Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

BİLGİ TOPLUMU OLABİLMEK…

Çok önemli bir konu. Bilgi toplumu olmak için neler gerektiğini bir düşünün. Okuyan ve düşünen bir toplum. Araştırmacı kişiliği olan bir toplum. Analiz yetisi yüksek bir toplum. Kulaktan dolma söze, saçma sapan fikirler ile kandırılamayan bir toplum. Olabilir mi? Olu eğer istenirse. Hem de mükemmel olur.   *** Peki nasıl olacak bu? Tabi ki eğitimin yüksek kalitede olduğu bir ortam gerekiyor. Safsata yok. Realite var olacak. Peki sorunlar olacak mı? Sorunsuz iş olmaz olacak ama böyle bir toplumda çözmek daha kolay olacak. Yani kısacası sorun çözmeyi bilen bir toplum olunacak. Soru yerine sorun çözebilmek. Gelişmişlik ancak ve ancak bilgi toplumu olmakla başarılır. Para ve zenginlik ile değil. Onlar ikincil kalır.   *** Böyle bir toplum olmak için sırf para değil, zamanda ister. Bir neslin yetişmesi 30 yıl. Bu nedenle birçok gelişmiş ülkelerde planlar hep 30 yıl üstüne yapılır. Yani toplumdaki 50-60 yaşındaki tecrübeli ve bilgi sahibi insanlar gelecek nesiller için plan yaparlar. Çünkü böyle bir toplum olabilmek akşamdan sabaha olmaz. Oldurulmaya çalışılırsa da hatalı şeyler olur. Dikkat edilmesi gereken bir durum.   *** Her şeyden önce toplumsal düşünmek gerekiyor. Ferdiyetçiliği ve egoları saf dışı bırakmak gerek. Toplumu genel olarak ele alıp analiz etmek gerekiyor. Neredeyiz ve nereye gidebiliriz. Yani geleceği nasıl şekillendirebiliriz. Nasıl bir nesil yetiştirmeliyiz ve nasıl bir plan ortaya koyalım ki başarıya ulaşabilelim. Yani ATATÜRK’ün dediği gibi müreffeh medeniyet seviyesine ulaşalım. Başarılı bir toplum yaratabilelim ve gelecek nesiller bunu ileriye taşıyabilsin. Ne demişti ATATÜRK: Umudum gençliktedir.   *** Bizim değişmez bir liderimiz var. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK. Amacı modern düşünen ve davranan bir toplum yaratmaktı. Bunu yapmak için çok uğraştı. Hayatı pahasına. Başarılı olabildi mi? Evet. Tüm dünya kabul etti. Ondan sonra gelenler de aynı yolu izlediler ve her ne kadar çelme takan olsa bile bu yoldan vazgeçmediler. Sorunlar oldu mu? Evet ama her şey zaman içinde çözülüp realiteye ulaşılır. Yanlışlar bertaraf edilir. Amaç bilgi toplumu yaratmak. Belki tam olarak hedefe ulaşamasak bile yıllar içinde çok yol kat edildi. Gençlik farklı bir şekilde geliyor. Umudumuz onlarda ve yapacaklarında. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 21 Kasım 2022 - Pazartesi
Mehmet ÇELİKEL

BİLGİ TOPLUMU OLABİLMEK…

Çok önemli bir konu. Bilgi toplumu olmak için neler gerektiğini bir düşünün. Okuyan ve düşünen bir toplum. Araştırmacı kişiliği olan bir toplum. Analiz yetisi yüksek bir toplum. Kulaktan dolma söze, saçma sapan fikirler ile kandırılamayan bir toplum. Olabilir mi? Olu eğer istenirse. Hem de mükemmel olur.

  ***

Peki nasıl olacak bu? Tabi ki eğitimin yüksek kalitede olduğu bir ortam gerekiyor. Safsata yok. Realite var olacak. Peki sorunlar olacak mı? Sorunsuz iş olmaz olacak ama böyle bir toplumda çözmek daha kolay olacak. Yani kısacası sorun çözmeyi bilen bir toplum olunacak. Soru yerine sorun çözebilmek. Gelişmişlik ancak ve ancak bilgi toplumu olmakla başarılır. Para ve zenginlik ile değil. Onlar ikincil kalır.

  ***

Böyle bir toplum olmak için sırf para değil, zamanda ister. Bir neslin yetişmesi 30 yıl. Bu nedenle birçok gelişmiş ülkelerde planlar hep 30 yıl üstüne yapılır. Yani toplumdaki 50-60 yaşındaki tecrübeli ve bilgi sahibi insanlar gelecek nesiller için plan yaparlar. Çünkü böyle bir toplum olabilmek akşamdan sabaha olmaz. Oldurulmaya çalışılırsa da hatalı şeyler olur. Dikkat edilmesi gereken bir durum.

  ***

Her şeyden önce toplumsal düşünmek gerekiyor. Ferdiyetçiliği ve egoları saf dışı bırakmak gerek. Toplumu genel olarak ele alıp analiz etmek gerekiyor. Neredeyiz ve nereye gidebiliriz. Yani geleceği nasıl şekillendirebiliriz. Nasıl bir nesil yetiştirmeliyiz ve nasıl bir plan ortaya koyalım ki başarıya ulaşabilelim. Yani ATATÜRK’ün dediği gibi müreffeh medeniyet seviyesine ulaşalım. Başarılı bir toplum yaratabilelim ve gelecek nesiller bunu ileriye taşıyabilsin. Ne demişti ATATÜRK: Umudum gençliktedir.

  ***

Bizim değişmez bir liderimiz var. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK. Amacı modern düşünen ve davranan bir toplum yaratmaktı. Bunu yapmak için çok uğraştı. Hayatı pahasına. Başarılı olabildi mi? Evet. Tüm dünya kabul etti. Ondan sonra gelenler de aynı yolu izlediler ve her ne kadar çelme takan olsa bile bu yoldan vazgeçmediler. Sorunlar oldu mu? Evet ama her şey zaman içinde çözülüp realiteye ulaşılır. Yanlışlar bertaraf edilir. Amaç bilgi toplumu yaratmak. Belki tam olarak hedefe ulaşamasak bile yıllar içinde çok yol kat edildi. Gençlik farklı bir şekilde geliyor. Umudumuz onlarda ve yapacaklarında. Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.