MANİSA BAROSU BAŞKANI YEŞİL’DEN 'YAPAY ZEKA' SÖZLERİ

SİYASET 08.12.2025 - 13:23, Güncelleme: 08.12.2025 - 13:23
 

MANİSA BAROSU BAŞKANI YEŞİL’DEN 'YAPAY ZEKA' SÖZLERİ

Manisa Barosu Başkanı Sevgi Başak Yeşil, yapay zekânın hukuk alanındaki kullanımıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Avukatlık mesleğinin insanlık tarihi boyunca birçok zorluğu aşarak bugünlere geldiğini hatırlatan Yeşil, yapay zekânın mesleğin temelini tehdit eden bir unsur olmadığını söyledi.
Yapay zekânın avukatlık hizmetlerine entegre edilmesi konusunda hem Türkiye Barolar Birliği’nin hem de özel firmaların çeşitli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Manisa Barosu Başkanı Sevgi Başak Yeşil, mevcut sistemlerde hatalı sonuçlara sıkça rastlandığını belirtti. "PROGRAM TAMAMEN UYDURUYOR" Yeşil, yaşanan sorunlara dikkat çekerek şu örneği verdi: "Bazen yapay zekâ bir dilekçe yazıyor ama içine olmayan Yargıtay kararlarını koyabiliyor. Aslında öyle bir karar yok, program tamamen uyduruyor." "AVUKATIN OLMADIĞI BİR YARGILAMA ADALET SAĞLAMAZ" Bu sorunların önüne geçebilmek için yalnızca avukatlar tarafından kullanılabilecek, doğruluğu teyit edilen yapay zekâ tabanlı yeni sistemlerin geliştirildiğini söyleyen Yeşil, bu çalışmaların mesleğin geleceği açısından önemli olduğunu ifade etti. Hiçbir teknolojinin avukatın, savunmanın ve hukuki danışmanlığın yerini tutamayacağını vurgulayan Yeşil, doğru ve adil bir yargılamanın ancak avukatların aktif rol aldığı bir sistemle mümkün olabileceğini dile getirdi: "Avukatın olmadığı bir yargılama faaliyeti, hakkın, hukukun ve adaletin doğru şekilde işlediği anlamına gelmez. Bu mümkün değildir." NİTELİKLİ HUKUK EĞİTİMİ VURGUSU Mesleğin güçlenmesi için daha nitelikli hukuk eğitimi gerektiğini belirten Yeşil, hukuk fakülteleri, barolar ve Adalet Akademisi’nin bu süreçte kritik bir rol üstlendiğini söyledi. İnsan hakları ve evrensel hukuk ilkelerinin tüm süreçlerde esas alınması gerektiğini de vurgulayan Yeşil, hukukun hiçbir zaman araçsallaştırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Yeşil’in açıklamaları, yapay zekânın hızla geliştiği bir dönemde hukuk dünyasında süren tartışmalara önemli bir perspektif sundu. Muhabir: BELGİN KOÇAK
Manisa Barosu Başkanı Sevgi Başak Yeşil, yapay zekânın hukuk alanındaki kullanımıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Avukatlık mesleğinin insanlık tarihi boyunca birçok zorluğu aşarak bugünlere geldiğini hatırlatan Yeşil, yapay zekânın mesleğin temelini tehdit eden bir unsur olmadığını söyledi.

Yapay zekânın avukatlık hizmetlerine entegre edilmesi konusunda hem Türkiye Barolar Birliği’nin hem de özel firmaların çeşitli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Manisa Barosu Başkanı Sevgi Başak Yeşil, mevcut sistemlerde hatalı sonuçlara sıkça rastlandığını belirtti.

"PROGRAM TAMAMEN UYDURUYOR"

Yeşil, yaşanan sorunlara dikkat çekerek şu örneği verdi: "Bazen yapay zekâ bir dilekçe yazıyor ama içine olmayan Yargıtay kararlarını koyabiliyor. Aslında öyle bir karar yok, program tamamen uyduruyor."

"AVUKATIN OLMADIĞI BİR YARGILAMA ADALET SAĞLAMAZ"

Bu sorunların önüne geçebilmek için yalnızca avukatlar tarafından kullanılabilecek, doğruluğu teyit edilen yapay zekâ tabanlı yeni sistemlerin geliştirildiğini söyleyen Yeşil, bu çalışmaların mesleğin geleceği açısından önemli olduğunu ifade etti. Hiçbir teknolojinin avukatın, savunmanın ve hukuki danışmanlığın yerini tutamayacağını vurgulayan Yeşil, doğru ve adil bir yargılamanın ancak avukatların aktif rol aldığı bir sistemle mümkün olabileceğini dile getirdi: "Avukatın olmadığı bir yargılama faaliyeti, hakkın, hukukun ve adaletin doğru şekilde işlediği anlamına gelmez. Bu mümkün değildir."

NİTELİKLİ HUKUK EĞİTİMİ VURGUSU

Mesleğin güçlenmesi için daha nitelikli hukuk eğitimi gerektiğini belirten Yeşil, hukuk fakülteleri, barolar ve Adalet Akademisi’nin bu süreçte kritik bir rol üstlendiğini söyledi. İnsan hakları ve evrensel hukuk ilkelerinin tüm süreçlerde esas alınması gerektiğini de vurgulayan Yeşil, hukukun hiçbir zaman araçsallaştırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Yeşil’in açıklamaları, yapay zekânın hızla geliştiği bir dönemde hukuk dünyasında süren tartışmalara önemli bir perspektif sundu.

Muhabir: BELGİN KOÇAK

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siteye yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.