566’NCI AKHİSAR ÇAĞLAK FESTİVALİ BAŞLADI
566’NCI AKHİSAR ÇAĞLAK FESTİVALİ BAŞLADI
Akhisar Belediyesi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin en köklü 2’nci şenliği olarak bilinen 565’inci Çağlak Festivali’nin açılışı, festivalin doğuşuna vesile olan ünlü Türk alimi, bilim insanı Şeyh İsa’yı anma töreni ile başladı. Törende konuşan Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, bu yıl 566’incisi kutlanan Çağlak Festivali’nin Akhisar’a, Manisa’ya ve tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.
Akhisar Belediyesi tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en köklü festivalleri arasında yer alan ve aynı zamanda UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde bulunan 566. Akhisar Çağlak Festivali, Şeyh İsa’yı anma töreni ile başladı. Törene Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu’nun yanı sıra Akhisar Kaymakamı Mustafa Can, Manisa Büyükşehir Belediyesi " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ferdi Zeyrek, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Sebahattin Erkaya, CHP Akhisar İlçe Başkanı Hayriye Hacet, Ak Parti Akhisar İlçe Başkanı İsmail Sözcüer, Cumhuriyet Halk Partisi Akhisar İlçe Başkanı Hayriye Hacet, oda başkanları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
DUALAR EŞLİĞİNDE BAŞLADI
Tören öncesi Şehit Teğmen Tahir Ün Caddesinde kortej yürüyüşü için toplanan protokol üyeleri, burada Akhisar Belediyesi Halk oyunları ekibinin gösterilerini izledi. Daha sonra Akhisar Belediye Bandosu eşliğinde kortej yürüyüşüne geçen grup, Şeyh İsa’yı anma töreninin gerçekleşeceği Şeyh İsa Cami’sinde çiçeklerle karşılandı. Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an tilavetinin ardından başlayan Şeyh İsa’yı anma töreninde açılış konuşmasını gerçekleştiren Şeyh İsa Mahalle Muhtarı Zafer Kara, Türkiye’nin en büyük 2. festivalini gerçekleştirdiklerini belirterek, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu’ya mahallelerine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.
“BU KÜLTÜRÜ YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, sözlerine Şeyh İsa’yı anarak başladı. Dutlulu, konuşmasını şöyle sürdürdü; Bu yıl 566’ıncısını kutladığımız Akhisar Çağlak Festivali sebebiyle bir arada olmanın mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz. UNESCO tarafından dünya kültürel mirasları listesine alınan Akhisar Çağlak Festivali’ni her yılın Mayıs ayında, halkımızla birlikte coşkuyla kutluyor ve şehrimizde bu kültürü yaşatmaya devam ediyoruz.” dedi.
15'İNCİ YÜZYILIN ÖNEMLİ BİR İLİM İNSANI
Festivalin doğuşunu anlatan Dutlulu “15'inci yüzyılda yaşamış olan Şeyh İsa, ilk eğitimini babasından almış ve daha sonra Bursa ve Kayseri’de eğitimini tamamlayarak Akhisar'a dönmüştür. Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüşü, halk tarafından bayram sevinci gibi karşılanmış, Çağlak Deresi mevkisinde yaklaşık iki hafta süren bir karşılama töreni yapılmıştır. Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüşüyle başlayan sevinç kutlamaları, Çağlak Festivali adı altında günümüze kadar ulaşmıştır. Yazı ve harflerdeki matematiksel değerlerin verdiği mesajların okunduğu Cifir ilminde zirve kabul edilen Şeyh İsa, aynı zamanda iyi bir sosyolog ve psikolog olarak da bilinmektedir. Toplumsal sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları konularında da araştırma yapan Şeyh İsa, döneminin tanınan, parmakla gösterilen ilim insanları arasındaki yerini almıştır. Aynı