Manisa’da Çaya Zam Yapıldı Mı?

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.06.2021 - 11:21, Güncelleme: 16.06.2021 - 11:21
 

Manisa’da Çaya Zam Yapıldı Mı?

Manisa’da çay ocakları ve kahvehanelerde çay satış fiyatına zam yapıldı. Yaklaşık 2 yıldır zam yapılmayan çay 1 buçuk liradan 2 liraya çıkarken, 4 liradan satılan Türk kahvesinin fiyatı aynı kaldı.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun süredir kapalı olan kahvehane ve çay ocaklarının açılmasıyla sektörde yavaş yavaş hareketlilik başladı. Manisa’da kapanma öncesi 1 buçuk liradan satılan çay, açılmanın ardından merkezdeki bazı kahvehanelerde 2 liradan satılmaya başlandı. Bazı vatandaşlar artan fiyatlar nedeniyle şaşkına uğradıklarını belirterek, tepkilerini dile getirirdi. Manisa Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Çetin, ‘zam’ konusuna açıklık getirdi. YENİ BİR ZAM DEĞİL Zamlı tarifesinin 2020 yılı şubat ayında yasalaştığını belirten Başkan Çetin, kapanma nedeniyle bu kararı uygulamakta geciktiklerini ifade etti. Başkan Çetin, “Bu zam yeni bir şey değil. 2020 yılının şubat ayında yenilenen fiyat tarifesini kapanmalar nedeniyle şimdi uygulayabiliyoruz. Esnaf uzun bir süreden beri kapalı olduğu için, işletmelerin kiraları yüksek, giderleri fazla olduğundan fiyat tarifesi de bu şekilde güncellendi. Şehir merkezindeki kahvehanelerde çay 2 liradan, çay ocaklarında ise 1.75’ten satılıyor. Bazı kenar mahalle ve kırsal mahalle işletmelerinde bu fiyat tarifesi şu anda tel sex hattı uygulanamıyor. O bölgelerde de uygulanması için çalışıyoruz. Bu, zorunlu bir zam.” dedi. “YÜZDE 25 ORANINDA ZAM İSTEME HAKKIMIZ VAR” Başkan Çetin, yaşadıkları zorlu süreç nedeniyle yüzde 25 zam isteme haklarının olduğunu kaydederek, “Aslında çok uzun zaman dükkanlarımızı açamadığımız için fiyat tarifelerinde yüzde 25 oranında zam isteme hakkımız var. Yani talep etsek çay fiyatı şu anda 2 buçuk lira olur. Ancak halkımızın durumu da ortada. Pandemi nedeniyle hem biz esnaflar hem de vatandaşlarımız ekonomik olarak çok zor günler geçiriyoruz. Böylesi bir durumda yüzde 25’lik zam isteyemeyiz” şeklinde konuştu. VATANDAŞLAR YENİ FİYATA ŞAŞIRDI Bir gün önce çayı 1 buçuk liraya içtiğini belirten ve ertesi günü yeni fiyat tarifesini görünce şaşkınlığını gizleyemeyen Turak Işık, "Manisa'da bir bardak çay 2 lira oldu. Bir gün önce çay içmeye gelen vatandaşlar 1,50 liradan çay bardağını içerken aniden neden çay 2 lira oldu? Aynı bardak, aynı çay. Alıştık artık yılda bir yapılan zamların 6 aya düşmesine" yorumunu yaptı.
Manisa’da çay ocakları ve kahvehanelerde çay satış fiyatına zam yapıldı. Yaklaşık 2 yıldır zam yapılmayan çay 1 buçuk liradan 2 liraya çıkarken, 4 liradan satılan Türk kahvesinin fiyatı aynı kaldı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun süredir kapalı olan kahvehane ve çay ocaklarının açılmasıyla sektörde yavaş yavaş hareketlilik başladı. Manisa’da kapanma öncesi 1 buçuk liradan satılan çay, açılmanın ardından merkezdeki bazı kahvehanelerde 2 liradan satılmaya başlandı. Bazı vatandaşlar artan fiyatlar nedeniyle şaşkına uğradıklarını belirterek, tepkilerini dile getirirdi. Manisa Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Çetin, ‘zam’ konusuna açıklık getirdi.

YENİ BİR ZAM DEĞİL

Zamlı tarifesinin 2020 yılı şubat ayında yasalaştığını belirten Başkan Çetin, kapanma nedeniyle bu kararı uygulamakta geciktiklerini ifade etti. Başkan Çetin, “Bu zam yeni bir şey değil. 2020 yılının şubat ayında yenilenen fiyat tarifesini kapanmalar nedeniyle şimdi uygulayabiliyoruz. Esnaf uzun bir süreden beri kapalı olduğu için, işletmelerin kiraları yüksek, giderleri fazla olduğundan fiyat tarifesi de bu şekilde güncellendi. Şehir merkezindeki kahvehanelerde çay 2 liradan, çay ocaklarında ise 1.75’ten satılıyor. Bazı kenar mahalle ve kırsal mahalle işletmelerinde bu fiyat tarifesi şu anda tel sex hattı uygulanamıyor. O bölgelerde de uygulanması için çalışıyoruz. Bu, zorunlu bir zam.” dedi.

“YÜZDE 25 ORANINDA ZAM İSTEME HAKKIMIZ VAR”

Başkan Çetin, yaşadıkları zorlu süreç nedeniyle yüzde 25 zam isteme haklarının olduğunu kaydederek, “Aslında çok uzun zaman dükkanlarımızı açamadığımız için fiyat tarifelerinde yüzde 25 oranında zam isteme hakkımız var. Yani talep etsek çay fiyatı şu anda 2 buçuk lira olur. Ancak halkımızın durumu da ortada. Pandemi nedeniyle hem biz esnaflar hem de vatandaşlarımız ekonomik olarak çok zor günler geçiriyoruz. Böylesi bir durumda yüzde 25’lik zam isteyemeyiz” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR YENİ FİYATA ŞAŞIRDI

Bir gün önce çayı 1 buçuk liraya içtiğini belirten ve ertesi günü yeni fiyat tarifesini görünce şaşkınlığını gizleyemeyen Turak Işık, "Manisa'da bir bardak çay 2 lira oldu. Bir gün önce çay içmeye gelen vatandaşlar 1,50 liradan çay bardağını içerken aniden neden çay 2 lira oldu? Aynı bardak, aynı çay. Alıştık artık yılda bir yapılan zamların 6 aya düşmesine" yorumunu yaptı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.