Harun Ülger
Köşe Yazarı
Harun Ülger
 

KARAR VERME VE KARARSIZLIK

Süreç içerisinde kişinin net olmakta zorlandığı ve karar vermeyi ertelediği durumlar sıklıkla gözlemlenmektedir. Zaman en değerli meselelerden biridir ve hızlı karar alabilmek daha da önem kazanmıştır. Bu sebeple de günümüzün problemlerinden biri de kararsızlık olmuştur. Çocukluktan yetişkinliğe doğru hayatın görülen farklı evrelerinde karar vermede yaşanan problemler hayat kalitesini düşürebilir. Zamanın hızlı şekilde aktığı şu günlerde kararsızlığın yarattığı stres zorlayıcı olabiliyor. Kararsızlığı yüksek stres ve kaygı faktörleri etkilese de çoğu zaman farklı sebepler altında yatabiliyor.  BİREYİN BAŞ ETME GÜCÜ GELİŞMEYEBİLİR Otoriter ve kontrolcü ebeveyn tutumları ile yetişmek kişinin kararlarını ve sonucunun sorumluluğunu almayı geciktirir. Çünkü bireyin baş etme gücü gelişmeyebilir. Kararlar hep ebeveynleri tarafından verildiyse kişi ileride karar vermekte de zorlanabilmektedir. *** Kaygılı ve kötümser bakış açısı da kişinin gerçekçi olmayan ihtimalleri düşünüyor olmasına sebep olarak seçim yapmakta zorluk yaşatabilir. *** Mükemmelliyetçi, başarısızlığa tahammülsüzlük de karar vermeyi bir o kadar zorlayan faktörler olabilir. *** Yanlışları kabul edilmeyen, hata yaptığında yetersiz hissettirilen kişiler için de doğru olanı yapma baskısı sürdüğü için karar vermekte zorlayıcı olabilir. *** Size vereceğim şu iki tavsiyeye kulak vermeniz bu karar verme sürecinde sizlere yararlı olacaktır: Geniş bir bakış açısıyla vereceğiniz kararın sonuçlarının sizin için pozitif ve negatif yanlarının bir listesini yaparak süreci kolaylaştırabilirsiniz. Orada sizin kişiliğiniz ve hayattan, kendinizden beklentilerinizle kararın sonuçlarının ne derece uyuştuğu da önemlidir. *** Bir kağıda seçeceğiniz durum ile ilgili endişelerinizi, diğer bir tarafa ise bu endişelerin hangilerinin sizin kontrolünüzde olduğunu not alabilirsiniz. Böylece zamanınızı ve enerjinizi kontrol edemeyeceğiniz kaygılı düşüncelere kanalize etmek yerine, konuyla ilgili kontrol edebileceğiniz endişeli düşüncelere odaklanabilirsiniz.  
Ekleme Tarihi: 11 Ağustos 2023 - Cuma
Harun Ülger

KARAR VERME VE KARARSIZLIK

Süreç içerisinde kişinin net olmakta zorlandığı ve karar vermeyi ertelediği durumlar sıklıkla gözlemlenmektedir. Zaman en değerli meselelerden biridir ve hızlı karar alabilmek daha da önem kazanmıştır. Bu sebeple de günümüzün problemlerinden biri de kararsızlık olmuştur. Çocukluktan yetişkinliğe doğru hayatın görülen farklı evrelerinde karar vermede yaşanan problemler hayat kalitesini düşürebilir. Zamanın hızlı şekilde aktığı şu günlerde kararsızlığın yarattığı stres zorlayıcı olabiliyor. Kararsızlığı yüksek stres ve kaygı faktörleri etkilese de çoğu zaman farklı sebepler altında yatabiliyor.

 BİREYİN BAŞ ETME GÜCÜ GELİŞMEYEBİLİR

Otoriter ve kontrolcü ebeveyn tutumları ile yetişmek kişinin kararlarını ve sonucunun sorumluluğunu almayı geciktirir. Çünkü bireyin baş etme gücü gelişmeyebilir. Kararlar hep ebeveynleri tarafından verildiyse kişi ileride karar vermekte de zorlanabilmektedir.

***

Kaygılı ve kötümser bakış açısı da kişinin gerçekçi olmayan ihtimalleri düşünüyor olmasına sebep olarak seçim yapmakta zorluk yaşatabilir.

***

Mükemmelliyetçi, başarısızlığa tahammülsüzlük de karar vermeyi bir o kadar zorlayan faktörler olabilir.

***

Yanlışları kabul edilmeyen, hata yaptığında yetersiz hissettirilen kişiler için de doğru olanı yapma baskısı sürdüğü için karar vermekte zorlayıcı olabilir.

***

Size vereceğim şu iki tavsiyeye kulak vermeniz bu karar verme sürecinde sizlere yararlı olacaktır: Geniş bir bakış açısıyla vereceğiniz kararın sonuçlarının sizin için pozitif ve negatif yanlarının bir listesini yaparak süreci kolaylaştırabilirsiniz. Orada sizin kişiliğiniz ve hayattan, kendinizden beklentilerinizle kararın sonuçlarının ne derece uyuştuğu da önemlidir.

***

Bir kağıda seçeceğiniz durum ile ilgili endişelerinizi, diğer bir tarafa ise bu endişelerin hangilerinin sizin kontrolünüzde olduğunu not alabilirsiniz. Böylece zamanınızı ve enerjinizi kontrol edemeyeceğiniz kaygılı düşüncelere kanalize etmek yerine, konuyla ilgili kontrol edebileceğiniz endişeli düşüncelere odaklanabilirsiniz.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.