Üretici Ve Esnaf Zincir Marketlerden Dertli

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.04.2021 - 09:35, Güncelleme: 09.04.2021 - 09:35
 

Üretici Ve Esnaf Zincir Marketlerden Dertli

Manisa Sebze Meyve Komisyoncular ve Tüccarlar Başkanı Mahfuz Yalçın, günümüzde zincir marketlerin üreticiye ve hal esnafına büyük zarar verdiğini savundu. Yakın zamanda bir hal yasasının çıkarılmasını beklediklerini belirten Yalçın, alınan kararların üreticiyi ve hal esnafını koruması gerektiğini ifade etti.
Hal yasanının uzun süredir konuşulduğunu belirten Başkan Mahfuz Yalçın, çıkarılacak bu yasanın üretici ve hal esnafı koruması gerektiğini söyledi. Önemli olanın çıkan yasanın uygulanabilirliği olduğunu ifade eden Yalçın, “Ürünü tedarik eden zincir marketler, hal esnafına ve pazarcı esnafına büyük zararlar veriyor. Bizler bu uluslararası zincir marketler karşısında güçlü değiliz. Onlarla bir rekabet etme şansımız yok. Onlar burada kendine bir pazar oluşturdu. Ciddi bir şekilde nihai tüketici pazarını ele aldılar. Eskiden Manisa’da ufak tefek tavuk çiftlikleri vardı. Bunlar kendi ürettiği yumurtaları, tavuğu iç piyasaya sürüyorlardı. Bu kuş gribiyle yerle bir oldu. Tavuk ticareti büyük firmaların eline geçti. Bu firmalarda istediği gibi fiyatları belirliyor. Bugün satıcılar, nasıl zincir marketlerle mücadele ediyorsa, önümüzdeki dönemde önlem alınmazsa; üretici de bunlar karşısında mücadele edemeyecek duruma gelecek. ‘Bu malı, bu parada alırım. İster ver ister verme’ diyecekler. Çünkü pazar onların elinde olacak” diye konuştu. “YASA ÇIKARMAKLA MEYVE SEBZE FİYATLARI DÜŞMEZ” “Cumhurbaşkanlığımızın nezdinde bir hal yasası çalışmasının yapıldığını biliyoruz” diyen Yalçın, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yasa çıkarmakla meyve sebze fiyatları düşmez. Bir mahsul ekiyorsun 3-4 ay sonra o malı kaldırıyorsun. Çünkü 1-2 günde yetişecek bir mahsul değil. Doğal kaynaklanan sebepler ile mallar ya azalır ya da çoğalır. Hal yasası hem üreticiye hem tüketiciye fayda sağlayacaksa biz bunu karşısında değiliz. Bizim ilimiz verimli topraklar üzerinde yer alıyor. Ege bölgesinde olduğu için üretim yerlerine de yakın. Bizim mesaimiz bitmiyor. Pazarcı esnafı ve halci, bir zincirin halkaları. Pazar olmazsa halin bir fonksiyonu kalmaz. Zincir marketler kendi perakendesini kendisi yapıyor. Hafta sonları pazarın kapalı olması bizi ve pazarcı esnafını zorluyor. Elimizde mallar kalıyor" şeklinde konuştu. TARLA VE PAZARDAKİ FİYAT FARKININ NEDENİNİ AÇIKLADI Son olarak, meyve-sebze fiyatlarının, tarla ve pazardaki fiyatları ile karşılaştırıldığının ve fiyat farkı nedeni ile halcilere yüklenildiğini ifade eden Yalçın, sebzenin çeşidine göre fiyatların arttığını apk veya azaldığını vurgulayarak, bu algının yanlış olduğunu savundu.
Manisa Sebze Meyve Komisyoncular ve Tüccarlar Başkanı Mahfuz Yalçın, günümüzde zincir marketlerin üreticiye ve hal esnafına büyük zarar verdiğini savundu. Yakın zamanda bir hal yasasının çıkarılmasını beklediklerini belirten Yalçın, alınan kararların üreticiyi ve hal esnafını koruması gerektiğini ifade etti.

Hal yasanının uzun süredir konuşulduğunu belirten Başkan Mahfuz Yalçın, çıkarılacak bu yasanın üretici ve hal esnafı koruması gerektiğini söyledi. Önemli olanın çıkan yasanın uygulanabilirliği olduğunu ifade eden Yalçın, “Ürünü tedarik eden zincir marketler, hal esnafına ve pazarcı esnafına büyük zararlar veriyor. Bizler bu uluslararası zincir marketler karşısında güçlü değiliz. Onlarla bir rekabet etme şansımız yok. Onlar burada kendine bir pazar oluşturdu. Ciddi bir şekilde nihai tüketici pazarını ele aldılar. Eskiden Manisa’da ufak tefek tavuk çiftlikleri vardı. Bunlar kendi ürettiği yumurtaları, tavuğu iç piyasaya sürüyorlardı. Bu kuş gribiyle yerle bir oldu. Tavuk ticareti büyük firmaların eline geçti. Bu firmalarda istediği gibi fiyatları belirliyor. Bugün satıcılar, nasıl zincir marketlerle mücadele ediyorsa, önümüzdeki dönemde önlem alınmazsa; üretici de bunlar karşısında mücadele edemeyecek duruma gelecek. ‘Bu malı, bu parada alırım. İster ver ister verme’ diyecekler. Çünkü pazar onların elinde olacak” diye konuştu.

YASA ÇIKARMAKLA MEYVE SEBZE FİYATLARI DÜŞMEZ”

“Cumhurbaşkanlığımızın nezdinde bir hal yasası çalışmasının yapıldığını biliyoruz” diyen Yalçın, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yasa çıkarmakla meyve sebze fiyatları düşmez. Bir mahsul ekiyorsun 3-4 ay sonra o malı kaldırıyorsun. Çünkü 1-2 günde yetişecek bir mahsul değil. Doğal kaynaklanan sebepler ile mallar ya azalır ya da çoğalır. Hal yasası hem üreticiye hem tüketiciye fayda sağlayacaksa biz bunu karşısında değiliz. Bizim ilimiz verimli topraklar üzerinde yer alıyor. Ege bölgesinde olduğu için üretim yerlerine de yakın. Bizim mesaimiz bitmiyor. Pazarcı esnafı ve halci, bir zincirin halkaları. Pazar olmazsa halin bir fonksiyonu kalmaz. Zincir marketler kendi perakendesini kendisi yapıyor. Hafta sonları pazarın kapalı olması bizi ve pazarcı esnafını zorluyor. Elimizde mallar kalıyor" şeklinde konuştu.

TARLA VE PAZARDAKİ FİYAT FARKININ NEDENİNİ AÇIKLADI

Son olarak, meyve-sebze fiyatlarının, tarla ve pazardaki fiyatları ile karşılaştırıldığının ve fiyat farkı nedeni ile halcilere yüklenildiğini ifade eden Yalçın, sebzenin çeşidine göre fiyatların arttığını apk veya azaldığını vurgulayarak, bu algının yanlış olduğunu savundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.