Ayşe  Yıldız
Köşe Yazarı
Ayşe Yıldız
 

KAVUN KOKAN KIRKAĞAÇ İLÇEMİZİN BÜYÜSÜNDE BİR GÜN

"Kavunun Başkenti" Kırkağaç ilçemizin, kavun kokan havasında bir gün... Diyar diyar gezerken, günlerden bir gün Kırkağaç ilçemizde de bulunduk, bir program nedeni ile. Etrafı bağlarla, bahçelerle çevrili olan ilçe, temiz havası, muhteşem doğası ve sıcakkanlı insanları ile akıllarda kalacak bir etki yaratı bizlerde. İLÇENİN TARİHÇESİ İlçe tarihine dair net bilgiler bulunmasa da çevrede yapılan kazılarda, ilk yerleşimin Antik Yunan dönemindeki Mysialılara dayandığı bilgilerini topladık. Kırkağaç, beylikler döneminde Karasi Beyliği'ne bağlı imiş ve Osmanlı himayesine girmiş. Cumhuriyet'in ilanından sonra gerçekleştirilen mübadele ile beraber Yunanistan'dan gelen mübadiller de bu bölgeye yerleştirilmiş. Özellikle Midilli, Drama'nın Pravişte kazasının Esirli, Paliohor, Dranova köyleri ile Selanik Avrethisar Paprat muhacirleri Kırkağaç'a iskân edilmiş o dönemlerde. Göçmenlerin ve muhacirlerin çok olduğu bir ilçemizdir Kırkağaç. EKONOMİK YAPISI İlçenin en önemli geçim kaynağı tarım olmakla birlikte, kavun, bu bölgenin en önemli tarım ürünüdür. Son yıllarda "Kırkağaç Kavunu" Karakurt Ovası'nda çok daha kaliteli bir şekilde yetiştiriliyor. İlçenin geleneksel festivalini de söylemeden geçmeyelim... Bölgenin kavunu meşhur olduğu için her yıl görkemli bir şekilde "Kırkağaç Geleneksel Kavun Festivali" yerel yönetimler tarafında gerçekleştiriliyor. *** Kırkağaç Kavunu, şehir dışından gelip geçenlerin de yol kenarlarında çok sık gördüğü bir manzaradır aslında. En önemli özelliği ise; askıda beklettiğinizde bozulmadan kış kavunu olarak da muhafaza edebilirsiniz. GEZİLECEK YERLERİ: "Kırkağaç'ta nereleri gezebilirim" diyorsanız: Nakrasa Stratonikeia Khliara Yortan Kaya mezarları Tarihi Çiftehanlar Camii Kırık Minaresi Sarı Hoca Camii Eski Rum/Ermeni Evleri'ni muhakkak gezin ve görün. Gezerken tarihin içinden geçiyor ve o denemi adeta yaşıyor gibi hissedersiniz. ANIT ZEYTİN AĞACI Kırkağaç'a giderseniz muhakkak Bakır Mahallesi’ndeki "Anıt Ağacı" görmeden dönmeyin. 1657 Yaşında olduğu tahmin edilen Anıt Zeytin Ağacı; Hz. İsa ile aynı yaşta olduğu söyleniyor. Ayrıca Türkiye'de en yaşlı tek ağaç, Dünya'da 3 yaşalı ağaçtan bir tanesi bu ağaç imiş. Hala meyve vermekte olan (4 çeşit zeytin) dünyada tek ağaç olarak da kayıtlarda yer alıyor. Doğanın yüksek enerjisini hissetmek isteyenler için, bu ağaca dokunmak yetiyormuş. Biz denedik ve enerjimizi aldık "Anıt Ağaç"tan. PROGRAMIN SONUNA DOĞRU Kırkağaç ilçemizin bütün güzelliklerini, özelliklerini, gezilecek yerlerini, ekonomisini, kültürel özelliklerini, bölgeye özel meşhur yemeğini, vatandaşların talep ve isteklerini ekranlara taşımanın keyfi ile ilçeye ve ilçenin konuksever insanlarına veda etme zamanı geldi. Yine güzel bir programda yeni insanlar tanıyarak, yeni bilgilere sahip olmanın huzuru ile çıktık dönüş yoluna. *** Bizleri muhteşem bir şekilde karşılayan, ağırlayan sevgi ve hürmet dolu kalplere sevgi ve muhabbet ile selam olsun. Esen kalın.
Ekleme Tarihi: 19 Ocak 2023 - Perşembe
Ayşe  Yıldız

KAVUN KOKAN KIRKAĞAÇ İLÇEMİZİN BÜYÜSÜNDE BİR GÜN

"Kavunun Başkenti" Kırkağaç ilçemizin, kavun kokan havasında bir gün... Diyar diyar gezerken, günlerden bir gün Kırkağaç ilçemizde de bulunduk, bir program nedeni ile. Etrafı bağlarla, bahçelerle çevrili olan ilçe, temiz havası, muhteşem doğası ve sıcakkanlı insanları ile akıllarda kalacak bir etki yaratı bizlerde.

