Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

SOKAKLAR, MEKANLAR VE İKTİSAT TEORİSİ…

  Konuşular belli şeyler: Dolar, Euro, Altın, siyaset ve oy yüzdeleri. Evet sokaklarda ve mekanlardaki hemen her konuşma bu şekli aldı. Yani para ve siyaset tüm dünyamızı kapladı. Pahalılık her geçen gün aldı başını gidiyor. İnsanların bir kısmı yetişemiyor. Var olanda aldırmıyor. İşin kötü yanı belirsizlik ekonomisi. Hani kuantum fizikçisi Erwin Schrödinger’in kedisi gibi. Kutuda bir kedi var, ölümü dirimi kutuyu açınca belli olacak. Kedi kutuya girerken canlı idi ama sonucun ne olduğunu kutuyu açınca göreceğiz. Kedinin durumu belirsiz. Aynı bu günkü ekonomimiz gibi.   *******   Her kafadan bir ses çıkıyor. Herkes konuşuyor ama ne dediğini bilmiyor bence. Siyasi partilerde bir çekişmedir gidiyor. Her gün televizyonda seyrediyorum. Kimi zayıf para ihracatı artırır ve büyümeyi tetikler diyor, kimi işte biz gelince devletin faizlerini sileceğiz diyor, kimi asgari ücret şu kadar olacak diyor ama ithalatın 3de 2si hammadde girdileri, kimi asgari ücretten vergi alınmasın diyor ama hangi kaynaktan sübvanse edilecek.   Çeşitli fikirler mevcut ama nasıl ve hangi şekilde yapılacak. Bir yeni iktisat teorisi kurmak gerek. Bugüne ait. Lafla olmaz. Siyaset üstü bir konu ekonomi.   *******   Siyasiler parti programlarından bahseder ve orada uygulanacak bir iktisat politikası tam anlamı ile var mı ki. Ben bilemem ama bugünkü durum siyasi çekişmelerle çözülecek gibi değil. Nasıl Mustafa Kemal Atatürk daha Cumhuriyeti kurmadan 17 Şubat 1923 İzmir İktisat Kongresini düzenledi ise, belki bizim de bugün öyle yapmamız gerekebilir. Bilirsiniz Turgut Özal da 2. İzmir İktisat Kongresini yapmıştı o zamanlar. 1. Kongrede ülkenin her tarafından esnaf, sanatkar, iş adamı ki çok yoktu, bilim insanları gelmişti. Bugün birçok bilim insanına, iş adamına, esnaf ve sanatkarlara sahibiz. Bir konsensüs ile bunları bir araya toplayabiliriz ve ekonomi çekişme ve tartışma konusu olmaktan çıkar. Çünkü bu gün çok zor bir durumdayız ve acil bir yeni iktisat politikası yapmak gerekiyor.   *******   Böyle bir yeni iktisat politikası belki önümüzdeki 20-30 yılı kapsayacak. Yeteri kadar ekonomist, sosyolog, işletmeci ve mühendislere sahibiz. Bunların önderliğinde yapacağımız bir iktisat politikası gelecek nesiller için yeniliğe açılan bir kapı olacaktır. Bu Cumhuriyeti zorluklarla ve mucizelerle kurduk. Ona saygılı olup akılcı davranmamız gerekiyor. Çekişme ile ve kavga siyaseti ile bir yere varamayız. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 07 Aralık 2021 - Salı
Mehmet ÇELİKEL

SOKAKLAR, MEKANLAR VE İKTİSAT TEORİSİ…

  Konuşular belli şeyler: Dolar, Euro, Altın, siyaset ve oy yüzdeleri. Evet sokaklarda ve mekanlardaki hemen her konuşma bu şekli aldı. Yani para ve siyaset tüm dünyamızı kapladı. Pahalılık her geçen gün aldı başını gidiyor. İnsanların bir kısmı yetişemiyor. Var olanda aldırmıyor. İşin kötü yanı belirsizlik ekonomisi. Hani kuantum fizikçisi Erwin Schrödinger’in kedisi gibi. Kutuda bir kedi var, ölümü dirimi kutuyu açınca belli olacak. Kedi kutuya girerken canlı idi ama sonucun ne olduğunu kutuyu açınca göreceğiz. Kedinin durumu belirsiz. Aynı bu günkü ekonomimiz gibi.

  *******

  Her kafadan bir ses çıkıyor. Herkes konuşuyor ama ne dediğini bilmiyor bence. Siyasi partilerde bir çekişmedir gidiyor. Her gün televizyonda seyrediyorum. Kimi zayıf para ihracatı artırır ve büyümeyi tetikler diyor, kimi işte biz gelince devletin faizlerini sileceğiz diyor, kimi asgari ücret şu kadar olacak diyor ama ithalatın 3de 2si hammadde girdileri, kimi asgari ücretten vergi alınmasın diyor ama hangi kaynaktan sübvanse edilecek.   Çeşitli fikirler mevcut ama nasıl ve hangi şekilde yapılacak. Bir yeni iktisat teorisi kurmak gerek. Bugüne ait. Lafla olmaz. Siyaset üstü bir konu ekonomi.

  *******

  Siyasiler parti programlarından bahseder ve orada uygulanacak bir iktisat politikası tam anlamı ile var mı ki. Ben bilemem ama bugünkü durum siyasi çekişmelerle çözülecek gibi değil. Nasıl Mustafa Kemal Atatürk daha Cumhuriyeti kurmadan 17 Şubat 1923 İzmir İktisat Kongresini düzenledi ise, belki bizim de bugün öyle yapmamız gerekebilir. Bilirsiniz Turgut Özal da 2. İzmir İktisat Kongresini yapmıştı o zamanlar. 1. Kongrede ülkenin her tarafından esnaf, sanatkar, iş adamı ki çok yoktu, bilim insanları gelmişti. Bugün birçok bilim insanına, iş adamına, esnaf ve sanatkarlara sahibiz. Bir konsensüs ile bunları bir araya toplayabiliriz ve ekonomi çekişme ve tartışma konusu olmaktan çıkar. Çünkü bu gün çok zor bir durumdayız ve acil bir yeni iktisat politikası yapmak gerekiyor.

  *******

  Böyle bir yeni iktisat politikası belki önümüzdeki 20-30 yılı kapsayacak. Yeteri kadar ekonomist, sosyolog, işletmeci ve mühendislere sahibiz. Bunların önderliğinde yapacağımız bir iktisat politikası gelecek nesiller için yeniliğe açılan bir kapı olacaktır. Bu Cumhuriyeti zorluklarla ve mucizelerle kurduk. Ona saygılı olup akılcı davranmamız gerekiyor. Çekişme ile ve kavga siyaseti ile bir yere varamayız. Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.