zamanda edebiyat ve sanatla da ilgilenen Akhisarlı Şeyh İsa, Menakıbnamesi'nde sanata verdiği değeri şu sözlerle anlatıyor: 'Benim evlatlarım ilim tahsil ederken sanat öğrensinler. Hiç sanatsız olmasınlar. Sanatı olmayanların dünyada zillet çekmeleri eksik değildir. Sanatsızlık kişiyi namerde muhtaç eyler ve özgür iken kul eyler. Akhisar’ımızda bir cami ve bir mahallede adını yaşattığımız Şeyh İsa, şehrimizin önemli isimlerinden biri olarak gelecek nesillere aktarılmaya devam edecektir. Biz de, Akhisar Belediyesi olarak, tarihin bize verdiği sorumluluğun bilinciyle bu geleneğin yaşatılması için çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Şeyh İsa'yı bir kez daha anıyor ve bu yıl 566’incisini kutladığımız Çağlak Festivalimizin Akhisar’ımıza ve Manisa’mıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Festivallerin sadece eğlence aracı olmadığını asıl olarak kültürlerin taşıyıcısı ve nesilden nesile aktarılan mirasın en önemli aracı olduğunu dile getiren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ise 566 yıldır devam eden geleneğe en iyi şekilde sahip çıkan Akhisar Belediyesi’ne teşekkür ederek, Manisa Büyükşehir Belediyesi " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak da tüm festivallere desteklerinin süreceğini belirtti.
DOLU DOLU BİR FESTİVAL PROGRAMI
Bu yıl 566. kez düzenlenen olan Akhisar Çağlak Festivali’nde geçmişin mirası, günümüzün dinamizmiyle buluşuyor. Akhisar, festival kapsamında Ege Bölgesi’nin dört bir yanından misafirleri ağırlıyor. Festival programında Kültür buluşmaları, Cirit müsabakaları, Spor turnuvaları, Alışveriş stantları (yerel ürünler ve kültürel lezzetler), Tiyatro gösterileri, Eğlence programları ve birbirinden değerli sanatçıların sahne alacağı konserler yer alıyor. Festivalin ilk gününde ünlü sanatçı Müfit Can Saçıntı, Gölet Amfi Tiyatro’da sahne alarak tek kişilik gösterisiyle izleyicilere keyifli anlar yaşattı.
MUHTEŞEM KONSERLER GELİYOR
Festival kapsamında konser programı şu şekilde gerçekleşecek: 24 Mayıs Cumartesi: Kubat, 26 Mayıs Pazartesi: Adamlar, 28 Mayıs Çarşamba: Emir Can İğrek, 30 Mayıs Cuma: Selin, 31 Mayıs Cumartesi: Hande Yener, 1 Haziran Pazar: Akhisar Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, tüm konserler Gölet Konser Alanı’nda saat 21.00’de başlayacak.
FESTİVAL, KENTİN TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAK
Festival boyunca Hüsnü Kahraman Kültür Parkı ve Gölet Yaşam Alanı’nda kurulacak stantlarda yerel ve kültürel ürünler sergilenecek. Akhisarlılar bu stantlardan alışveriş yapabilecek, şehir dışından gelen konuklar ise bölgenin kültürel zenginliklerini yakından tanıma fırsatı bulacak. Misafirler, Hristiyanlık inancında kutsal kabul edilen 7 kiliseden biri olan Thyateira Antik Kenti’ni gezebilecek, Akhisar Müzesi'ni ziyaret ederek tarihe tanıklık edebilecek. Bu kapsamda festival, hem şehrin turizmine katkı sağlayacak hem de yerel ticaretin canlanmasına vesile olarak esnafın yüzünü güldürecek.
TÜRKİYE’NİN BAŞPEHLİVANLARI 24 MAYIS’TA ER MEYDANINDA
Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden sonra Türkiye’nin en köklü güreş organizasyonlarından biri haline gelen Akhisar Çağlak Yağlı Güreşleri, 24 Mayıs Cumartesi günü Selçikli Güreş Sahası’nda düzenlenecek. Türkiye’nin dört bir yanından katılacak ünlü başpehlivanlar, kıran kırana mücadelelerle seyircilere unutulmaz anlar yaşatacak. (Belgin Koçak)
Manisa HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.