Halil Kocakabak
Köşe Yazarı
Halil Kocakabak
 

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Merhaba kıymetli okurlarım bu makalemde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün nasıl ortaya çıktığını sizlerle paylaşacağım... Bir diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Bu grev esnasında polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. Maalesef ki, bu acı olayda ölen işçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. Bu olaydan 53 sene sonra, 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihinde tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. Ne kadar acı değil mi? Bu özel herkesin kutladığı günün hikayesi... 8 Mart tarihinin Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılması, tam olarak 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Şu an günümüzde tüm Dünya'da kadınlar erkeklerin yaptığı birçok işi yapmaya başladı ve fazlasıyla özenli oldukları için yani kadın eli değdiği için erkek egemenliğinin tabularını yıkmaya başladılar. Kadınlara sadece ana ve anaç olarak bakmadan eşitliğimizi kabul edip sindirerek bir arada yaşamalıyız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadınlara verilmiş bir "lütuf" gibi görülmemeli kadına şiddet artık olmamalı konuşulmamalı ikinci sınıf insan muamelesi görmemeli kadınlarımız, geldiğimiz bu çağda artık bunları aşmalıyız. Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.
Ekleme Tarihi: 11 Mart 2021 - Perşembe
Halil Kocakabak

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Merhaba kıymetli okurlarım bu makalemde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün nasıl ortaya çıktığını sizlerle paylaşacağım...

Bir diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Bu grev esnasında polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi.

Maalesef ki, bu acı olayda ölen işçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. Bu olaydan 53 sene sonra, 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihinde tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Ne kadar acı değil mi? Bu özel herkesin kutladığı günün hikayesi...

8 Mart tarihinin Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılması, tam olarak 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

Şu an günümüzde tüm Dünya'da kadınlar erkeklerin yaptığı birçok işi yapmaya başladı ve fazlasıyla özenli oldukları için yani kadın eli değdiği için erkek egemenliğinin tabularını yıkmaya başladılar. Kadınlara sadece ana ve anaç olarak bakmadan eşitliğimizi kabul edip sindirerek bir arada yaşamalıyız.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadınlara verilmiş bir "lütuf" gibi görülmemeli kadına şiddet artık olmamalı konuşulmamalı ikinci sınıf insan muamelesi görmemeli kadınlarımız, geldiğimiz bu çağda artık bunları aşmalıyız. Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.