“EMEKLİLER ARTIK SOKAĞA ÇIKAMIYOR”

ÖZEL HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.07.2022 - 00:13, Güncelleme: 02.07.2022 - 00:13
 

“EMEKLİLER ARTIK SOKAĞA ÇIKAMIYOR”

4 Temmuz günü açıklanacak haziran ayı enflasyon oranıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaş zammı da netlik kazanmış olacak.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Manisa Şube Başkanı Mehmet Akkoyun, emekli maaş artışı ile asgari ücret artışındaki makasın daha da açıldığını belirterek emekli maaş sisteminin yeniden düzenlenmesini talep etti. “EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI” Türkiye’deki emeklilerin yüzde 50’sinin asgari ücretten az maaş aldığını kaydeden Başkan Akkoyun; “Şu anda en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya endeksli. Son derece düşük bir ücret bu. Emekli, maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyor. 6 ayda bize enflasyon oranında zam belirlenmekte. Şu anda 36, 24 civarında. Haziran ayı enflasyonu da dahil edersek yüzde 38 civarında beklentimiz var ama bu bize yeterli değil. Emekli şu an çok mağdur durumda. Şu anda emeklilerin yüzde 50’si asgari ücretin altında maaş alıyor. Asgari ücrete ek zam yapılması düşünüldüğüne göre bizim de enflasyon oranında verilecek zamma ilave beklentimiz bulunmaktadır. Bizim yüzde 40’ın üzerinde beklentimiz var” dedi. YÜZDELİK ZAMLAR EŞİTSİZLİK YARATIYOR Emekli maaşlarındaki en önemli sorunun ‘yüzdelik’ zamlar olduğunu ifade eden Başkan Akkoyun; “Yüzdelik zamlar bizi son derece üzüyor. Çünkü maaşı düşük olan emeklilerimiz yüzdelik zam aldığı zaman düşük zam alıyor, maaş yüksek ise yüksek zam alıyor. Emekli aylıklarına yapılan yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olanların aleyhine bir uygulamaya dönüştüğünden, seyyanen zamlar yapılmalı ve milli gelir artışından emeklilere de pay verilmelidir. Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması için intibak yapılmalı, Alt sınır emekli aylığı, asgari ücret ile eşitlenmeli, Bunun ivedilikle kalkması gerek.” “EMEKLİLER ARTIK SOKAĞA ÇIKAMIYOR” Emeklilerin düşük ücretler nedeniyle sokağa çıkamaz hale geldiklerini söyleyen Başkan Akkoyun, “Emekliler artık sokağa çıkamıyor. Çünkü para yok. Sokağa çıkıp bir çay bile içemiyorlar” dedi.
4 Temmuz günü açıklanacak haziran ayı enflasyon oranıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaş zammı da netlik kazanmış olacak.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Manisa Şube Başkanı Mehmet Akkoyun, emekli maaş artışı ile asgari ücret artışındaki makasın daha da açıldığını belirterek emekli maaş sisteminin yeniden düzenlenmesini talep etti.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI”

Türkiye’deki emeklilerin yüzde 50’sinin asgari ücretten az maaş aldığını kaydeden Başkan Akkoyun; “Şu anda en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liraya endeksli. Son derece düşük bir ücret bu. Emekli, maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyor. 6 ayda bize enflasyon oranında zam belirlenmekte. Şu anda 36, 24 civarında. Haziran ayı enflasyonu da dahil edersek yüzde 38 civarında beklentimiz var ama bu bize yeterli değil. Emekli şu an çok mağdur durumda. Şu anda emeklilerin yüzde 50’si asgari ücretin altında maaş alıyor. Asgari ücrete ek zam yapılması düşünüldüğüne göre bizim de enflasyon oranında verilecek zamma ilave beklentimiz bulunmaktadır. Bizim yüzde 40’ın üzerinde beklentimiz var” dedi.

YÜZDELİK ZAMLAR EŞİTSİZLİK YARATIYOR

Emekli maaşlarındaki en önemli sorunun ‘yüzdelik’ zamlar olduğunu ifade eden Başkan Akkoyun; “Yüzdelik zamlar bizi son derece üzüyor. Çünkü maaşı düşük olan emeklilerimiz yüzdelik zam aldığı zaman düşük zam alıyor, maaş yüksek ise yüksek zam alıyor. Emekli aylıklarına yapılan yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olanların aleyhine bir uygulamaya dönüştüğünden, seyyanen zamlar yapılmalı ve milli gelir artışından emeklilere de pay verilmelidir. Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması için intibak yapılmalı, Alt sınır emekli aylığı, asgari ücret ile eşitlenmeli, Bunun ivedilikle kalkması gerek.”

“EMEKLİLER ARTIK SOKAĞA ÇIKAMIYOR”

Emeklilerin düşük ücretler nedeniyle sokağa çıkamaz hale geldiklerini söyleyen Başkan Akkoyun, “Emekliler artık sokağa çıkamıyor. Çünkü para yok. Sokağa çıkıp bir çay bile içemiyorlar” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.