MANİSALI ÇİFTÇİ BAŞEVİRGEN'E DERT YANDI
CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Manisa’da kiraz üreticilerini ziyaret ederek tarım sektöründe yaşanan mali krizi yerinde inceledi. Toplam maliyetinin kilogram başına 70 lirayı geçtiğini belirten üreticiler, vergi borçları ve banka blokeleriyle karşı karşıya kaldıklarını cep telefonu mesajlarıyla göstererek tarım politikalarındaki eksikliklere dikkat çekti.
Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kentteki kiraz bağlarında gerçekleştirdiği saha ziyaretleriyle, girdi maliyetlerinin altında satış yapmak zorunda kalan üreticilerin ekonomik sorunlarını dinledi. Geçmiş dönemlerde iklimsel faktörler, don ve dolu yağışı sebebiyle gelir kaybı yaşayan Manisalı çiftçiler, bu sezon rekolte yüksek olmasına rağmen pazar fiyatlarının maliyetleri dahi karşılamadığını belirtti. Başevirgen’e dert yanan çok sayıda kiraz üreticisi, sürdürülebilir bir tarım faaliyeti için ürünün kilogram satış fiyatının en az 150 lira seviyesinde dengelenmesi gerektiği çağrısında bulundu.
TABAN FİYATLAR BİR HAFTADA ERİDİ
Hasat sezonunun başlangıcında kilogramı 150 ila 200 lira arasında işlem gören birinci kalite kirazın fiyatı, ihracat kanallarındaki tıkanma sebebiyle bir hafta içinde 70-80 liralara kadar geriledi. İkinci kalite ürünün ise 30-40 liradan alıcı bulduğunu dile getiren bir tarladaki üretici, "İki senedir kiraz yoktu para kazanamadık, bu yılda kiraz var para etmiyor. Sadece 30-40 lira yevmiye maliyeti var, tüm maliyeti 70 lirayı geçiyor. Para kazanabilmemiz için 120-130 liralardan aşağıya düşmemesi lazım. Masraf olarak 3 ton malda 1 ton bana kalırdı, 1 ton işçiye, 1 ton da maliyete giderdi. Ama şu an üretici hiç kazanamıyor." sözleriyle üretim maliyet kalemlerindeki dengesizliği aktardı.
VERGİ BORCU VE İCRA ŞİKAYETLERİ
Ziyaret esnasında çiftçilerin geçim stratejilerini sorgulayan Bekir Başevirgen, tarım dışı ek işlerle çarkın döndürülmeye çalışıldığı yanıtını aldı. 65 yaşındaki bir emekli vatandaş, kamyonu bulunmasına rağmen nakliye ve üretimden kâr elde edemediğini ifade etti. Yaşlı çiftçi, kamu borçları ve vergi yükümlülükleri sebebiyle icralık olduğunu, tüm banka kartlarına bloke konulduğunu cep telefonuna gelen resmi bildirim mesajlarıyla Başevirgen’e gösterdi.
ULUSLARARASI PAZARDA YUNANİSTAN ENGELİ
Avrupa pazarındaki talep daralmasına ve ihracat kısıtlamalarına değinen bir diğer üretici, komşu ülkelerin fiyat politikalarının iç pazarı vurduğunu kaydetti. Bölgesel rekabette geriye düşüldüğünü vurgulayan çiftçi, "Kiraz çok, istek yok. Yunanistan şu an bizi engelliyor. Yunanistan şu an bizden daha uygun veriyor. Onlar şu an bize göre 50 lira 100 lira aşağıya veriyorlar. 70-75 liraya çiftçi para kazanmaz. Çiftçilik artık büyük başlara kalıyor." ifadelerini kullandı.
Editör: AHMET İLHAN SAĞLAM
Manisa HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
