Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

TARIM POLİTİKASI VE GELECEK…

  Tarımda ülke politikamız var mı? Çoğu kişiden aldığım cevap: Yok. Belki bir politikamız var ama çok karışık bir durumda. Tarım ekonomimiz de sorunlu. Çünkü girdilerdeki yüksek fiyatlar ve aracılar sayesinde pahalılık aldı başını gidiyor. Tarımda mekanizasyon artık önemli. Yani makineleşme gerekiyor ama nasıl? Destekleme şart.   *******   Bir kere üreticiyi ağlatmamak gerek. Hemen hepsi ağlıyor. Neden? Yalnızlıktan dolayı. Bu insanlar yalnız. Onlara destek verecek kurumlar bile pek umursamıyor. Elbette destek olanlar vardır ama genelde bu insanlar yalnız ve bildikleri tek iş bu. Geçimleri buradan. Zengin olsunlar mı? Olsunlar çünkü kendilerini daha rahat hissederler. Zaten geleceğin patronları onlar.  Kimseye el açmadan ve işi terk etmeden çalışırlar ve yaptıkları işten zevk alırlar. Ama kazın ayağı öyle değil. Hemen hepsi borçlu ve iki yakası çoğunun bir araya gelmiyor.   *******   Peki ne yapmak ve nereden başlamak gerek. Gerçekten de bir tarım politikasını uygulamaya koymak gerekiyor. Yani bu insanların işi bırakmasını engellemek için kazançlarını arttırmak ve koruma altına almak gerek. Çünkü işi bırakırlarsa yandık. Gıdasız kalırız. Aç kalırız ve çok yüksek fiyatları karşımızda görürüz. Koruma altına almak dedim çünkü hep Atatürk ile Halil Ağanın olayı gözümün önüne geliyor.  Hani devlete borcu var diye öküzlerini haczetmişlerdi. Ve sonra Gazi Paşa tüm hükümeti toplayarak bu olay için azarlamıştı onları. Çünkü çiftçi Atatürk’e göre milletin efendisi idi. Bu insanlara o payeyi verecek bir politika hazırlamak gerekiyor.   *******   Geçenlerde televizyonda üreticiler bu pahalılık için konuşurken bir tanesi yandım anam gibisinden çok dertli idi. 30 yıllık çalışmam gitti diyordu. Nedeni ise Tarım Kredi Kooperatifinin borcunu ödeyemediği için malını ve arazisini haczetmesi. Adam çok dertli ve ağladı ağlayacak. Yani tabiri caizse: Ya Gazi Paşa duyarsa? İşte bunların olmaması gerek. Yani para ve kredi destek de ilgilenmek ve yol göstermekte gerekiyor. Yani para vermek ile her iş yürümez. Gidiş yolunu çizecek destek de gerekiyor. Yani manevi destek.   *******   Tarım her ülke için vazgeçilemez bir şey. Halkın gıdasının temini demek ve milli bir mesele. Yani halka ve üreticiye göre bir politika yapmak ve uygulamak şart. Geleceğimiz için. Saygılar.
Ekleme Tarihi: 07 Şubat 2022 - Pazartesi
Mehmet ÇELİKEL

TARIM POLİTİKASI VE GELECEK…

  Tarımda ülke politikamız var mı? Çoğu kişiden aldığım cevap: Yok. Belki bir politikamız var ama çok karışık bir durumda. Tarım ekonomimiz de sorunlu. Çünkü girdilerdeki yüksek fiyatlar ve aracılar sayesinde pahalılık aldı başını gidiyor. Tarımda mekanizasyon artık önemli. Yani makineleşme gerekiyor ama nasıl? Destekleme şart.

  *******

  Bir kere üreticiyi ağlatmamak gerek. Hemen hepsi ağlıyor. Neden? Yalnızlıktan dolayı. Bu insanlar yalnız. Onlara destek verecek kurumlar bile pek umursamıyor. Elbette destek olanlar vardır ama genelde bu insanlar yalnız ve bildikleri tek iş bu. Geçimleri buradan. Zengin olsunlar mı? Olsunlar çünkü kendilerini daha rahat hissederler. Zaten geleceğin patronları onlar.  Kimseye el açmadan ve işi terk etmeden çalışırlar ve yaptıkları işten zevk alırlar. Ama kazın ayağı öyle değil. Hemen hepsi borçlu ve iki yakası çoğunun bir araya gelmiyor.

  *******

  Peki ne yapmak ve nereden başlamak gerek. Gerçekten de bir tarım politikasını uygulamaya koymak gerekiyor. Yani bu insanların işi bırakmasını engellemek için kazançlarını arttırmak ve koruma altına almak gerek. Çünkü işi bırakırlarsa yandık. Gıdasız kalırız. Aç kalırız ve çok yüksek fiyatları karşımızda görürüz. Koruma altına almak dedim çünkü hep Atatürk ile Halil Ağanın olayı gözümün önüne geliyor.  Hani devlete borcu var diye öküzlerini haczetmişlerdi. Ve sonra Gazi Paşa tüm hükümeti toplayarak bu olay için azarlamıştı onları. Çünkü çiftçi Atatürk’e göre milletin efendisi idi. Bu insanlara o payeyi verecek bir politika hazırlamak gerekiyor.

  *******

  Geçenlerde televizyonda üreticiler bu pahalılık için konuşurken bir tanesi yandım anam gibisinden çok dertli idi. 30 yıllık çalışmam gitti diyordu. Nedeni ise Tarım Kredi Kooperatifinin borcunu ödeyemediği için malını ve arazisini haczetmesi. Adam çok dertli ve ağladı ağlayacak. Yani tabiri caizse: Ya Gazi Paşa duyarsa? İşte bunların olmaması gerek. Yani para ve kredi destek de ilgilenmek ve yol göstermekte gerekiyor. Yani para vermek ile her iş yürümez. Gidiş yolunu çizecek destek de gerekiyor. Yani manevi destek.

  *******

  Tarım her ülke için vazgeçilemez bir şey. Halkın gıdasının temini demek ve milli bir mesele. Yani halka ve üreticiye göre bir politika yapmak ve uygulamak şart. Geleceğimiz için. Saygılar.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.