MHP'Lİ AKÇAY ESNAFIN YANINDA
Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin 29. Olağan Genel Kuruluna katılan MHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Nasıl ki hayatın garantisi arılar ise, ülkemizin de yaşam ve güçlü gelecek garantisi esnaflarımızdır.” dedi.
MHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin 29. Olağan Genel Kurulunda esnaflara hitap etti.
"ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZIN BÜYÜK EMEĞİ VAR"
Akçay, “ Anadolu topraklarının vatan olmasında büyük emeği geçen, ticaret ahlâkının bu kutlu topraklar üzerinde egemenliğini sağlayan, toplumumuzda güvenirliliğin, dürüstlüğün, çalışkanlığın timsali olan esnaf ve sanatkârlarımızla beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyor, hepinizi yürekten sevgiyle saygıyla selamlıyorum. 1953 yılında temelleri atılan Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin ilk başkanı Demirciler Derneği Başkanı Hasan Tekin’den Cemal Beldek’e, Nevzat Özkösemen’den Yusuf YEŞİLÇAM’a kadar bu kutlu camiaya hizmet eden tüm başkanlarımızı, yöneticilerimiz ve esnaflarımızı rahmetle anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet, bıraktıkları esnaf mirası baki olsun.” dedi.
"75 BİN ESNAFIMIZ YENİ İŞYERİ AÇMIŞTIR"
Esnaf ve sanatkâr sayısının 2,5 milyona yaklaştığını söyleyen MHP’li Akçay, “Mart ayı sonu itibariyle ülkemizde 2 milyon 264 bin esnaf ve sanatkâr ve bunlara ait 2 milyon 553 bin iş yeri bulunmaktadır. Manisa ilimizde 91 odaya bağlı 60 bin 365 esnafımız faal olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu en yaygın örgütlenme ağına sahip sivil toplum kuruluşudur, meslek odasıdır. Çevremizdeki savaşlara, küresel ve bölgesel kaos ve krizlere, artan enerji ve ulaşım maliyetlerine paralel olarak artış gösteren enflasyona rağmen 2026 yılının ilk üç çeyreğinde yaklaşım 75 bin esnafımız yeni işyeri açmıştır.” dedi.
AHİLİK GELENEĞİ HATIRLATMASI
Esnaf ve sanatkârların ekonomik ve toplumsal yapının temeli, birlik ve beraberliğin teminatı olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Ekonominin ve toplumsal yapının temelini oluşturan esnaf ve sanatkârlarımız, ticari faaliyetin yanında Türk kültüründe önemli bir yer tutan “Ahilik” geleneğinin devam ettirilmesi suretiyle vatandaşlarımız arasındaki dayanışma ve kaynaşmanın, birliğin, dirlik ve düzenin teminatıdır. Nasıl ki hayatın garantisi arılar ise, ülkemizin de yaşam ve güçlü gelecek garantisi esnaflarımızdır.” dedi.
AKÇAY'DAN DESTEK SÖZÜ
Esnaf ve sanatkârların hak ettiği ve layık olduğu hizmetleri zamanında alabilmesi amacıyla 57 Hükümet döneminde Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü’nün kurulduğunu hatırlatan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Anayasamızın ‘Esnaf ve sanatkârların korunması’ başlıklı Anayasamızın 173’ünü maddesi “Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.” şeklindedir. Milliyetçi Hareket Partisi’nin hükümet ortağı olduğu 57’nci Hükümet döneminde esnaf ve sanatkârlarımızın hak ettiği ve layık olduğu hizmetleri zamanında alabilmesi amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Milliyetçi Hareket Partisi olarak esnaf ve sanatkârlarımıza her türlü desteği sağlamak temel ilkemizdir. Ekonomide rekabet sağlanarak tekelci oluşumların önlenmesi, istihdam yaratılması, gelir dağılımındaki dengesizliklerin giderilmesi, yeri girişimcilerin ekonomiye kazandırılması, sosyal barışın korunması, bölgeler arası dengesizliklerin giderilmesi ve yerel potansiyelin harekete geçirilmesi amacıyla esnaf ve sanatkârlar kesiminin faaliyetleri desteklenmelidir.” dedi.
AKÇAY'DAN BASİT USUL VURGUSU
Esnaf ve Sanatkârların en önemli beklentilerinden birinin basit usuldeki bazı esnafların gerçek usule geçirilmesine yönelik düzenlemenin iptal edilmesi olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Ticari kazancı basit usulle tespit edilen mükelleflerin kazançları 2021’de gelir vergisinden istisna edilmiş ve gelir vergisi beyanname verme yükümlülüğü kaldırılmıştı. Ancak 8 Eylül 2025’te tarihi kararla, büyükşehirlerdeki esnafımızın 2026 yılı itibariyle gerçek usule geçirilmesi öngörülmüştür. Vergi adaletinin sağlanması ve kayıt dışılıkla mücadeleyi destekliyoruz. Ancak aynı işi yapan, aynı ciroya sahip iki esnafın sırf tabela adresi farklı diye farklı vergilendirilmesini de hakkaniyetli bulmuyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde 10 Aralık 2025’te yeni bir düzenleme yapılarak bundan kısmen dönülmüş, büyükşehir sınırlarında nüfusu 2 bini geçmeyen eski köy ve beldelerimizdeki esnaflarımız bu zorunluluktan muaf tutulmuştur. Bu düzeltme kırsaldaki esnafımız için önemlidir, doğru buluyoruz. Fakat bu adım sorunu kökten çözmemektedir.
