TMO'NUN ÜZÜM FİYATINA BAŞEVİRGEN ATEŞ PÜSKÜRDÜ

SİYASET 11.09.2026 - 10:04, Güncelleme: 11.09.2026 - 10:04
 

TMO'NUN ÜZÜM FİYATINA BAŞEVİRGEN ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Yeni Parti Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, TMO’nun 2026 yılı çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatlarına sert tepki gösterdi. Geçen yıl 130 TL olan 10 numara üzüm fiyatının bu yıl 100 TL olarak açıklanmasını eleştiren Başevirgen, artan maliyetlere rağmen düşürülen fiyatın üreticiyi mağdur ettiğini belirterek, "Bu fiyat çiftçiye ‘üretme’ demektir" dedi.
YENİ Parti Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, TMO’nun 10 numara üzüm için açıkladığı 100 liralık fiyata tepki gösterdi. Bu rakamın çiftçinin beklentisinin altında kaldığını belirten Başevirgen, konuya ilişkin bir açıklama yaptı. "MAZOT YÜZDE 58, GÜBRE YÜZDE 61’E KADAR ARTTI" Üreticinin geçen sezondan bu yana artan maliyetler altında ezildiğini belirten Başevirgen, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) verilerine dikkat çekerek, "Geçen yılın aynı dönemine göre mazotun fiyatı yaklaşık yüzde 58 arttı. Amonyum sülfat gübresi yüzde 55, amonyum nitrat gübresi yüzde 61’in üzerinde zamlandı. Tarım ilacında da yüzde 28’e yaklaşan artış var. Bağını sürmek, gübrelemek, ilaçlamak, ürününü yetiştirmek her geçen gün daha pahalı hale geliyor. Üreticinin bütün hesabı altüst olmuş durumda" ifadelerini kullandı. "ÜRÜNÜN MALİYETİ 100 LİRAYI GEÇİYOR" TMO alımlarındaki kalite değerlendirmelerine ilişkin üreticilerin yaşadığı sorunlara da değinen Başevirgen, "TMO geçen yıl 130 lira olarak açıkladığı 10 numara üzerinden üzüm almadı. Geçen yıldan biliyoruz ki bu yılda 10 numaradan üzüm alınmayacak yine 9 numara üzerinden alım yapılacak ve TMO’nun çiftçiye verdiğini en iyi fiyat 90 lira olacak. TMO’nun açıkladığı bu fiyatlar çiftçinin maliyetini bile karşılamıyor" diye konuştu. "BU FİYAT ÇİFTÇİYİ ÜRETİMDEN KOPARIR" Açıklanan fiyatların yalnızca bu yılın gelirini değil, gelecek yıllardaki üretimi de tehdit ettiğini belirten Başevirgen sözlerini şöyle tamamladı: "Bir tarafta mazotu, gübresi, ilacı, işçiliği sürekli zamlanan çiftçi; diğer tarafta geçen yıldan bile daha ucuza alınmak istenen üzüm var. Maliyetleri artırıp ürünün fiyatını düşürürseniz çiftçiye açıkça ‘üretme’ demiş olursunuz. Üretici zarar ederek kaç yıl daha bağında kalabilir? Bu politika devam ederse çiftçi bağını kökler, üretimden çekilir. Manisa’nın üzüm üreticisi sadaka istemiyor; alın terinin, emeğinin ve yaptığı masrafın karşılığını istiyor. TMO’nun görevi üreticiyi tüccarın insafına terk etmek değil, üreticiyi korumaktır. Açıklanan bu fiyat çiftçiyi korumuyor, çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor." Editör: PINAR ÖZEL
Yeni Parti Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, TMO’nun 2026 yılı çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatlarına sert tepki gösterdi. Geçen yıl 130 TL olan 10 numara üzüm fiyatının bu yıl 100 TL olarak açıklanmasını eleştiren Başevirgen, artan maliyetlere rağmen düşürülen fiyatın üreticiyi mağdur ettiğini belirterek, "Bu fiyat çiftçiye ‘üretme’ demektir" dedi.

YENİ Parti Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, TMO’nun 10 numara üzüm için açıkladığı 100 liralık fiyata tepki gösterdi. Bu rakamın çiftçinin beklentisinin altında kaldığını belirten Başevirgen, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

"MAZOT YÜZDE 58, GÜBRE YÜZDE 61’E KADAR ARTTI"

Üreticinin geçen sezondan bu yana artan maliyetler altında ezildiğini belirten Başevirgen, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) verilerine dikkat çekerek, "Geçen yılın aynı dönemine göre mazotun fiyatı yaklaşık yüzde 58 arttı. Amonyum sülfat gübresi yüzde 55, amonyum nitrat gübresi yüzde 61’in üzerinde zamlandı. Tarım ilacında da yüzde 28’e yaklaşan artış var. Bağını sürmek, gübrelemek, ilaçlamak, ürününü yetiştirmek her geçen gün daha pahalı hale geliyor. Üreticinin bütün hesabı altüst olmuş durumda" ifadelerini kullandı.

"ÜRÜNÜN MALİYETİ 100 LİRAYI GEÇİYOR"

TMO alımlarındaki kalite değerlendirmelerine ilişkin üreticilerin yaşadığı sorunlara da değinen Başevirgen, "TMO geçen yıl 130 lira olarak açıkladığı 10 numara üzerinden üzüm almadı. Geçen yıldan biliyoruz ki bu yılda 10 numaradan üzüm alınmayacak yine 9 numara üzerinden alım yapılacak ve TMO’nun çiftçiye verdiğini en iyi fiyat 90 lira olacak. TMO’nun açıkladığı bu fiyatlar çiftçinin maliyetini bile karşılamıyor" diye konuştu.

"BU FİYAT ÇİFTÇİYİ ÜRETİMDEN KOPARIR"

Açıklanan fiyatların yalnızca bu yılın gelirini değil, gelecek yıllardaki üretimi de tehdit ettiğini belirten Başevirgen sözlerini şöyle tamamladı: "Bir tarafta mazotu, gübresi, ilacı, işçiliği sürekli zamlanan çiftçi; diğer tarafta geçen yıldan bile daha ucuza alınmak istenen üzüm var. Maliyetleri artırıp ürünün fiyatını düşürürseniz çiftçiye açıkça ‘üretme’ demiş olursunuz. Üretici zarar ederek kaç yıl daha bağında kalabilir? Bu politika devam ederse çiftçi bağını kökler, üretimden çekilir. Manisa’nın üzüm üreticisi sadaka istemiyor; alın terinin, emeğinin ve yaptığı masrafın karşılığını istiyor. TMO’nun görevi üreticiyi tüccarın insafına terk etmek değil, üreticiyi korumaktır. Açıklanan bu fiyat çiftçiyi korumuyor, çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor."

Editör: PINAR ÖZEL

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siteye yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.