Ayaklarıyla hayata tutundu, eserleri sınırları aştı
Ayaklarıyla hayata tutundu, eserleri sınırları aştı
Beş yaşında iki kolunu kaybeden Ressam Ayşe Işık, ayak parmaklarıyla tuttuğu fırçayla 24 yıldır resim yapıyor. Işık’ın eserleri Almanya ve Fransa’da da sergilendi.
Beş yaşında geçirdiği kazada iki kolunu kaybeden Ayşe Işık, annesinin desteğiyle günlük yaşamını ayaklarını kullanarak sürdürmeyi öğrendi. Kalem, çatal ve kaşık tutmakla başlayan süreç, yıllar içinde resim sanatına uzandı. 19 yaşında resim eğitimi almaya karar veren Işık, 2002 yılından bu yana ayak parmaklarının arasında tuttuğu fırçayla eserler üretiyor. Doğadan ve gezdiği yerlerden ilham alan sanatçı, bugüne kadar kişisel ve karma olmak üzere yaklaşık 35 sergide eserlerini sanatseverlerle buluşturdu.
ESERLERİ AVRUPA’DA SERGİLENDİ
İstanbul’da yaşayan Ayşe Işık’ın ayaklarıyla yaptığı resimler Türkiye’nin yanı sıra Almanya ve Fransa’da da sergilendi. Resmi hayatının önemli bir parçası olarak gören Işık, sanat çalışmalarının yanı sıra kendi yaşamını anlattığı bir kitap da kaleme aldı. Işık, Antalya merkezdeki ilk sergisini kentin tarihi simgelerinden Hadrian Kapısı’nın girişinde açtı. Üç gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak sergide sanatçının ayaklarıyla yaptığı eserler, 25 Ağustos Salı gününe kadar görülebilecek.
"BUNU ANNEM SAYESİNDE BAŞARDIM"
Kazanın ardından ayaklarını kullanmayı annesinin öğrettiğini anlatan Işık, o dönemde günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yoğun çaba gösterdiğini belirtti. Işık, "Kalem, çatal ve kaşık tutmayı öğrenirken zamanla birçok işimi ayak parmaklarımla yapabilir hâle geldim. Bunu annem sayesinde başardım" dedi. Çocukluğundan itibaren resim ve renklere ilgi duyduğunu aktaran Işık, İstanbul’a taşındıktan sonra 19 yaşında profesyonel olarak resim eğitimi almaya başladığını söyledi.
TEKVANDODA DA DERECELER ELDE ETTİ
Sanat çalışmalarının yanı sıra sporla da ilgilenen Işık, ayaklarını daha rahat kullanabilmesine yardımcı olması amacıyla tekvandoya başladı. Bu alanda da başarı elde eden sanatçı, dünya ikinciliği ve Avrupa birinciliği kazandı. Beş yıldır evli olan ve 3 yaşında bir kız çocuğu bulunan Işık, sanat ve spor çalışmalarını sürdürürken engelli bireylerin toplum yaşamında daha fazla yer almasını istediğini ifade etti.
"ÜRETKEN OLMALARINI İSTİYORUM"
Işık, engelli bireylerin ilgi duydukları alanlarda kendilerini geliştirmelerinin önemine dikkat çekerek, toplum içinde aktif olmaları gerektiğini söyledi. Ailelere de çağrıda bulunan Işık, engelli çocukların sosyal hayata katılmasının desteklenmesini istedi. Sanatçı, "Engelli bireylerin üretken olmalarını, toplumun içinde yer almalarını ve neye ilgi duyuyorlarsa o alanda ilerlemelerini istiyorum" ifadelerini kullandı.
İHA
Antalya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
