Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

DÜNYANIN KÖTÜ GÜNLERİ…

  Salgından sonra birde savaş çıktı. Salgının etkisini azalttığı şu anlarda savaş çığlıkları dünyayı kasıp kavurmaya başladı. Aslında Covid bize bir şekilde ders veriyordu. Yani mesafe, hijyen, sağlıklı beslenme, aşırılığın zararlı olduğu, doğanın ve gıdanın önemi gibi kıstaslar dışında bir yıl hapis hayatı yaşadık. Doğa kendini yeniledi ve canlılar insandan korundu. Ama hala bir şüphe ki yeniden bir kuvvetli varyasyon gelirse endişesi insanlar taşıyor. Bu nedenle açık havada maske kaldırılsa bile ben dahil birçok kişi takıyor. Beklide alışkanlık yaptı.   *******   Salgının sıkıntıları bitti Rusya-Ukrayna savaşının sıkıntıları başladı. Brent petrolü 120 Dolar. Yani akaryakıta tekrar zam gelecek. Akaryakıt artık maliyetlenemiyor. Yani fiyatları kaygan oldu. Bu da üretime ve hizmetlere yansıyor. Savaş gereklimiydi? Buna biz cevap veremeyiz ama sorumlu olanlar halklara eziyet ediyor. Polonya’nın sınır kapısı Ukraynalı mültecilerle dolmuş vaziyette. Buna zorunlu göç deniyor sosyolojide. Yani savaş seni kaçmaya zorluyor. Tabi arkasından açlık, kıtlık ve ekonomik bozulmayı da getiriyor. Ne için? Bazı kişilerin ve yöneticileri bitmez tükenmez hırsları için. Her iki taraf içinde bu lafım.   *******   Rusya’ya ve Ukrayna’ya gıda ihracatı durdu. Aman ne güzel. Böyle giderse malı fiyatında alacağız. Tabi üretici batmaz ise. Çünkü bir borsa olan gıda maliyetinden aşağıya satılırsa da fena birileri batacak. Hani Pareto Optimumundaki gibi: Birilerinin faydası maksimize olurken, birilerinin de faydası minimize olur. Asla eşit olmaz diyor Vilfredo Pareto. Bu açıdan bakıldığında ihracatın durması gıda fiyatlarını aşağı çekerken tek endişe üreticinin batmaması için bazı gayretler etmek. Devlet destekleri gibi mesela. Malların çürümeye terk edilmesini önlemek için tedbirler. Tarım bugünlerde en önemli konu tüm Dünyada.   *******   Dünyanın kötü günleri gerçekten. 2 yıldır bir huzura eremedik ve daha da eremeyeceğiz gibi. Hep hızlı büyümenin getirdiği sıkıntılar. Doymayan ve uslanmayan insanlık. Çekişme akılcı olmalı. Akılcı olmaz ise bu kötü günleri çok yaşarız. Çekişme kavgaya dönmemeli. Herkes biraz uzlaşmacı olmalı. Kavga ile yapılan iş halklara zarar veriyor ve kötü günler geliyor. Virüs Dünyayı kenetledi. Ama şimdi savaş nedeni ile ayrışma yaşanıyor.   *******   Yazın gelemsi ve sıcakların başlaması ile eğer bu savaş bitmez ise turizm sektörü de tehlikeye girecek. Kısacası anladığım kadarı ile doğu ile batı ayrışıyor veya ayrıştırılıyor ve bunun cezasını Dünya halkları çekiyor. Bir an önce son bulması dileği ile. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 07 Mart 2022 - Pazartesi
Mehmet ÇELİKEL

DÜNYANIN KÖTÜ GÜNLERİ…

  Salgından sonra birde savaş çıktı. Salgının etkisini azalttığı şu anlarda savaş çığlıkları dünyayı kasıp kavurmaya başladı. Aslında Covid bize bir şekilde ders veriyordu. Yani mesafe, hijyen, sağlıklı beslenme, aşırılığın zararlı olduğu, doğanın ve gıdanın önemi gibi kıstaslar dışında bir yıl hapis hayatı yaşadık. Doğa kendini yeniledi ve canlılar insandan korundu. Ama hala bir şüphe ki yeniden bir kuvvetli varyasyon gelirse endişesi insanlar taşıyor. Bu nedenle açık havada maske kaldırılsa bile ben dahil birçok kişi takıyor. Beklide alışkanlık yaptı.

  *******

  Salgının sıkıntıları bitti Rusya-Ukrayna savaşının sıkıntıları başladı. Brent petrolü 120 Dolar. Yani akaryakıta tekrar zam gelecek. Akaryakıt artık maliyetlenemiyor. Yani fiyatları kaygan oldu. Bu da üretime ve hizmetlere yansıyor. Savaş gereklimiydi? Buna biz cevap veremeyiz ama sorumlu olanlar halklara eziyet ediyor. Polonya’nın sınır kapısı Ukraynalı mültecilerle dolmuş vaziyette. Buna zorunlu göç deniyor sosyolojide. Yani savaş seni kaçmaya zorluyor. Tabi arkasından açlık, kıtlık ve ekonomik bozulmayı da getiriyor. Ne için? Bazı kişilerin ve yöneticileri bitmez tükenmez hırsları için. Her iki taraf içinde bu lafım.

  *******

  Rusya’ya ve Ukrayna’ya gıda ihracatı durdu. Aman ne güzel. Böyle giderse malı fiyatında alacağız. Tabi üretici batmaz ise. Çünkü bir borsa olan gıda maliyetinden aşağıya satılırsa da fena birileri batacak. Hani Pareto Optimumundaki gibi: Birilerinin faydası maksimize olurken, birilerinin de faydası minimize olur. Asla eşit olmaz diyor Vilfredo Pareto. Bu açıdan bakıldığında ihracatın durması gıda fiyatlarını aşağı çekerken tek endişe üreticinin batmaması için bazı gayretler etmek. Devlet destekleri gibi mesela. Malların çürümeye terk edilmesini önlemek için tedbirler. Tarım bugünlerde en önemli konu tüm Dünyada.

  *******

  Dünyanın kötü günleri gerçekten. 2 yıldır bir huzura eremedik ve daha da eremeyeceğiz gibi. Hep hızlı büyümenin getirdiği sıkıntılar. Doymayan ve uslanmayan insanlık. Çekişme akılcı olmalı. Akılcı olmaz ise bu kötü günleri çok yaşarız. Çekişme kavgaya dönmemeli. Herkes biraz uzlaşmacı olmalı. Kavga ile yapılan iş halklara zarar veriyor ve kötü günler geliyor. Virüs Dünyayı kenetledi. Ama şimdi savaş nedeni ile ayrışma yaşanıyor.

  *******

  Yazın gelemsi ve sıcakların başlaması ile eğer bu savaş bitmez ise turizm sektörü de tehlikeye girecek. Kısacası anladığım kadarı ile doğu ile batı ayrışıyor veya ayrıştırılıyor ve bunun cezasını Dünya halkları çekiyor. Bir an önce son bulması dileği ile. Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.