Ayşe  Yıldız
Köşe Yazarı
Ayşe Yıldız
 

DEVELİ KÖYÜ'NÜN KOCA YÜREKLİ İNSANLARI

İlçe ilçe, köy köy gezdiğimiz "Hadi Gezelim" programı nedeni ile Saruhanlı ilçemize bağlı olan Develi Köyü'nde misafir olduk bu kez. Develi Köyü'ne Saruhanlı'ya giderken, yolun hemen solunda bir cep girişinden gidiliyor. Etrafı üzüm bağları ile çevrili, temiz havası, sıcak kanlı insanları ile yaşanılası bir yer olan bu köyü biraz tanıyalım dedik ve gezdik adım adım Develi Köyü'nü. Develi Köy Muhtarı Hüseyin Özsavran'ın rehberliğinde Develi Köyü'nün tüm özelliklerini, güzelliklerini ve kültürel yaşamını, köyde yaşayan büyuklerden dinledik. ADI NEDEN DEVELİ? 50'lili yıllarda deve nakliyatçılığının çok yapıldığı bölge olduğu için, adını burdan alan Develi Köyü'nde yaşayan köy sakinlerinden eskilere dair farkli hikayeler dinledik. Aşk hikayelerinden tutun da, ülkeyi kalkındırmak için gece gündüz çalışan, üreten çiftçilerimizin zorlu yaşam hikayeleri içten içe duygulandıran ve gurur veren türdendi. Bir zamanlar tütün üreten bu köyde, tarım üretimi çok zor şartlarda yapılırmış. Tütün zamanı evin erkeği neredeyse eşini, çoluk çocuğunu görmeden, gece gündüz tarlada çalışır, yanlarında götürdükleri çıkılarındakileri yer içer ve evine yatmaya bile gelemezmiş. Ürettikleri tütünün nakliyatı da develerle yapılırmış. E, kolay mı üretmek? Kadınlar mı? Kadınlar da hem tarlalarda, hem evlerinde, hem de hiç durmadan arı gibi çalışlarmış. Hele ki hayvan besiciliği varsa, kadınların işleri iki, üç kat daha ağırlaşırmış. Kadının işi biter mi? Emekli olunmayan tek meslek diyorum ben, evli ve çocuklu kadınlarımıza. Ülkemizin kalkınmasında ne büyük emekler, fedakarlıklar yapmış köyde yaşayan o, güzel yürekli yurttaşlarımız. Çoluk çocuğundan, rahatından feragat ederek, bir ülkeye böyle emek verildi. Bunlar hiç unutulur mu? İLMİK İLMİK EMEK VE MAHARET Kadınlarla sohbet etmeden olur mu? "Haydi gidelim" dedim, köyünüzün hamarat kadınlarının yanına. Vardık yanlarına ve bir baktım ki arı gibi çalışıyor yine kadınlar. El işi kursları yapılıyormuş köyde. Hemen hemen bütün kadınlar, boş zamanlarında el işi yaparak hem üretiyor, hem de aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Tabii hem onların keyifli sohbetlerini dinledik, hem de onlardan, yaptıkları el işlerini öğrenmeye çalıştık. "Öğrenmek ne güzel bir şey" dediğimiz bir geziye daha imza attık ve yine ayrılma vakti gelince o, güzel insanlarla vedalaşırken duygulandık. Güzel şehrimin güzel yerlerini gezerek, görerek anlatmanın güzellikleri ile. Esen kalın.
Ekleme Tarihi: 08 Aralık 2022 - Perşembe
Ayşe  Yıldız

DEVELİ KÖYÜ'NÜN KOCA YÜREKLİ İNSANLARI

İlçe ilçe, köy köy gezdiğimiz "Hadi Gezelim" programı nedeni ile Saruhanlı ilçemize bağlı olan Develi Köyü'nde misafir olduk bu kez.

Develi Köyü'ne Saruhanlı'ya giderken, yolun hemen solunda bir cep girişinden gidiliyor.

Etrafı üzüm bağları ile çevrili, temiz havası, sıcak kanlı insanları ile yaşanılası bir yer olan bu köyü biraz tanıyalım dedik ve gezdik adım adım Develi Köyü'nü.

Develi Köy Muhtarı Hüseyin Özsavran'ın rehberliğinde Develi Köyü'nün tüm özelliklerini, güzelliklerini ve kültürel yaşamını, köyde yaşayan büyuklerden dinledik.

ADI NEDEN DEVELİ?

50'lili yıllarda deve nakliyatçılığının çok yapıldığı bölge olduğu için, adını burdan alan Develi Köyü'nde yaşayan köy sakinlerinden eskilere dair farkli hikayeler dinledik. Aşk hikayelerinden tutun da, ülkeyi kalkındırmak için gece gündüz çalışan, üreten çiftçilerimizin zorlu yaşam hikayeleri içten içe duygulandıran ve gurur veren türdendi.

Bir zamanlar tütün üreten bu köyde, tarım üretimi çok zor şartlarda yapılırmış. Tütün zamanı evin erkeği neredeyse eşini, çoluk çocuğunu görmeden, gece gündüz tarlada çalışır, yanlarında götürdükleri çıkılarındakileri yer içer ve evine yatmaya bile gelemezmiş.

Ürettikleri tütünün nakliyatı da develerle yapılırmış.

E, kolay mı üretmek?

Kadınlar mı?

Kadınlar da hem tarlalarda, hem evlerinde, hem de hiç durmadan arı gibi çalışlarmış. Hele ki hayvan besiciliği varsa, kadınların işleri iki, üç kat daha ağırlaşırmış. Kadının işi biter mi?

Emekli olunmayan tek meslek diyorum ben, evli ve çocuklu kadınlarımıza.

Ülkemizin kalkınmasında ne büyük emekler, fedakarlıklar yapmış köyde yaşayan o, güzel yürekli yurttaşlarımız. Çoluk çocuğundan, rahatından feragat ederek, bir ülkeye böyle emek verildi. Bunlar hiç unutulur mu?

İLMİK İLMİK EMEK VE MAHARET

Kadınlarla sohbet etmeden olur mu?

"Haydi gidelim" dedim, köyünüzün hamarat kadınlarının yanına. Vardık yanlarına ve bir baktım ki arı gibi çalışıyor yine kadınlar. El işi kursları yapılıyormuş köyde. Hemen hemen bütün kadınlar, boş zamanlarında el işi yaparak hem üretiyor, hem de aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Tabii hem onların keyifli sohbetlerini dinledik, hem de onlardan, yaptıkları el işlerini öğrenmeye çalıştık. "Öğrenmek ne güzel bir şey" dediğimiz bir geziye daha imza attık ve yine ayrılma vakti gelince o, güzel insanlarla vedalaşırken duygulandık.

Güzel şehrimin güzel yerlerini gezerek, görerek anlatmanın güzellikleri ile. Esen kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.