Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

2023: YÜZYILLIK KUTLAMALAR…

100 yıl önce çok önemli 3 olay var. Başarı hikayesi veya efsane deyin. Ne derseniz deyin. Bu olayların ilki İzmir İktisat Kongresi. 17 Şubat–4 Mart 1923. En önemli gelişmelerden ilkidir. Savaştan çıkmış bir ülkeyi tekrar baştan imar etmek için ekonomik kararların alındığı bir kongre. Öyle ki Mustafa Kemal Atatürk için en önemli unsurlardan biri ekonomi ve halkın yaşam kalitesi idi. Bu neden her işin başında bunu konu etmiş ve bir dizi kararlar alınmıştır. Hangi sektörler, ne şekilde desteklenecek ve büyüme nasıl gerçekleşecek. Kongre sonrasında alınan kararlar eşliğinde 20 yılda Türkiye Cumhuriyeti muhteşem bir noktaya geldi. Yüzde 80 ihracat fazlası veren ve parmakla gösterilen bir ekonomi oldu. *** İkinci muhteşem olay Lozan Konferansıdır. 10 ülkeye karşı tek başına mücadele. Birinci Dünya Savaşı sonrası Almanlar Versay Antlaşması ile büyük bir baskı altına girmişlerdir. Savaş kaybedilmişti ve Fransa ile İngiltere savaş tazminatını altınla ödemeye Almanya’yı mahkûm etti. Bu da korkunç bir enflasyon baskısı oluşturdu. Weinmar Cumhuriyeti olarak bilinen bir yönetim yıkıldı. Bir paket sigarayı bir çanta para ile almaya başladılar. Bir malın fiyatı günde 5 kere değişir oldu. Ama İsmet İnönü aynı hataya düşmedi. Hem 1. Dünya Savaşı’nın borcunu Frankla ödedi, hem de Yunanlılardan savaş tazminatı aldı. Sonrasında nasıl başardığı sorulduğunda askerlikte öğrendiği kuralları, diplomasiye uyarladığını söylemiştir ve Lord Curzon’u dize getirmiştir. Lozan Barış Antlaşmasının en önemli olaylarından biri Kapitülasyonların kaldırılması ve Trakya’nın alınmasıdır.  Muhteşem bir başarının bu sene 100. Yılı. Türkiye’nin tapusu 100 yıl önce alınmış olsu. *** Ve 29 Ekim 1923. Cumhuriyet ilanı. Tüm dünya tanıdı. Artık ülkenin dünyada bir yeri, bir pasaportu ve kimliği vardı. İlk önce dünyaya tescil ettirildi. Ve sonra topluma. Modern bir cumhuriyet ilan edilmiş oldu ve arkasından yenilikler ve devrimler geldi. Türkiye Cumhuriyeti tescil edildi. Bu noktaya kolay gelinmedi. Çünkü 600 yıllık imparatorluk cumhuriyete dönüşüyordu ve hatasız olması gerekiyordu. Bunun içinde başta yönetim bu işin doğru olduğuna ve gerekli olduğuna insanların ikna edilmesi gerekiyordu ve zaman içinde bu oldu. Bir toplum uyanmıştı ve modernliğe, çağdaşlığa adım atılmış oldu. *** İşte 2023 bu nedenle önemli. Çünkü her şeyin temeli 100 yıl önce atıldı ve bir avuç insan fikirlerini, kararlarını kabul ettirdi ve dünyaya kafa tuttu. Kutlu olsun. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 26 Aralık 2022 - Pazartesi
Mehmet ÇELİKEL

2023: YÜZYILLIK KUTLAMALAR…

100 yıl önce çok önemli 3 olay var. Başarı hikayesi veya efsane deyin. Ne derseniz deyin. Bu olayların ilki İzmir İktisat Kongresi. 17 Şubat–4 Mart 1923. En önemli gelişmelerden ilkidir. Savaştan çıkmış bir ülkeyi tekrar baştan imar etmek için ekonomik kararların alındığı bir kongre. Öyle ki Mustafa Kemal Atatürk için en önemli unsurlardan biri ekonomi ve halkın yaşam kalitesi idi. Bu neden her işin başında bunu konu etmiş ve bir dizi kararlar alınmıştır. Hangi sektörler, ne şekilde desteklenecek ve büyüme nasıl gerçekleşecek. Kongre sonrasında alınan kararlar eşliğinde 20 yılda Türkiye Cumhuriyeti muhteşem bir noktaya geldi. Yüzde 80 ihracat fazlası veren ve parmakla gösterilen bir ekonomi oldu.

***

İkinci muhteşem olay Lozan Konferansıdır. 10 ülkeye karşı tek başına mücadele. Birinci Dünya Savaşı sonrası Almanlar Versay Antlaşması ile büyük bir baskı altına girmişlerdir. Savaş kaybedilmişti ve Fransa ile İngiltere savaş tazminatını altınla ödemeye Almanya’yı mahkûm etti. Bu da korkunç bir enflasyon baskısı oluşturdu. Weinmar Cumhuriyeti olarak bilinen bir yönetim yıkıldı. Bir paket sigarayı bir çanta para ile almaya başladılar. Bir malın fiyatı günde 5 kere değişir oldu. Ama İsmet İnönü aynı hataya düşmedi. Hem 1. Dünya Savaşı’nın borcunu Frankla ödedi, hem de Yunanlılardan savaş tazminatı aldı. Sonrasında nasıl başardığı sorulduğunda askerlikte öğrendiği kuralları, diplomasiye uyarladığını söylemiştir ve Lord Curzon’u dize getirmiştir. Lozan Barış Antlaşmasının en önemli olaylarından biri Kapitülasyonların kaldırılması ve Trakya’nın alınmasıdır.  Muhteşem bir başarının bu sene 100. Yılı. Türkiye’nin tapusu 100 yıl önce alınmış olsu.

***

Ve 29 Ekim 1923. Cumhuriyet ilanı. Tüm dünya tanıdı. Artık ülkenin dünyada bir yeri, bir pasaportu ve kimliği vardı. İlk önce dünyaya tescil ettirildi. Ve sonra topluma. Modern bir cumhuriyet ilan edilmiş oldu ve arkasından yenilikler ve devrimler geldi. Türkiye Cumhuriyeti tescil edildi. Bu noktaya kolay gelinmedi. Çünkü 600 yıllık imparatorluk cumhuriyete dönüşüyordu ve hatasız olması gerekiyordu. Bunun içinde başta yönetim bu işin doğru olduğuna ve gerekli olduğuna insanların ikna edilmesi gerekiyordu ve zaman içinde bu oldu. Bir toplum uyanmıştı ve modernliğe, çağdaşlığa adım atılmış oldu.

***

İşte 2023 bu nedenle önemli. Çünkü her şeyin temeli 100 yıl önce atıldı ve bir avuç insan fikirlerini, kararlarını kabul ettirdi ve dünyaya kafa tuttu. Kutlu olsun. Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.