Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

REALİTE, KEHANET VE GELECEK…

  Realite gerçeklik demek. Değişmez kuralları kapsar ve sabittir. Ama doğrula değişebilir ve yarın yanlış olabilir. Fikirler eğer değerli ise ve toplum tarafından kabul ediliyorsa yani meşru ise ölmez. Kehanet öngörü demek. Hiçbir realiteye dayanmadan tahminlerde bulunmak ve öngörmek demek. Açıkçası olacakları sanki olacakmış gibide söylemek denebilir. Kişinin kahin olması gerekmez ama bol keseden de uydurabilir. Bunun için çok okuyup araştırmakta gerekebilir veya gerekmez. Bak görürsün böyle olacak deniz ama olmaz. Bunu sağlamak için kişinin analiz yeteneği olması gerekir. Buda bilgiden geçer.   *******   Hani derler ya geçmişi bilmeden geleceği şekillendiremezsin. Ne doğru laf. Geçmişte yaşananlar ders gibidir. Ama dersini almazsan aynı yerde dönüp durursun. Geçmiş bir yerde tarihi bilmektir. Okuyup araştırmak gerekir. Merak gerekir. İnsanı insan yapan merakıdır. Ama doğru kaynaklardan okumak gerekir. Yani realiteye uygun ve kıyaslandığı zaman doğru olduğu belli olan kaynaklar. Çarpıtılmış ve mesnetsiz olanlardan değil. Hani Atatürk’ün dediği gibi: Tarih yazmak tarih yazmak kadar mühimdir. Eğer yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır. Yani yerinizde dönüp durusunuz.   *******   Gelecek bizlerden çok çocuklarımızındır. Onlar için daha yaşanabilir bir dünya ve daha bilgili bir ortam sağlamak bizlerin görevidir. Zaten bu görev için bu dünyaya geliyoruz. Bu nedenle kehanetlerle iş yapmak yerine acıda olsa realitelerle iş yapmamız gerekir. Akıllı ortamlar yaratmalı ve gerçeğe ulaşmak için elimizden geleni yapmalıyız. Bugünkü dünyanın gerçeği nedir? Krizlerdir. Peki nasıl aşarız ve geçmişte nasıl aşılmıştır, bugüne nasıl uyarlanır? Bizleri tehdit eden şeyler nelerdir? Bu gün tarım ve hayvancılıktır. Sudur. Artan dünya nüfusudur. Sanırım Malthus haklı çıkacak. Gıdalar aritmetik ortalama ile insanlarda geometrik ortalama ile çoğalır diyor. Yani insanlar gıdalarda daha hızlı çoğalıyor diyor. Bu dünyaya iyi muamele etmiyor insanlık. Kendini ve çıkarlarını düşünüyor. Kahin gibi hareket ediyor ve realiteyi ya görmüyor yada işine gelmeyip kulak arkasına atıyor. Dolayısıyla insan değil insansı oluyor. Bu konu Azra Kohen in AADEN kitabını okuyun.   *******   İşte bu üçlüyü yani realite, kehanet ve gelecek üçlüsünü çok iyi tanımamız ve bilmemiz gerekiyor. İnsanlık ve çocuklarımız adına, egoistlikten sıyrılmış bir şekilde davranmalı akılcı kararlar alıp geleceği daha güzelleştirmemiz sorumluluğumuz. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 15 Ağustos 2022 - Pazartesi
Mehmet ÇELİKEL

REALİTE, KEHANET VE GELECEK…

  Realite gerçeklik demek. Değişmez kuralları kapsar ve sabittir. Ama doğrula değişebilir ve yarın yanlış olabilir. Fikirler eğer değerli ise ve toplum tarafından kabul ediliyorsa yani meşru ise ölmez. Kehanet öngörü demek. Hiçbir realiteye dayanmadan tahminlerde bulunmak ve öngörmek demek. Açıkçası olacakları sanki olacakmış gibide söylemek denebilir. Kişinin kahin olması gerekmez ama bol keseden de uydurabilir. Bunun için çok okuyup araştırmakta gerekebilir veya gerekmez. Bak görürsün böyle olacak deniz ama olmaz. Bunu sağlamak için kişinin analiz yeteneği olması gerekir. Buda bilgiden geçer.

  *******

  Hani derler ya geçmişi bilmeden geleceği şekillendiremezsin. Ne doğru laf. Geçmişte yaşananlar ders gibidir. Ama dersini almazsan aynı yerde dönüp durursun. Geçmiş bir yerde tarihi bilmektir. Okuyup araştırmak gerekir. Merak gerekir. İnsanı insan yapan merakıdır. Ama doğru kaynaklardan okumak gerekir. Yani realiteye uygun ve kıyaslandığı zaman doğru olduğu belli olan kaynaklar. Çarpıtılmış ve mesnetsiz olanlardan değil. Hani Atatürk’ün dediği gibi: Tarih yazmak tarih yazmak kadar mühimdir. Eğer yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır. Yani yerinizde dönüp durusunuz.

  *******

  Gelecek bizlerden çok çocuklarımızındır. Onlar için daha yaşanabilir bir dünya ve daha bilgili bir ortam sağlamak bizlerin görevidir. Zaten bu görev için bu dünyaya geliyoruz. Bu nedenle kehanetlerle iş yapmak yerine acıda olsa realitelerle iş yapmamız gerekir. Akıllı ortamlar yaratmalı ve gerçeğe ulaşmak için elimizden geleni yapmalıyız. Bugünkü dünyanın gerçeği nedir? Krizlerdir. Peki nasıl aşarız ve geçmişte nasıl aşılmıştır, bugüne nasıl uyarlanır? Bizleri tehdit eden şeyler nelerdir? Bu gün tarım ve hayvancılıktır. Sudur. Artan dünya nüfusudur. Sanırım Malthus haklı çıkacak. Gıdalar aritmetik ortalama ile insanlarda geometrik ortalama ile çoğalır diyor. Yani insanlar gıdalarda daha hızlı çoğalıyor diyor. Bu dünyaya iyi muamele etmiyor insanlık. Kendini ve çıkarlarını düşünüyor. Kahin gibi hareket ediyor ve realiteyi ya görmüyor yada işine gelmeyip kulak arkasına atıyor. Dolayısıyla insan değil insansı oluyor. Bu konu Azra Kohen in AADEN kitabını okuyun.

  *******

  İşte bu üçlüyü yani realite, kehanet ve gelecek üçlüsünü çok iyi tanımamız ve bilmemiz gerekiyor. İnsanlık ve çocuklarımız adına, egoistlikten sıyrılmış bir şekilde davranmalı akılcı kararlar alıp geleceği daha güzelleştirmemiz sorumluluğumuz. Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.