Hesap ortadadır; basit usulden gerçek usule geçişin bir esnafa yıllık maliyeti vergiler hariç 90 bin lirayı bulmaktadır. Kıt kanaat geçinen esnafımıza “Sen artık şirket gibi yönetileceksin” demek, o dükkâna kilit vurmak anlamına gelir. Bu karar, iş yerlerinin kapanmasına ve kaçak çalışmanın artmasına yol açabilecektir. Ustaların dükkân kapatmasıyla, zaten kanayan yaramız olan çırak yetişmeme sorunu iyice çıkmaza girecektir. Yarın otomobil ve traktörleri, kombileri tamir edecek usta bulamayabiliriz. Usta yoksa çırak yoksa hizmet zinciri kopar. Kaybeden sadece esnaf değil hepimiz oluruz. Bu düzenleme yeniden gözden geçirilmelidir. Ahilik kültüründen gelen esnafımız sadece bir tüccar değil devlet-millet kaynaşmasının, mahallenin emini ve bekçisidir. Onlar defter, beyanname ve stopaj sarmalına muhatap edilmemelidir.
Konu sadece nüfus kriterine veya coğrafi sınıra hapsedilmemelidir. Yıllık cirosu kar haddi belirli bir seviyenin örneğin asgari ücretin yıllık tutarının belli bir katının altında kalan esnaf basit usulde kalmaya devam etmelidir. Genç ve yeni esnafa destek verilmelidir. Mesleği yeni başlayan çırak ve kalfalar için geçiş süreci iki veya üç yıl ertelenmelidir. Kademeli geçiş, 2026 yılında gerçek usule geçecek esnafa ilk yıl için beyanname başına damga vergisi muafiyeti ve muhasebe desteği sağlanmalıdır.” dedi.
"KREDİYE ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRILMALI"
Esnaf ve sanatkârların krediye ulaşmasının kolaylaştırılması gerektiğini söyleyen Manisa Milletvekili MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Vergi ya da SGK Prim borcu bulunan esnaf ve sanatkârlarımız devletimizin sübvanse ettiği Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kooperatifi tarafından verilen krediye ulaşmakta sıkıntı yaşamaktadır. Vergi ve prim borçları nedeniyle kredi kullanamayan esnaf ve sanatkârlar finansman sorunu yaşamaktadır. Esnaf krediye ulaşamazsa maliyetler artacak, bu maliyetler ürün fiyatlarına yansıyacak; enflasyon daha da artacaktır. Bununla birlikte istihdam azalacak, esnaf evinin geçimini dahi yapamaz hale gelecektir. Esnaf ve sanatkârlarımızın kredilere irişimi kolaylaştırılmalıdır. Esnaf ve sanayicimize yönelik destek ve teşvik sistemi sadeleştirilerek etkinleştirilmelidir. Bankacılık kesimi esnaf ve sanatkârlara sürekli destek verebilir hale getirilmelidir. Esnaf ve sanatkârların KOSGEB kredi ve desteklerinden etkin şeklide yararlanabilmesi için sadece esnaf ve sanatkârlara özgü programlar uygulamaya konulmalıdır. E-hacizler, esnafın gayrimenkulü dahil olmak üzere bankadaki parasına uzanmaktadır. Bu nedenle insanlar borcunu ödemek istese bile gayrimenkulüne ve bankadaki parasına haciz konulduğu için ödeyememektedir. Bu sorunun çözümü için kapsamlı bir borç yapılandırması çalışması başlatılmalıdır.” dedi.
"ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZIN HAKLI TALEPLERİ KARŞILANMALI"
Esnaf sanatkarlarımızın beklentilerine değinen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Esnaf ve sanatkârların faaliyet çerçevesine ilişkin yasal düzenlemeler yapılmalıdır. AVM ve büyük market zincirlerinin şehir merkezinde şube açmaları kurallara bağlanmalıdır. Haksız rekabet şartları oluşturarak küçük esnafa iş fırsatı bırakmayan belediye işletmeciliği yeniden düzenlenmelidir. Küçük esnafın emekliliği için gerekli prim gün sayısı 9000 günden 7200 güne düşürülmelidir. Esnaflarımız elektrik ve doğalgaz faturalarındaki yüksek fatura bedellerini maliyete yansıtmak zorunda kalmaktadır. Esnaf ve sanatkârlar için özel bir elektrik ve doğalgaz tarifesi uygulanmalıdır. Şoför esnafının yenileyeceği araç ve kullanacağı yakıta ilişkin farklı vergi uygulanmalıdır. Şoför esnafımıza fiili hizmet zammı ve yıpranma payı hakkı verilmelidir.” dedi.
Muhabir: SERDAR FAZLI ATALANLILAR
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
