine yer verdi.
Geçtiğimiz günlerde Manisa’da yaşanan dolu afeti nedeniyle zarar gören üzüm bağlarında incelemelerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, çiftçinin zararının karşılanması gerektiğini söyledi.

Aşırı yağış, dolu ve fırtına nedeniyle Alaşehir, Ahmetli ve Salihli’nin bazı bölgelerinde üzüm bağları zarar görmüştü. Milletvekili Bakırlıoğlu ve CHP Alaşehir İlçe Başkanı Gülgün Hasçelik ile birlikte Tepeköy ve Gümüşçay köylerinde incelemelerde bulundu, bağları zarar gören çiftçilerden bilgi aldı.

ÇİFTÇİ TARIM SİGORTASI YAPTIRMAYA ÇEKİNİYOR

Afetin yaşandığı günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle Bayburt’ta bulunan Bakırlıoğlu Manisa’ya döner dönmez afet bölgesine gitti. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’na şikayetlerini aktaran çiftçiler son yıllarda üzümden para kazanamadıklarını, açıklanan çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının maliyeti kurtarmadığından bahsettiler. Üzüm üreticileri mazota gübreye ilaca işçiliğe gelen zamlarla maliyetlerinin üç katına çıktığını, buna karşın üzüm fiyatının aynı oranda artmadığını söylediler. Tarım Sigortası yaptıran çiftçiler afetlerden dolayı oluşan zararlarının karşılanmadığını, bu yüzden sigorta yaptırmadıklarını ifade ettiler.

ÜZÜM ÜRETİCİSİNİ ZOR BİR YIL BEKLİYOR

Bakırlıoğlu bağları zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileterek her yıl bir şekilde bölgede afet olduğuna dikkat çekti. Bakırlıoğlu, açıklamasında; “Dolu, don, fırtına aşırı yağış, sel, güneş yanığı ve silkme gibi nedenlerle bağlar ve üzümler zarar görüyor. Her ne kadar Tarım Sigortası yaptırılsa da bu zararların bir kısmı kapsam dışı. Sigorta primlerinin yüksekliği yüzünden zaten istenilen düzeyde tarım sigortası yaptırılamıyor. Bu yıl üzüm üreticisini zor bir yıl bekliyor. Gübre fiyatları 3-4 kat, mazot 2,5 kat, ilaç fiyatları ise 2 kat artmış. Buna karşın sezon dışında olmamıza rağmen fiyatlar sezon döneminin ancak yüzde 25 fazlası” dedi.

SAVAŞ MANİSALI ÜRETİCİYİ DOĞRUDAN ETKİLEYECEK

“Rusya-Ukrayna savaşı Manisalı üzüm üreticisini doğrudan etkileyecek” diyen Bakırlıoğlu; “Daha önce Suriye’de düşürülen Rusya uçağının üzüm piyasasına ne kadar çok zarar verdiğini unutmadık. Yaş üzüm ihracatımızın yüzde 70’ini Rusya ve Ukrayna’ya yapıyoruz. Eğer hasat sezonunda sofralık yaş üzüm ihracatı yapamazsak üzümler mecburen kurutulacak ve oluşan arz fazlası nedeniyle fiyatlar düşecek. Hükümet bu duruma şimdiden tedbir almak zorunda” ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.