Samsun’da AFAD’ın İHA destekli arama-kurtarma yarışması başladı

GENEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.08.2026 - 15:37, Güncelleme: 17.08.2026 - 15:49
 

Samsun’da AFAD’ın İHA destekli arama-kurtarma yarışması başladı

AFAD’ın Samsun’da düzenlediği İHA destekli arama-kurtarma yarışmasına 81 ilden 246 personel katılıyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenen İHA destekli arama-kurtarma yarışması Samsun’da başladı. Türkiye’nin 81 ilinden gelen 246 arama-kurtarma personelinin katıldığı organizasyonda ekipler, belirlenen senaryolar üzerinden yeteneklerini sergiliyor. Yarışmada AFAD Başkanlığı ve il müdürlüklerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile protokol üyelerinden oluşan yaklaşık 400 kişi yer alıyor. Üç gün sürecek organizasyonda ekiplerin teknik ve operasyonel kabiliyetleri değerlendiriliyor. FARKLI PARKURLARDA MÜCADELE Yarışmanın ilk gününde ekipler ormanda, su kenarında ve açık arazide kayıp arama senaryolarını gerçekleştiriyor. Ekiplerden, insansız hava araçlarını kullanarak kayıp kişilerin yerini tespit etmeleri ve koordinatlarını belirlemeleri bekleniyor. İHA’larla gerçekleştirilen alan taramalarında elde edilen konum bilgilerinin arama-kurtarma ekiplerine aktarılması da değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor. Saat 09.30’da başlayan yarışmada gün boyunca 6 farklı grup parkurlarda mücadele edecek. İHA KULLANIMI DEĞERLENDİRİLİYOR Yarışmada ekiplerin İHA kullanma becerilerinin yanı sıra koordinasyon ve operasyonel yetkinlikleri de değerlendiriliyor. Uygulamalı senaryolar üzerinden gerçekleştirilen etaplarla personelin afet ve acil durumlarda teknolojiyi kullanma kapasitesinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Yarışmanın ikinci etabı 18 Ağustos Salı günü, final etabı ise 19 Ağustos Çarşamba günü yapılacak. Final gününün akşamında saat 21.00’de dron hava gösterisi düzenlenecek. TEKNOLOJİK KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR Organizasyonla arama-kurtarma personelinin İHA kullanım yetkinliğinin artırılması ve afet çalışmalarında teknolojik imkanların daha etkin kullanılması hedefleniyor. Üç gün sürecek yarışma boyunca ekiplerin farklı arazi ve senaryolardaki performansları değerlendirilerek arama-kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek uygulamalı deneyimlerin artırılması amaçlanıyor. İHA
AFAD’ın Samsun’da düzenlediği İHA destekli arama-kurtarma yarışmasına 81 ilden 246 personel katılıyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenen İHA destekli arama-kurtarma yarışması Samsun’da başladı. Türkiye’nin 81 ilinden gelen 246 arama-kurtarma personelinin katıldığı organizasyonda ekipler, belirlenen senaryolar üzerinden yeteneklerini sergiliyor. Yarışmada AFAD Başkanlığı ve il müdürlüklerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile protokol üyelerinden oluşan yaklaşık 400 kişi yer alıyor. Üç gün sürecek organizasyonda ekiplerin teknik ve operasyonel kabiliyetleri değerlendiriliyor.

FARKLI PARKURLARDA MÜCADELE

Yarışmanın ilk gününde ekipler ormanda, su kenarında ve açık arazide kayıp arama senaryolarını gerçekleştiriyor. Ekiplerden, insansız hava araçlarını kullanarak kayıp kişilerin yerini tespit etmeleri ve koordinatlarını belirlemeleri bekleniyor. İHA’larla gerçekleştirilen alan taramalarında elde edilen konum bilgilerinin arama-kurtarma ekiplerine aktarılması da değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor. Saat 09.30’da başlayan yarışmada gün boyunca 6 farklı grup parkurlarda mücadele edecek.

İHA KULLANIMI DEĞERLENDİRİLİYOR

Yarışmada ekiplerin İHA kullanma becerilerinin yanı sıra koordinasyon ve operasyonel yetkinlikleri de değerlendiriliyor. Uygulamalı senaryolar üzerinden gerçekleştirilen etaplarla personelin afet ve acil durumlarda teknolojiyi kullanma kapasitesinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Yarışmanın ikinci etabı 18 Ağustos Salı günü, final etabı ise 19 Ağustos Çarşamba günü yapılacak. Final gününün akşamında saat 21.00’de dron hava gösterisi düzenlenecek.

TEKNOLOJİK KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Organizasyonla arama-kurtarma personelinin İHA kullanım yetkinliğinin artırılması ve afet çalışmalarında teknolojik imkanların daha etkin kullanılması hedefleniyor. Üç gün sürecek yarışma boyunca ekiplerin farklı arazi ve senaryolardaki performansları değerlendirilerek arama-kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek uygulamalı deneyimlerin artırılması amaçlanıyor.

İHA

Samsun HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siteye yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.