Ayşe  Yıldız
Köşe Yazarı
Ayşe Yıldız
 

ELLER HAVAYA, ELLER ŞİFAYA, ELLER MESİR İLE BULUŞMAYA

Uluslararası Manisa Masir Macunu Festivali'nin 483. yılında 7 ton Mesir büyük bir coşku ile saçımı yapılacak. Manisalıların ve çevre halkının merakla ve heyecanla beklediği festival, her yıl büyük ilgi, katılım ve coşku ile kutlanıyor. Salgın sürecinde kutlanamayan bayram tadındaki bu festivali hepimiz çok özledik. *** Sokakların şenlendiği, esnafın hareketlendiği, dışarıdan gelen ziyaretçilerin turizmi canlandırdığı 483 yıllık bu gelenek, ilk günkü gibi mistik ruhunu hala koruyor. ŞİFA DEPOSU Spil Dağı'nın eteklerinden toplanan bitkilerin, 41 çeşit baharatın harmanlandığı Mesir Macunu, yıllardır şifa saçmaya devam ediyor. TARİHİ ÖNEMİ Bir sonbahar günü hastalanan, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan, Merkez Efendi'nin hazırlamış olduğu ve 41 çeşit bitki ve baharat karışımından meydana gelen macun sayesinde sağlığına kavuşunca, Hafsa Sultan bu macunun halka dağıtılmasını istemiştir. Vücut bağışıklığını artıran macun, zamanla Sultan Camii kubbelerinden halka saçılmış, saçımın özellikle Nevruz'a denk gelmesi, geleneksel bir Türk kültür öğesinin yeni bir form yaşamasına ve günümüze kadar intikaline vesile olmuştur. SAÇIM TARİHİ UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan ve Kovid-19 salgını nedeniyle 3 yıldır gerçekleştirilemeyen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 26-30 Nisan'da düzenlenecek. *** Kentte 1 hafta boyunca bayram havası yaşanacak. 4 Gece, 5 gündüz sürecek olan festival, herkesin de bildiği üzere şehrin tanıtımı için son derece önemli. Şehzadeler şehri olan Manisa'nın hak ettiği yere gelmesi için yapılan etkinlikler, tanıtımlar bu şehirde yaşayan her vatandaş için son derece faydalı olduğu gerçeğinin altını çizmek isterim. Manisa, tarihi ve kültürel yapısı ile son derece önemli bir şehir. Bir şehrin kalkınması, gelişmesi için önemli projelere her zaman ihtiyaç var. GÖRSEL ŞÖLEN YAŞATAN MESİR SAÇIM TÖRENİ 30 Nisan'da, Sultan Camii'nin ihtişamlı külliyelerinden, büyük bir kalabalığa saçılacak olan mesir saçım töreni, muhteşem bir görsel şölen oluşturuyor. Saçım törenini Spil'in eteklerinden seyredenler bilirler o muhteşem manzarayı. Ellerin havaya yükselişi ve mesir yakalamak için su dalgası gibi hareket eden kalabalığın oluşturduğu görüntüler görülmeye değer olduğunu düşünüyorum. Bu yıl gerçekleşecek olan festival, keyifli, eğlenceli ve şifalı geçmesi dileklerim ile.
Ekleme Tarihi: 26 Ocak 2023 - Perşembe
Ayşe  Yıldız

ELLER HAVAYA, ELLER ŞİFAYA, ELLER MESİR İLE BULUŞMAYA

Uluslararası Manisa Masir Macunu Festivali'nin 483. yılında 7 ton Mesir büyük bir coşku ile saçımı yapılacak. Manisalıların ve çevre halkının merakla ve heyecanla beklediği festival, her yıl büyük ilgi, katılım ve coşku ile kutlanıyor. Salgın sürecinde kutlanamayan bayram tadındaki bu festivali hepimiz çok özledik.

***

Sokakların şenlendiği, esnafın hareketlendiği, dışarıdan gelen ziyaretçilerin turizmi canlandırdığı 483 yıllık bu gelenek, ilk günkü gibi mistik ruhunu hala koruyor.

ŞİFA DEPOSU

Spil Dağı'nın eteklerinden toplanan bitkilerin, 41 çeşit baharatın harmanlandığı Mesir Macunu, yıllardır şifa saçmaya devam ediyor.

TARİHİ ÖNEMİ

Bir sonbahar günü hastalanan, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan, Merkez Efendi'nin hazırlamış olduğu ve 41 çeşit bitki ve baharat karışımından meydana gelen macun sayesinde sağlığına kavuşunca, Hafsa Sultan bu macunun halka dağıtılmasını istemiştir. Vücut bağışıklığını artıran macun, zamanla Sultan Camii kubbelerinden halka saçılmış, saçımın özellikle Nevruz'a denk gelmesi, geleneksel bir Türk kültür öğesinin yeni bir form yaşamasına ve günümüze kadar intikaline vesile olmuştur.

SAÇIM TARİHİ

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan ve Kovid-19 salgını nedeniyle 3 yıldır gerçekleştirilemeyen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 26-30 Nisan'da düzenlenecek.

***

Kentte 1 hafta boyunca bayram havası yaşanacak. 4 Gece, 5 gündüz sürecek olan festival, herkesin de bildiği üzere şehrin tanıtımı için son derece önemli. Şehzadeler şehri olan Manisa'nın hak ettiği yere gelmesi için yapılan etkinlikler, tanıtımlar bu şehirde yaşayan her vatandaş için son derece faydalı olduğu gerçeğinin altını çizmek isterim. Manisa, tarihi ve kültürel yapısı ile son derece önemli bir şehir. Bir şehrin kalkınması, gelişmesi için önemli projelere her zaman ihtiyaç var.

GÖRSEL ŞÖLEN YAŞATAN MESİR SAÇIM TÖRENİ

30 Nisan'da, Sultan Camii'nin ihtişamlı külliyelerinden, büyük bir kalabalığa saçılacak olan mesir saçım töreni, muhteşem bir görsel şölen oluşturuyor. Saçım törenini Spil'in eteklerinden seyredenler bilirler o muhteşem manzarayı. Ellerin havaya yükselişi ve mesir yakalamak için su dalgası gibi hareket eden kalabalığın oluşturduğu görüntüler görülmeye değer olduğunu düşünüyorum.

Bu yıl gerçekleşecek olan festival, keyifli, eğlenceli ve şifalı geçmesi dileklerim ile.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.