MANİSA’DA EMLAKÇI VE GALERİCİLERDEN YILLIK HARÇ TEPKİSİ
MANİSA’DA EMLAKÇI VE GALERİCİLERDEN YILLIK HARÇ TEPKİSİ
Manisa’da emlak ve galeri sektörünü yakından ilgilendiren "Taşınmaz Yetki Belgesi Harcı" düzenlemesi, esnafın büyük tepkisine yol açtı. Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odası (MESO) öncülüğünde düzenlenen seminerde, yıllık 40 bin TL’ye kadar çıkabilen harç bedellerinin iptal edilmesi için hukuki sürecin başlatıldığı açıklandı.
Yeni vergi düzenlemesi uyarınca, nüfusu 30 binin üzerindeki yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren emlakçı ve galericilerin yıllık 40 bin TL, 30 binin altındaki yerlerde ise 20 bin TL yetki belgesi harcı ödemesi kararlaştırıldı. Türkiye genelinde yaklaşık 200 bin işletmeyi doğrudan etkileyen bu uygulama, özellikle küçük ölçekli esnafın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.
MESO’DAN BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme seminerinde, Ticaret İl Müdürlüğü Şefi Hüseyin Kartal güncel mevzuat ve başvuru süreçlerini paylaştı. Katılımın yoğun olduğu toplantıda, emlak danışmanları ve galeri sahipleri, getirilen harç yükümlülüğünün sektördeki maliyetleri artırdığına dikkat çekti.
DÜZENLEME YARGIYA TAŞINDI
Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, düzenlemenin esnaf üzerindeki yükünü hafifletmek adına girişimlerde bulunduklarını belirtti. İktidar kanadından bekledikleri olumlu yanıtı alamadıklarını ifade eden Akyüz, konunun muhalefet aracılığıyla yargıya intikal ettirildiğini duyurdu. Akyüz, düzenlemenin tamamen iptal edilmesi gerektiğini savundu.
"ESNAF ZOR DURUMDA BIRAKILMAMALI"
Başkan Bahattin Akyüz, yaptığı açıklamada, "İktidar partisi milletvekillerinden ılımlı bir yaklaşım bekledik ancak bu yönde bir adım göremedik. Bunun üzerine durumu muhalefet partisi grup başkanvekillerine ilettik. Onlar da konuyu mahkemeye taşıdı. Bu yüksek harç bedelleri esnafı zor durumda bırakacaktır, talebimiz uygulamanın geri çekilmesidir" dedi.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İPTAL BEKLİYOR
Emlak danışmanları ve galeri işletmecileri, halihazırda devam eden ekonomik zorlukların üzerine eklenen bu harçların sektörü daraltacağını vurguluyor. Sektör temsilcileri, yetki belgesi alma sürecinin teşvik edilmesi gerekirken ek mali yük getirilmesinin kayıt dışılığı artırabileceği uyarısında bulunuyor.
Editör: AHMET İLHAN SAĞLAM
Manisa HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
