Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

DAVRANIŞSAL İKTİSAT VE GÜNÜMÜZ

  Günümüzü son derece ilgilendiren bir dal. Aslında iktisat bilimine farklı bir bakış açısı ve klasik iktisattan farklı bir düşünüş tarzıdır davranışsal iktisat. Klasik iktisat teorisinde kişinin faydası veya kar maksimizasyonu gibi konular incelenirken göz ardı edilen bir konu vardır bu da psikolojik etkenlerdir. İktisadi sorunların insan davranışları açısından daha farklı incelenmesidir.   *******   Aslında bugünün en önemli araştırma konusu. İktisatta kuramlar uygulanırken insan davranışlarının da bir önemi olduğu kesin. Psikolojileri göz ardı ederseniz her teori ve politika askıda kalır. Çünkü insan davranışları, kaygı, endişe ve korkular her konuda olduğu gibi iktisat bilimindeki teorileri de etkiler. İnsanların davranışları bir ülkedeki iktisadi durumun ne olduğunu ve nasıl bu noktada olduğunu ve geleceğin nasıl olacağını belirler.   *******   Davranışsal iktisat 1990 yılından sonra 2000’lerde daha aktif olarak devreye girdi. Hatta bu konuda bazı teoriler geliştirip bazı denekler üzerinde çalışmalar yapıldı. Tabi bu konuda psikolojiyi ilgilendirse bile bunu yapanlar psikolog değil iktisatçılardı ama bakış açıları klasik iktisatçılara göre daha farklı idi. Çünkü iktisat teorilerinin içinde- klasik iktisat teorisinde- insan psikolojisi ve davranışları etken olarak düşünülmemişti. Ama bugün bu şekil değişti. Elbette dünyadaki halklar ve çözülemez sorunları bu dalı daha güçlendirdi.   *******   Günümüzdeki iktisadi durumlara bakarsak davranışsal iktisadın ne kadar önemli olduğunu anlarız. Çözülmesi gereken birçok sorun var hemen hepsi insan faktörü. Dolarizasyon, işlerin dönmemesi, güven endeksinin her geçen gün düşmesi, iflaslar ve firma kapanmaları, codiv krizi, malzeme tedarikinde sıkıntılar, karaborsacılık gibi konuların hemen hepsi insan davranışlarında ve esasen güvende saklı. İşte bugün içinde bulunduğumuz bu sıkıntıları çözmek için iktisadın bu dalını daha çok ele almalıyız.  Ramazan Kurtoğlu hocamın Nörofinans kitabı da bu konuda en iyi eserlerdendir. Artık çözüm insan davranışlarının ele alınıp çözülmesinde saklı. Hemen her konuda. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 08 Kasım 2021 - Pazartesi
Mehmet ÇELİKEL

DAVRANIŞSAL İKTİSAT VE GÜNÜMÜZ

  Günümüzü son derece ilgilendiren bir dal. Aslında iktisat bilimine farklı bir bakış açısı ve klasik iktisattan farklı bir düşünüş tarzıdır davranışsal iktisat. Klasik iktisat teorisinde kişinin faydası veya kar maksimizasyonu gibi konular incelenirken göz ardı edilen bir konu vardır bu da psikolojik etkenlerdir. İktisadi sorunların insan davranışları açısından daha farklı incelenmesidir.

  *******

  Aslında bugünün en önemli araştırma konusu. İktisatta kuramlar uygulanırken insan davranışlarının da bir önemi olduğu kesin. Psikolojileri göz ardı ederseniz her teori ve politika askıda kalır. Çünkü insan davranışları, kaygı, endişe ve korkular her konuda olduğu gibi iktisat bilimindeki teorileri de etkiler. İnsanların davranışları bir ülkedeki iktisadi durumun ne olduğunu ve nasıl bu noktada olduğunu ve geleceğin nasıl olacağını belirler.

  *******

  Davranışsal iktisat 1990 yılından sonra 2000’lerde daha aktif olarak devreye girdi. Hatta bu konuda bazı teoriler geliştirip bazı denekler üzerinde çalışmalar yapıldı. Tabi bu konuda psikolojiyi ilgilendirse bile bunu yapanlar psikolog değil iktisatçılardı ama bakış açıları klasik iktisatçılara göre daha farklı idi. Çünkü iktisat teorilerinin içinde- klasik iktisat teorisinde- insan psikolojisi ve davranışları etken olarak düşünülmemişti. Ama bugün bu şekil değişti. Elbette dünyadaki halklar ve çözülemez sorunları bu dalı daha güçlendirdi.

  *******

  Günümüzdeki iktisadi durumlara bakarsak davranışsal iktisadın ne kadar önemli olduğunu anlarız. Çözülmesi gereken birçok sorun var hemen hepsi insan faktörü. Dolarizasyon, işlerin dönmemesi, güven endeksinin her geçen gün düşmesi, iflaslar ve firma kapanmaları, codiv krizi, malzeme tedarikinde sıkıntılar, karaborsacılık gibi konuların hemen hepsi insan davranışlarında ve esasen güvende saklı. İşte bugün içinde bulunduğumuz bu sıkıntıları çözmek için iktisadın bu dalını daha çok ele almalıyız.  Ramazan Kurtoğlu hocamın Nörofinans kitabı da bu konuda en iyi eserlerdendir. Artık çözüm insan davranışlarının ele alınıp çözülmesinde saklı. Hemen her konuda. Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.