Yılların antikacısından tavsiyeler

GENEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 14.08.2026 - 10:19, Güncelleme: 14.08.2026 - 11:18
 

Yılların antikacısından tavsiyeler

Eskişehir’de 20 yılı aşkın süredir antikacılık yapan 78 yaşındaki Hamza Abay, ağabeyinden devraldığı mesleğini tutkuyla sürdürüyor. Eski eşyaları meraklılarıyla buluşturan Abay, antikacılığın yalnızca ticari bir faaliyet olmadığını belirterek, “Geçmişi okumak kullanılan eşyaları görmekten geçer” dedi. Abay ayrıca vatandaşlara eski eşyalarını çöpe atmamaları, definecilere ise kaçak kazı yapmamaları çağrısında bulundu.
Hamamyolu Caddesi’ndeki dükkânında antika eşya alım satımı yapan Hamza Abay, mesleğe ağabeyi Ziya Abay’ın teşvikiyle başladı. Zaman içinde antikacılığı bir yaşam biçimine dönüştüren Abay, eski eşyaların geçmiş dönemlere ilişkin önemli izler taşıdığını ifade ediyor. ANTİKACILIK SEVDAYA DÖNÜŞTÜ Antikacılığa ağabeyinin yönlendirmesiyle başlayan Hamza Abay, 20 yılı aşkın süredir mesleğini sürdürüyor. Ağabeyinin vefat eden eşinin ardından dükkânını kapatması ve mesleğe devam etmemesi üzerine Hamamyolu Caddesi’nde kendi dükkânını açan Abay, antikacılığa geri döndü. Mesleğin başlangıçta bir hobi gibi görülebileceğini belirten Abay, zamanla bu uğraşın kendisi için vazgeçilmez hale geldiğini söyledi. Antika eşyalara yalnızca maddi değerleri üzerinden bakılmaması gerektiğini ifade eden Abay, geçmiş dönemlerin yaşam biçiminin kullanılan eşyalardan okunabileceğini dile getirdi. “GEÇMİŞİ OKUMA SANATI” Antikacılığın tarih merakı gerektirdiğini belirten Abay, eski bir eşyanın geçmişte kimler tarafından kullanıldığının da merak konusu olduğunu söyledi. Abay, “Bu iş hobi olarak başlar ama sonra geri dönüşü olmayan bir sevda olur. Çünkü geçmişi okumak kullanılan eşyaları görmekten geçer. Önünüze eski bir eşya geldiğinde ‘Acaba bu sofraya kimler oturdu?’ diye sorarsınız. Bu işi yapmak için tarihe meraklı olmanız lazım, sırf ticari gözle bakamazsınız” dedi. KAÇAK KAZIYA KARŞI UYARI 78 yaşındaki antikacı, tarihi eser kaçakçılığı ve izinsiz kazılara ilişkin de uyarılarda bulundu. Toprak altında bulunan tarihi kalıntıların geçmiş medeniyetlerden günümüze ulaşan kültürel miras olduğunu belirten Abay, define aramak amacıyla mezar ve tarihi alanların kazılmaması gerektiğini söyledi. Şüpheli bir tarihi buluntuyla karşılaşılması halinde müzelere bilgi verilmesini isteyen Abay, kaçak kazıların hem kültürel mirasa hem de topluma zarar verdiğini ifade etti. Abay, izinsiz kazıların yasal açıdan da ağır yaptırımları bulunduğunu hatırlattı. “ESKİ EŞYALARINIZI ÇÖPE ATMAYIN” Evlerde bulunan eski eşyaların doğrudan çöpe atılmaması gerektiğini belirten Abay, bu eşyaların kültürel ve maddi değer taşıyabileceğini söyledi. Vatandaşların kullanmadıkları eşyaları antikacılara getirerek değerlendirebileceğini belirten Abay, özellikle bakır ve gümüşten yapılan ürünlerin değerinin bulunduğunu kaydetti. Abay, “Geçmişte kalan bu güzel zenginlikler hepimizindir. Birçoğu kıymetini bilmeyip çöpe atıyor. Kendilerine yaramıyorsa getirsinler, biz değerinde alıyoruz. Bakırın, gümüşün bir değeri var. Yeter ki bu kültür yok olmasın” diye konuştu. İHA
Eskişehir’de 20 yılı aşkın süredir antikacılık yapan 78 yaşındaki Hamza Abay, ağabeyinden devraldığı mesleğini tutkuyla sürdürüyor. Eski eşyaları meraklılarıyla buluşturan Abay, antikacılığın yalnızca ticari bir faaliyet olmadığını belirterek, “Geçmişi okumak kullanılan eşyaları görmekten geçer” dedi. Abay ayrıca vatandaşlara eski eşyalarını çöpe atmamaları, definecilere ise kaçak kazı yapmamaları çağrısında bulundu.

