Çavdarhisar’da yerli ve milli arpa ile buğday çeşitlerinin hasadı yapıldı
Çavdarhisar’da yerli ve milli arpa ile buğday çeşitlerinin hasadı yapıldı
Çavdarhisar’da yerli ve milli tritikale, arpa ve buğday çeşitlerinin demonstrasyon hasadı yapıldı.
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yerli ve milli tarımsal çeşitlerin bölge koşullarındaki performansını belirlemek amacıyla oluşturulan demonstrasyon alanlarında hasat yapıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin gözetiminde yürütülen çalışmalarda Ağarı, Afşar, Hacıkebir ve Tepecik köylerindeki üretim alanları incelendi. Demonstrasyon kapsamında yerli ve milli tritikale, arpa ve buğday çeşitleri hasat edildi. Çalışmalarla farklı ürün çeşitlerinin Çavdarhisar’ın iklim ve tarımsal koşullarındaki verim durumunun ortaya konulması amaçlandı.
TRİTİKALEDE 340 KİLOGRAM VERİM
Hasat sonuçlarına göre tritikale üretiminde dekara 340 kilogram verim elde edildi. Arpa demonstrasyon alanlarında ise dekara 370 ile 440 kilogram arasında verim ölçüldü. Buğday çeşitlerinde elde edilen verim ise dekara 325 ile 570 kilogram arasında gerçekleşti. Ortaya çıkan sonuçlarla yerli ve milli çeşitlerin bölgedeki üretim potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik veriler elde edildi.
ÜRETİCİLERE ÇEŞİTLER TANITILIYOR
Demonstrasyon çalışmalarının yalnızca verim sonuçlarının belirlenmesiyle sınırlı kalmadığı, aynı zamanda üreticilerin yerli ve milli çeşitler konusunda bilgilendirilmesine katkı sağladığı belirtildi. Sahada gerçekleştirilen uygulamalarla üreticilerin farklı çeşitleri doğrudan görmesi ve bölge koşullarındaki performansları hakkında bilgi sahibi olması hedefleniyor. Elde edilen verilerin de tarımsal üretimde çeşit tercihleri açısından değerlendirilmesi planlanıyor.
TARIMSAL VERİMLİLİĞE ODAKLANILDI
Yetkililer, yerli ve milli çeşitlerin sahadaki performansının üreticilerle buluşturulmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini bildirdi. Demonstrasyon uygulamalarıyla bölgeye uygun çeşitlerin belirlenmesi ve tarımsal verimliliğin artırılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Çavdarhisar’da gerçekleştirilen hasat çalışmalarının ardından elde edilen verilerin üreticilerle paylaşılması ve benzer tarımsal uygulamaların sürdürülmesi bekleniyor.
İHA
Kütahya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
