UÇAN OTOMOBİL GÜN SAYIYOR

Teknoloji 17.06.2025 - 16:40, Update: 17.06.2025 - 16:40
 

UÇAN OTOMOBİL GÜN SAYIYOR

Slovakya merkezli Klein Vision, hem karada hem havada yol alabilen AirCar’ı 2026’nın ilk çeyreğinde satışa sunmaya hazırlanıyor. İki kişilik bu spor görünümlü araç, seri üretime geçen ilk uçan otomobil olacak.
Klein Vision şirketi tarafından üretime geçecek olan AirCar, dünyanın seri üretime geçen ilk uçan otomobili olacak. Dört tekerleği ve iki katlanabilir kanadı bulunan AirCar, pistte hızlandıktan sonra havalanabiliyor. Kalkış öncesi yaklaşık iki dakika içinde kanatlarını açabilen araç, varış noktasında kanatlarını tekrar gövdesine katlayarak kara moduna geçiyor. FİYAT 1 MİLYON DOLARA KADAR ÇIKIYOR Klein Vision, AirCar’ın üç farklı motor seçeneğiyle sunulacağını belirtti: 280, 320 ve 340 beygir gücünde motorlar tercih edilebilecek. Aracın başlangıç fiyatı 800 bin dolar olacak, ancak donanıma göre fiyat 1 milyon dolara kadar çıkabilecek. AirCar, normal akaryakıtla çalışıyor ve yaklaşık 5.500 metre irtifaya çıkabiliyor. Pistte yaklaşık 300 metre mesafe kat ederek saatte 200 kilometre hıza ulaşabiliyor; seyir hızında ise saatte 250 kilometreyle ilerliyor. Araç, 500’den fazla kalkış ve inişi başarıyla tamamladı ve toplamda 170 saatin üzerinde test uçuşu gerçekleştirdi. Şirketin açıklamasına göre AirCar'ın son versiyonu üzerinde çalışmalar devam ediyor ve AirCar 2 adlı yeni prototipin ilk uçuşunun Eylül 2025’te yapılması planlanıyor. ELEKTRİKLİ VERSİYONU DA ÜRETİLECEK Klein Vision kurucu ortağı Anton Zajac, gelecekte aracın elektrikli versiyonunun da üretileceğini; bunun için batarya teknolojisindeki gelişmelerin beklendiğini ifade etti. YASAL OLARAK UYGUN AirCar, Slovakya 'da 2022 yılında "Uçuşa Elverişlilik Sertifikası" aldı ve böylece ticari yolcu taşımacılığına da yasal olarak uygun hale geldi. Öte yandan, Birleşik Krallık hükümeti de uçan taksilerin hayata geçirilmesi amacıyla Sivil Havacılık Otoritesi’ne 20 milyon sterlinlik fon sağladı. 2026 yılına kadar ilk pilotlu uçan taksinin İngiltere semalarında olacağı belirtiliyor. Küresel uçan araç pazarının, Morgan Stanley’in öngörüsüne göre 2040 yılında 1 trilyon dolara, 2050 yılına kadar ise 9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. (Haber Merkezi)
Slovakya merkezli Klein Vision, hem karada hem havada yol alabilen AirCar’ı 2026’nın ilk çeyreğinde satışa sunmaya hazırlanıyor. İki kişilik bu spor görünümlü araç, seri üretime geçen ilk uçan otomobil olacak.

Klein Vision şirketi tarafından üretime geçecek olan AirCar, dünyanın seri üretime geçen ilk uçan otomobili olacak. Dört tekerleği ve iki katlanabilir kanadı bulunan AirCar, pistte hızlandıktan sonra havalanabiliyor. Kalkış öncesi yaklaşık iki dakika içinde kanatlarını açabilen araç, varış noktasında kanatlarını tekrar gövdesine katlayarak kara moduna geçiyor.

FİYAT 1 MİLYON DOLARA KADAR ÇIKIYOR

Klein Vision, AirCar’ın üç farklı motor seçeneğiyle sunulacağını belirtti: 280, 320 ve 340 beygir gücünde motorlar tercih edilebilecek. Aracın başlangıç fiyatı 800 bin dolar olacak, ancak donanıma göre fiyat 1 milyon dolara kadar çıkabilecek. AirCar, normal akaryakıtla çalışıyor ve yaklaşık 5.500 metre irtifaya çıkabiliyor. Pistte yaklaşık 300 metre mesafe kat ederek saatte 200 kilometre hıza ulaşabiliyor; seyir hızında ise saatte 250 kilometreyle ilerliyor. Araç, 500’den fazla kalkış ve inişi başarıyla tamamladı ve toplamda 170 saatin üzerinde test uçuşu gerçekleştirdi. Şirketin açıklamasına göre AirCar'ın son versiyonu üzerinde çalışmalar devam ediyor ve AirCar 2 adlı yeni prototipin ilk uçuşunun Eylül 2025’te yapılması planlanıyor.

ELEKTRİKLİ VERSİYONU DA ÜRETİLECEK

Klein Vision kurucu ortağı Anton Zajac, gelecekte aracın elektrikli versiyonunun da üretileceğini; bunun için batarya teknolojisindeki gelişmelerin beklendiğini ifade etti.

YASAL OLARAK UYGUN

AirCar,  Slovakya 'da 2022 yılında "Uçuşa Elverişlilik Sertifikası" aldı ve böylece ticari yolcu taşımacılığına da yasal olarak uygun hale geldi. Öte yandan, Birleşik Krallık hükümeti de uçan taksilerin hayata geçirilmesi amacıyla Sivil Havacılık Otoritesi’ne 20 milyon sterlinlik fon sağladı. 2026 yılına kadar ilk pilotlu uçan taksinin İngiltere semalarında olacağı belirtiliyor. Küresel uçan araç pazarının, Morgan Stanley’in öngörüsüne göre 2040 yılında 1 trilyon dolara, 2050 yılına kadar ise 9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. (Haber Merkezi)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reader Comments (0)

Your comment has been successfully received and will be published after review.

By writing a comment, you accept the Community Guidelines and take full responsibility, directly or indirectly, for your comment on the site. The site administration cannot be held responsible in any way for any comments posted.
Cookies are used to ensure you get the best experience on our website. By continuing to use our site, you accept our use of cookies.