Hamamyolu Caddesi’ndeki dükkânında antika eşya alım satımı yapan Hamza Abay, mesleğe ağabeyi Ziya Abay’ın teşvikiyle başladı. Zaman içinde antikacılığı bir yaşam biçimine dönüştüren Abay, eski eşyaların geçmiş dönemlere ilişkin önemli izler taşıdığını ifade ediyor.

ANTİKACILIK SEVDAYA DÖNÜŞTÜ

Antikacılığa ağabeyinin yönlendirmesiyle başlayan Hamza Abay, 20 yılı aşkın süredir mesleğini sürdürüyor. Ağabeyinin vefat eden eşinin ardından dükkânını kapatması ve mesleğe devam etmemesi üzerine Hamamyolu Caddesi’nde kendi dükkânını açan Abay, antikacılığa geri döndü.

Mesleğin başlangıçta bir hobi gibi görülebileceğini belirten Abay, zamanla bu uğraşın kendisi için vazgeçilmez hale geldiğini söyledi. Antika eşyalara yalnızca maddi değerleri üzerinden bakılmaması gerektiğini ifade eden Abay, geçmiş dönemlerin yaşam biçiminin kullanılan eşyalardan okunabileceğini dile getirdi.

“GEÇMİŞİ OKUMA SANATI”

Antikacılığın tarih merakı gerektirdiğini belirten Abay, eski bir eşyanın geçmişte kimler tarafından kullanıldığının da merak konusu olduğunu söyledi.

Abay, “Bu iş hobi olarak başlar ama sonra geri dönüşü olmayan bir sevda olur. Çünkü geçmişi okumak kullanılan eşyaları görmekten geçer. Önünüze eski bir eşya geldiğinde ‘Acaba bu sofraya kimler oturdu?’ diye sorarsınız. Bu işi yapmak için tarihe meraklı olmanız lazım, sırf ticari gözle bakamazsınız” dedi.

KAÇAK KAZIYA KARŞI UYARI

78 yaşındaki antikacı, tarihi eser kaçakçılığı ve izinsiz kazılara ilişkin de uyarılarda bulundu. Toprak altında bulunan tarihi kalıntıların geçmiş medeniyetlerden günümüze ulaşan kültürel miras olduğunu belirten Abay, define aramak amacıyla mezar ve tarihi alanların kazılmaması gerektiğini söyledi.

Şüpheli bir tarihi buluntuyla karşılaşılması halinde müzelere bilgi verilmesini isteyen Abay, kaçak kazıların hem kültürel mirasa hem de topluma zarar verdiğini ifade etti. Abay, izinsiz kazıların yasal açıdan da ağır yaptırımları bulunduğunu hatırlattı.

“ESKİ EŞYALARINIZI ÇÖPE ATMAYIN”

Evlerde bulunan eski eşyaların doğrudan çöpe atılmaması gerektiğini belirten Abay, bu eşyaların kültürel ve maddi değer taşıyabileceğini söyledi. Vatandaşların kullanmadıkları eşyaları antikacılara getirerek değerlendirebileceğini belirten Abay, özellikle bakır ve gümüşten yapılan ürünlerin değerinin bulunduğunu kaydetti.

Abay, “Geçmişte kalan bu güzel zenginlikler hepimizindir. Birçoğu kıymetini bilmeyip çöpe atıyor. Kendilerine yaramıyorsa getirsinler, biz değerinde alıyoruz. Bakırın, gümüşün bir değeri var. Yeter ki bu kültür yok olmasın” diye konuştu.

İHA

Eskişehir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siteye yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.