Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

2023 E DOĞRU GİDİŞAT…

 2023 Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı. Yani yüz yıllık bir cumhuriyet. Muhteşem bir fikir, muhteşem bir proje; Türkiye Cumhuriyeti. İşte görebilirsek Cumhuriyetin 100. Yılını kutlayacağız. Derin bir huşu içinde, kalbimizde son noktasına kadar hissederek kutlayacağız bu asil yılı. Hele 29 Ekim 2023’ü düşünemiyorum bile. Adım adım geldik yüzyıla. Başarılar, sorunlar, çekişmelerle.   *******   Aynı yıl seçimler olacak. Kimi erken olacak, kimi zamanında olacak diyor. Fakat işin aslı bu gün içine düştüğümüz ekonomik kriz kimsenin umurunda değil gibi. Yani siyasetle uğraşanlardan bahsediyorum. Bir kavgadır gidiyor. Çekişmeler ve tartışmalar arttı. Halkın durumu komalık ama halk her zaman 2. Sınıf oluyor nedense. Geçinemiyor, sıkıntısı var, borcu var, işini çeviremiyor. Bunların çözülmesi lazım ama konuşmaların çoğu cektir, caktır diye gidiyor.   *******   Artık siyasi tartışmalardan ben şahsen sıkıldım. Televizyonda ya belgesel ya da komik dizileri izliyorum. Haber programlardaki boş çekişmeler gerek beni ve anladığım kadarıyla da halkı sıkmaya başladı. Kavga var, çekişme var, laf salatası var ama çözüm üretmek yani bir denklem yok. Ciddi bir ekonomik politika yok. Belgelerle gidilmesi gereken yolu ya bir veya iki kişi ciddi olarak açıklıyor. Nerden tutacağız, nereyi sıkacağız, nereyi boşaltacağız, neyi kaynak olarak kullanacağız. Bunlar yok. Kavga ve laf salatası var.   *******   2023 e giderken durum bu. Ama hani derler ya geçmişten ders almak gerek. Şöyle bir 17 Şubat 1923’e gitsek de şu 1. İzmir İktisat Kongresi’nde Gazi Paşayı bir dinlesek. Delegelerin ortaya koyduğu sorunları bir analiz etsek. Nereden başlamışız ve nasıl yapmışız fakir bir Cumhuriyeti dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak tescil ettirmeyi. Bunları tekrar dile getirip masaya yatırsak. Yüzde seksen ihracat fazlası veren bir ülke konumuna nasıl gelmişiz bunu bir anlasak da bugünkü versiyonunu nasıl uygulayacağımızı bir konuşsak. Halka anlatsak. Ama neler bekleniyor fakat neler yapılıyor. Kısır tartışmaları ve saçma kavgaları bırakarak geçmişi analiz etmeden durumumuz düzelmez bence. Hep böyle gideriz.   *******   2023’e giderken vaziyetimizi düzeltmek için bütün bir üst yapı ve alt yapı mantıklı hareket etmezsek Atatürk’ün lafına geliriz; Medeni gelişimini tamamlayamamış ülkelerde tarih tekerrürden ibarettir. Biline. Saygılarımla…  (Türkiye İktisat Kongresi. A. Gündüz Ökçün internetten bulabilirsiniz. Hakiki bir kaynaktır.)
Ekleme Tarihi: 24 Ocak 2022 - Pazartesi
Mehmet ÇELİKEL

2023 E DOĞRU GİDİŞAT…

 2023 Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı. Yani yüz yıllık bir cumhuriyet. Muhteşem bir fikir, muhteşem bir proje; Türkiye Cumhuriyeti. İşte görebilirsek Cumhuriyetin 100. Yılını kutlayacağız. Derin bir huşu içinde, kalbimizde son noktasına kadar hissederek kutlayacağız bu asil yılı. Hele 29 Ekim 2023’ü düşünemiyorum bile. Adım adım geldik yüzyıla. Başarılar, sorunlar, çekişmelerle.

  *******

  Aynı yıl seçimler olacak. Kimi erken olacak, kimi zamanında olacak diyor. Fakat işin aslı bu gün içine düştüğümüz ekonomik kriz kimsenin umurunda değil gibi. Yani siyasetle uğraşanlardan bahsediyorum. Bir kavgadır gidiyor. Çekişmeler ve tartışmalar arttı. Halkın durumu komalık ama halk her zaman 2. Sınıf oluyor nedense. Geçinemiyor, sıkıntısı var, borcu var, işini çeviremiyor. Bunların çözülmesi lazım ama konuşmaların çoğu cektir, caktır diye gidiyor.

  *******

  Artık siyasi tartışmalardan ben şahsen sıkıldım. Televizyonda ya belgesel ya da komik dizileri izliyorum. Haber programlardaki boş çekişmeler gerek beni ve anladığım kadarıyla da halkı sıkmaya başladı. Kavga var, çekişme var, laf salatası var ama çözüm üretmek yani bir denklem yok. Ciddi bir ekonomik politika yok. Belgelerle gidilmesi gereken yolu ya bir veya iki kişi ciddi olarak açıklıyor. Nerden tutacağız, nereyi sıkacağız, nereyi boşaltacağız, neyi kaynak olarak kullanacağız. Bunlar yok. Kavga ve laf salatası var.

  *******

  2023 e giderken durum bu. Ama hani derler ya geçmişten ders almak gerek. Şöyle bir 17 Şubat 1923’e gitsek de şu 1. İzmir İktisat Kongresi’nde Gazi Paşayı bir dinlesek. Delegelerin ortaya koyduğu sorunları bir analiz etsek. Nereden başlamışız ve nasıl yapmışız fakir bir Cumhuriyeti dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak tescil ettirmeyi. Bunları tekrar dile getirip masaya yatırsak. Yüzde seksen ihracat fazlası veren bir ülke konumuna nasıl gelmişiz bunu bir anlasak da bugünkü versiyonunu nasıl uygulayacağımızı bir konuşsak. Halka anlatsak. Ama neler bekleniyor fakat neler yapılıyor. Kısır tartışmaları ve saçma kavgaları bırakarak geçmişi analiz etmeden durumumuz düzelmez bence. Hep böyle gideriz.

  *******

  2023’e giderken vaziyetimizi düzeltmek için bütün bir üst yapı ve alt yapı mantıklı hareket etmezsek Atatürk’ün lafına geliriz; Medeni gelişimini tamamlayamamış ülkelerde tarih tekerrürden ibarettir. Biline. Saygılarımla…  (Türkiye İktisat Kongresi. A. Gündüz Ökçün internetten bulabilirsiniz. Hakiki bir kaynaktır.)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.