KİRAZ BAĞLARINDA BUDAMA BAŞLADI

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.01.2018 - 11:26, Güncelleme: 17.01.2018 - 11:26
 

KİRAZ BAĞLARINDA BUDAMA BAŞLADI

Kiraz diyarı olarak bilinen Karaoğlanlı, Sancaklı Bozköy, Sancaklı İğdecik ve Çobanisa bölgelerindeki kiraz bağlarında budama yapan çiftçiler kiraz ürününün bu yıl hava şartlarından dolayı iyi olacağını ümit ettiklerini söylediler.
Manisa Ovası'nda en iyi kirazın yetiştirildiği bölgelerden Sancaklı Bozköy, Sancaklı İğdecik, Karaoğlanlı ve Çobanisa bölgelerinde kiraz bağlarında hasada hazırlamak için çiftçiler budama çalışmalarına başladı. Her yıl Ocak ayı itibarıyla Manisa bölgesindeki kiraz bağlarında başlanılan budama ve bakım çalışmaları hummalı bir şekilde başladı.   BUDAMAYI KENDİMİZ YAPIYORUZ Yıllardır kiraz yetiştiriciliği yapan Ömür Akkaya, kiraz bağında budama yaparken gazetemize yaptığı açıklamada; " bağlarımızda her yıl düzenli budama yapıyoruz. En çok dikkat edilmesi gereken, dalların yükselmemesi için kol budaması dediğimiz boylarının kısaltılması.  Meyve verecek gözlerin kesilmemesi, ağacın veriminin yüksek tutulması için bazı dalların seyreltilmesi gerekiyor. Bu nedenle genellikle kiraz bağları olanlar, kendileri budama yapıyor. Nedeni ise, bağın durumunu çok iyi bildiğimiz için, ağacımızın ne gibi bir hastalığı olduğunu da görüyor olmamız " dedi.   ORGANİK ÜRÜN YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ Akkaya; " Gün geçtikçe yaptığımız kaliteli yetiştiricilikle, daha iyi ürünler almaya başladık. Tüccar iri ve gösterişli kiraz istiyor. O da ilaç kullanılarak elde edilen ürün. Bizler öyle ürün yetiştirmiyoruz. Elimizden geldiği kadar hiç ilaç kullanmadan organik ürün yetiştirmeye çalışıyoruz. Şimdi yeni bir organik ilaç olduğunu öğrendik. O ilaç biraz pahalı olsa da kullanmak istiyoruz. Çünkü üründe ilaç kalıntısı olmuyor ve tamamen organik halde yetişiyor. Ayrıca, toprak su ihtiyacını da karşılıyor ve toprağı havalandırıyormuş, o nedenle organik ürün yetiştirmek zorundayız. Kiraz bağlarında çeşitlerimiz var. Bunlardan ilki, erken ürün alabildiğimiz Karakodur kirazıdır. O nedenle öncelikle o cinslerde budama yapıyoruz. Daha sonra diğerlerini buduyoruz  " dedi.   BU YILKİ FİYATLARDAN UMUTLUYUZ Üretici olarak geçen yılki fiyatlardan memnun değildik. Ama bu yıldan umutluyuz. Yeni kurulan Kiraz Pazarı'nda üretici olarak kendi ürünümüzü pazarlayabileceğiz. Aracı kurum olmayacağı için, daha iyi kazanç elde edebileceğimizi düşünüyorum.  
Kiraz diyarı olarak bilinen Karaoğlanlı, Sancaklı Bozköy, Sancaklı İğdecik ve Çobanisa bölgelerindeki kiraz bağlarında budama yapan çiftçiler kiraz ürününün bu yıl hava şartlarından dolayı iyi olacağını ümit ettiklerini söylediler.
Manisa Ovası'nda en iyi kirazın yetiştirildiği bölgelerden Sancaklı Bozköy, Sancaklı İğdecik, Karaoğlanlı ve Çobanisa bölgelerinde kiraz bağlarında hasada hazırlamak için çiftçiler budama çalışmalarına başladı. Her yıl Ocak ayı itibarıyla Manisa bölgesindeki kiraz bağlarında başlanılan budama ve bakım çalışmaları hummalı bir şekilde başladı.
 


BUDAMAYI KENDİMİZ YAPIYORUZ
Yıllardır kiraz yetiştiriciliği yapan Ömür Akkaya, kiraz bağında budama yaparken gazetemize yaptığı açıklamada; " bağlarımızda her yıl düzenli budama yapıyoruz. En çok dikkat edilmesi gereken, dalların yükselmemesi için kol budaması dediğimiz boylarının kısaltılması.  Meyve verecek gözlerin kesilmemesi, ağacın veriminin yüksek tutulması için bazı dalların seyreltilmesi gerekiyor. Bu nedenle genellikle kiraz bağları olanlar, kendileri budama yapıyor. Nedeni ise, bağın durumunu çok iyi bildiğimiz için, ağacımızın ne gibi bir hastalığı olduğunu da görüyor olmamız " dedi.


 
ORGANİK ÜRÜN YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ
Akkaya; " Gün geçtikçe yaptığımız kaliteli yetiştiricilikle, daha iyi ürünler almaya başladık. Tüccar iri ve gösterişli kiraz istiyor. O da ilaç kullanılarak elde edilen ürün. Bizler öyle ürün yetiştirmiyoruz. Elimizden geldiği kadar hiç ilaç kullanmadan organik ürün yetiştirmeye çalışıyoruz. Şimdi yeni bir organik ilaç olduğunu öğrendik. O ilaç biraz pahalı olsa da kullanmak istiyoruz. Çünkü üründe ilaç kalıntısı olmuyor ve tamamen organik halde yetişiyor. Ayrıca, toprak su ihtiyacını da karşılıyor ve toprağı havalandırıyormuş, o nedenle organik ürün yetiştirmek zorundayız. Kiraz bağlarında çeşitlerimiz var. Bunlardan ilki, erken ürün alabildiğimiz Karakodur kirazıdır. O nedenle öncelikle o cinslerde budama yapıyoruz. Daha sonra diğerlerini buduyoruz  " dedi.
 
BU YILKİ FİYATLARDAN UMUTLUYUZ
Üretici olarak geçen yılki fiyatlardan memnun değildik. Ama bu yıldan umutluyuz. Yeni kurulan Kiraz Pazarı'nda üretici olarak kendi ürünümüzü pazarlayabileceğiz. Aracı kurum olmayacağı için, daha iyi kazanç elde edebileceğimizi düşünüyorum.
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.