GEDİZ NEHRİ İÇİN ORTAK SES: KİRLİLİK VE ÇÖZÜM YOLLARI MASAYA YATIRILDI
GEDİZ NEHRİ İÇİN ORTAK SES: KİRLİLİK VE ÇÖZÜM YOLLARI MASAYA YATIRILDI
Manisa’da, Gediz Nehri’ndeki kirliliğe dikkat çekmek ve çözüm yolları üretmek amacıyla kapsamlı bir etkinlik düzenlendi. “Gediz’in Bitmeyen Kavgası” belgesel gösterimiyle başlayan program, “Hayat Suyu Gediz: Sorunlar ve Çözüm Yolları” paneliyle devam etti.
Manisa Büyükşehir Belediyesi ile kent konseylerinin iş birliğinde gerçekleştirilen panelde; sanayi, madencilik, evsel atıklar ve yoğun tarımsal faaliyetlerin nehir üzerindeki etkileri ele alındı.
Panele Ali Kılıç, Işıkhan Güler, Ramis Sağlam ve Murat Gültekin konuşmacı olarak katıldı. Programı ayrıca Ulaş Aydın, çevre dernekleri ve vatandaşlarla birlikte takip etti.
“GEDİZ DEMEK MANİSA DEMEK”
Panelde konuşan MASKİ Genel Müdürü Ali Kılıç, Gediz’in Manisa için taşıdığı öneme dikkat çekerek, “Gediz demek Manisa demek” ifadelerini kullandı. 401 kilometrelik nehrin büyük bölümünün Manisa sınırlarında yer aldığını belirten Kılıç, havzanın kentin tarımsal üretiminde kritik rol oynadığını vurguladı.
Kılıç, geçmişte Gediz’de balık tutulabileceğine dair verilen sözlerin henüz gerçekleşmediğini hatırlatarak, çözümün ancak tüm kurumların ve toplumun ortak mücadelesiyle mümkün olacağını ifade etti.
ALTYAPI VE ARITMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Kaynakların korunması adına yürütülen çalışmalara değinen Kılıç, SCADA sistemlerinin geliştirildiğini, sondajlara debi ölçerler yerleştirildiğini ve altyapının dijital haritasının çıkarıldığını belirtti.
Manisa genelinde 17 ilçede, 1089 mahallede yaklaşık 1,5 milyon kişiye hizmet verdiklerini söyleyen Kılıç, 24 atıksu arıtma tesisiyle önemli bir kirliliğin arıtıldığını kaydetti.
ARITILMIŞ SU TARIMDA KULLANILACAK
Kılıç, en önemli projelerden birinin arıtma tesislerinden çıkan suyun tarımsal sulamada kullanılması olduğunu söyledi. Sarıgöl’de başlatılan projeyle günlük 3 bin metreküplük suyun yeniden kullanılmasının hedeflendiğini belirten Kılıç, ilerleyen süreçte bu çalışmaların genişletileceğini ifade etti.
SU KRİZİ UYARISI: YERALTI KAYNAKLARI RİSK ALTINDA
İklim krizine dikkat çeken Kılıç, Manisa’nın içme suyunun büyük ölçüde yeraltı sondajlarından karşılanmasının ciddi risk oluşturduğunu vurguladı. Sürekli yeni sondajlar açılmasına rağmen su seviyelerinin hızla düştüğünü belirten Kılıç, derinlere indikçe ağır metal riskinin arttığını söyledi.
Kılıç, çözüm olarak yüzey su kaynaklarına yönelmek gerektiğini ifade ederek, Akhisar Gürdük Barajı, Turgutlu Kelebek Barajı ve Soma Sevişler Barajı gibi kaynaklardan içme suyu temini için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
UZMANLARDAN ORTAK ÇAĞRI
Panelde söz alan diğer konuşmacılar da Gediz Nehri’nde yaşanan çevre kirliliğine dikkat çekerek, sorunun çözümü için kurumlar arası iş birliği ve sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
(İHA)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