İLÇENİN TARİHÇESİ

İlçe tarihine dair net bilgiler bulunmasa da çevrede yapılan kazılarda, ilk yerleşimin Antik Yunan dönemindeki Mysialılara dayandığı bilgilerini topladık. Kırkağaç, beylikler döneminde Karasi Beyliği'ne bağlı imiş ve Osmanlı himayesine girmiş. Cumhuriyet'in ilanından sonra gerçekleştirilen mübadele ile beraber Yunanistan'dan gelen mübadiller de bu bölgeye yerleştirilmiş. Özellikle Midilli, Drama'nın Pravişte kazasının Esirli, Paliohor, Dranova köyleri ile Selanik Avrethisar Paprat muhacirleri Kırkağaç'a iskân edilmiş o dönemlerde. Göçmenlerin ve muhacirlerin çok olduğu bir ilçemizdir Kırkağaç.

EKONOMİK YAPISI

İlçenin en önemli geçim kaynağı tarım olmakla birlikte, kavun, bu bölgenin en önemli tarım ürünüdür. Son yıllarda "Kırkağaç Kavunu" Karakurt Ovası'nda çok daha kaliteli bir şekilde yetiştiriliyor. İlçenin geleneksel festivalini de söylemeden geçmeyelim... Bölgenin kavunu meşhur olduğu için her yıl görkemli bir şekilde "Kırkağaç Geleneksel Kavun Festivali" yerel yönetimler tarafında gerçekleştiriliyor.

***

Kırkağaç Kavunu, şehir dışından gelip geçenlerin de yol kenarlarında çok sık gördüğü bir manzaradır aslında. En önemli özelliği ise; askıda beklettiğinizde bozulmadan kış kavunu olarak da muhafaza edebilirsiniz.

GEZİLECEK YERLERİ:

"Kırkağaç'ta nereleri gezebilirim" diyorsanız:

Nakrasa

Stratonikeia

Khliara

Yortan

Kaya mezarları

Tarihi Çiftehanlar Camii

Kırık Minaresi

Sarı Hoca Camii

Eski Rum/Ermeni Evleri'ni muhakkak gezin ve görün. Gezerken tarihin içinden geçiyor ve o denemi adeta yaşıyor gibi hissedersiniz.

ANIT ZEYTİN AĞACI

Kırkağaç'a giderseniz muhakkak Bakır Mahallesi’ndeki "Anıt Ağacı" görmeden dönmeyin. 1657 Yaşında olduğu tahmin edilen Anıt Zeytin Ağacı; Hz. İsa ile aynı yaşta olduğu söyleniyor. Ayrıca Türkiye'de en yaşlı tek ağaç, Dünya'da 3 yaşalı ağaçtan bir tanesi bu ağaç imiş. Hala meyve vermekte olan (4 çeşit zeytin) dünyada tek ağaç olarak da kayıtlarda yer alıyor. Doğanın yüksek enerjisini hissetmek isteyenler için, bu ağaca dokunmak yetiyormuş. Biz denedik ve enerjimizi aldık "Anıt Ağaç"tan.

PROGRAMIN SONUNA DOĞRU

Kırkağaç ilçemizin bütün güzelliklerini, özelliklerini, gezilecek yerlerini, ekonomisini, kültürel özelliklerini, bölgeye özel meşhur yemeğini, vatandaşların talep ve isteklerini ekranlara taşımanın keyfi ile ilçeye ve ilçenin konuksever insanlarına veda etme zamanı geldi. Yine güzel bir programda yeni insanlar tanıyarak, yeni bilgilere sahip olmanın huzuru ile çıktık dönüş yoluna.

***

Bizleri muhteşem bir şekilde karşılayan, ağırlayan sevgi ve hürmet dolu kalplere sevgi ve muhabbet ile selam olsun. Esen kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.