442 YILLIK TARİHİ BİNAYA PVC PENCERE!

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.05.2022 - 11:51, Güncelleme: 23.05.2022 - 11:51
 

442 YILLIK TARİHİ BİNAYA PVC PENCERE!

Manisa’da 1581 yılında inşa edilen Alaybey Sıbyan Mektebi’ne PVC pencere takıldı. Tarihi binanın yeni pencerelerini gören yetkililer ve vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi.
Alaybeyi Ferhat Ağa’nın eşi Dilşikar Hatun tarafından 1581 yılında inşa ettirilen Alaybey Sıbyan Mektebi, Kaba yonu taş, moloz taş ve tuğla malzeme ile taş duvar örgü tekniğiyle inşa edilmiş. Geçmişte, Osmanlılı gençleri geleceğe hazırlamak için eğitimlerin verildiği yer olarak kullanılan 442 yıllık tarihi bina şimdilerde ‘restorasyon’ kurbanı oldu. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan Alaybey Sıbyan Mektebi’ye takılan PVC pencere hem vatandaşın hem de yetkililerin tepkilerine neden oldu. AÇIKDİL: “GEÇİCİ DE OLSA AHŞAP PENCERE TAKILMALIYDI” Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, Alaybey Sıbyan Mektebi’nin restorasyon yapılması için bir karar alındığının ancak henüz restorasyona başlanılmadığını belirtti. Restorasyon öncesi geçici olarak PVC pencerelin takıldığı kanaatinde olduğunu söyleyen Açıkdil, geçici de olsa 442 yıllık tarihi binaya bu uygulamanın yakışmadığının altını çizdi. Açıkdil, PVC pencere uygulamasını şu sözlerle değerlendirdi; “Bu bina, tescilli tarihi eserimiz. 2009 yılında restorasyon projesi, koruma kurulu tarafından onaylanmış. Fakat restorasyonu yapılmamış. Yan tarafta ufak bir kapı açılmış o da kurulun izni ile açılmış. Restorasyon da aslına uygun olarak onarılması kaydı ile’ denilerek kapı açılmış ve restorasyonu henüz yapılmadığı içinde tahmin ediyorum ki geçici olarak PVC doğramadan pencere takılmış. Tarihi eserlerde kesinlikle PVC ve alüminyum kullanılmaz çünkü eser yapıldığında öyle malzemeler yoktu. Bunlar günümüzde yapılmış malzemelerdir. Geçici de olsa ahşaptan pencere yapılması lazımdı ki buradan gelip geçen vatandaşların şikayetine maruz kalınmaması açısından. Kamu kurumlarının bu restorasyon işlerinde daha dikkatli olmaları lazım.  “BÖYLE TARİHİ ESER KORUNMAZ!” Alaybey Mahalle sakinlerinden Aysun Köprülü, Alaybey Sıbyan Mektebindeki PVC pencere uygulamasını şu sözlerle eleştirdi; “Tarihi eserlerimize böyle mi sahip çıkılıyor? Biz tarihimize sahip çıkmazsak bizim geleceğimiz, geçmişe nasıl bakacak? Bunlarla mı? Bunları mı örnek alacak gelecek nesil? Buraya 2 tane tahta bulamamışlar mı? Tadilat yapılırken görmedim. Görsem burada onlara da tepkimi verirdim. Bunlar vakıflarınsa, vakıflar bunlara sahip çıksın. Böyle tarihi eser korunmaz.”
Manisa’da 1581 yılında inşa edilen Alaybey Sıbyan Mektebi’ne PVC pencere takıldı. Tarihi binanın yeni pencerelerini gören yetkililer ve vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi.

Alaybeyi Ferhat Ağa’nın eşi Dilşikar Hatun tarafından 1581 yılında inşa ettirilen Alaybey Sıbyan Mektebi, Kaba yonu taş, moloz taş ve tuğla malzeme ile taş duvar örgü tekniğiyle inşa edilmiş. Geçmişte, Osmanlılı gençleri geleceğe hazırlamak için eğitimlerin verildiği yer olarak kullanılan 442 yıllık tarihi bina şimdilerde ‘restorasyon’ kurbanı oldu. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan Alaybey Sıbyan Mektebi’ye takılan PVC pencere hem vatandaşın hem de yetkililerin tepkilerine neden oldu.

AÇIKDİL: “GEÇİCİ DE OLSA AHŞAP PENCERE TAKILMALIYDI”

Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, Alaybey Sıbyan Mektebi’nin restorasyon yapılması için bir karar alındığının ancak henüz restorasyona başlanılmadığını belirtti. Restorasyon öncesi geçici olarak PVC pencerelin takıldığı kanaatinde olduğunu söyleyen Açıkdil, geçici de olsa 442 yıllık tarihi binaya bu uygulamanın yakışmadığının altını çizdi. Açıkdil, PVC pencere uygulamasını şu sözlerle değerlendirdi; “Bu bina, tescilli tarihi eserimiz. 2009 yılında restorasyon projesi, koruma kurulu tarafından onaylanmış. Fakat restorasyonu yapılmamış. Yan tarafta ufak bir kapı açılmış o da kurulun izni ile açılmış. Restorasyon da aslına uygun olarak onarılması kaydı ile’ denilerek kapı açılmış ve restorasyonu henüz yapılmadığı içinde tahmin ediyorum ki geçici olarak PVC doğramadan pencere takılmış. Tarihi eserlerde kesinlikle PVC ve alüminyum kullanılmaz çünkü eser yapıldığında öyle malzemeler yoktu. Bunlar günümüzde yapılmış malzemelerdir. Geçici de olsa ahşaptan pencere yapılması lazımdı ki buradan gelip geçen vatandaşların şikayetine maruz kalınmaması açısından. Kamu kurumlarının bu restorasyon işlerinde daha dikkatli olmaları lazım. 

“BÖYLE TARİHİ ESER KORUNMAZ!”

Alaybey Mahalle sakinlerinden Aysun Köprülü, Alaybey Sıbyan Mektebindeki PVC pencere uygulamasını şu sözlerle eleştirdi; “Tarihi eserlerimize böyle mi sahip çıkılıyor? Biz tarihimize sahip çıkmazsak bizim geleceğimiz, geçmişe nasıl bakacak? Bunlarla mı? Bunları mı örnek alacak gelecek nesil? Buraya 2 tane tahta bulamamışlar mı? Tadilat yapılırken görmedim. Görsem burada onlara da tepkimi verirdim. Bunlar vakıflarınsa, vakıflar bunlara sahip çıksın. Böyle tarihi eser korunmaz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.