Ayşe  Yıldız
Köşe Yazarı
Ayşe Yıldız
 

HATALAR BİR DENEYİM DE YA YANLIŞLAR?

İrlandalı yazar ve şair Oscar Wilde,"Deneyim, insanların hatalarına verdikleri isimdir." demişti. Bilmemiz gereken şu ki; hatalar kusur değil, birer deneyimdir... Bu yazımda biraz hataların hayatımıza olumlu ya da olumsuz etkilerinden bahsedeceğim. Bir hata yaptığımızda ya da çevremizde herhangi birinin yaptığı hataya şahit olduğumuzda hemen suçlamalarda bulunuruz. Çünkü bize hep böyle öğretildi. Hoşgörüyle yaklaşmayı, hatanın temelinde yatan sorunu anlamayı, dinlemeyi öğrenmedik ne yazık ki. Oysa insan, yaptığı hatalarla hayatı deneyimleyerek öğrenmeye başlar. Yani bir nevi "Dene ve yanıl" yöntemi gibi. Hiç kimse yeni bir şeye adım attığında sonucunun hata olacağını tam olarak bilemez. Hep güzel düşüncelerle ve umutlarla başlarız yeni bir şeye. Bazen istemediğimiz sonuçlarla karşılaşsak bile kendimizi ya da karşımızdakileri suçlamak yerine yeni bir şeyleri öğrendiğimize katkı sağlayan olayların ve insanların hayatımızda hep var olacağını kabul etmemiz gerektiğini bilmek gerekiyor. Hataların hepsi değil belki ama çoğunun iyi tarafları da var. Mesela kaşiflerin çoğu buluşlarını yaptıkları hatalara borçludur. Oscar Wilde'nin şu fikrini de çok önemsemişimdir. Diyor ki; İnsanın kendisini ve hayatı daha yakından tanıması için, önce işleri mahvetmekte fayda var. Hayatımızda birtakım şeylerin kötü gitmesini çok da dert etmemek gerekiyor aslında. Bir şeyler kötü gidebilir, bozulabilir. Önemli olan toparlanma aşamasıdır. Yani hatalardan ders çıkartarak ayağa kalkmak ve ilerlemek insanın gücüne güç katar. Bazı hatalar gerçekten öğreticidir. Şöyle geçmişe dönüp baktığımızda geçmişte yaptığımız birçok hatayı düşündüğümüzde gülüp geçtiğimiz çok oluyor. Yaptığımız hatalar sayesinde doğruyu öğreniyoruz. Sadece kendimize değil etrafımızdaki insanların yaptığı hatalara da aynı bakış açısı ile bakarsak hiçbir şeyi gereğinden fazla büyütmeyiz ve sorun da etmeyiz. Hata yapmak dünyanın sonu değil ancak; şu farkı da iyi ayırt etmek gerekiyor. Bir konuda hata bir kere olur. Tekrarlayan bir hata, hata olmaktan çıkar ve "Yanlış" olur. "Hata ve yanlış" aynı şeyler değil. Hata, bilmeyerek yapılır ve aynı şeyi tekrar yapmamayı öğretir. Yanlış ise; bilerek, isteyerek yapılır ve hem yanlışı yapan kişiye hem de yanlışa maruz kalan kişiye zarar verir. Yunus Emre'nin güzel bir sözü ile noktayı koymak isterim, diyor ki; 'Hiç hata yapmayan insan, hiçbir şey yapmayan insandır. Ve hayatta en büyük hata, kendini hatasız sanmaktır.' Hatalar insanlar için ama yanlışa meyletmeyin... Hatalardan utanmak yerine, onlarla yüzleşerek, onlardan ders alarak yanlışsız bir yaşam dileği ile. Esen kalın.
Ekleme Tarihi: 11 Eylül 2020 - Cuma
Ayşe  Yıldız

HATALAR BİR DENEYİM DE YA YANLIŞLAR?

İrlandalı yazar ve şair Oscar Wilde,"Deneyim, insanların hatalarına verdikleri isimdir." demişti. Bilmemiz gereken şu ki; hatalar kusur değil, birer deneyimdir... Bu yazımda biraz hataların hayatımıza olumlu ya da olumsuz etkilerinden bahsedeceğim.

Bir hata yaptığımızda ya da çevremizde herhangi birinin yaptığı hataya şahit olduğumuzda hemen suçlamalarda bulunuruz. Çünkü bize hep böyle öğretildi. Hoşgörüyle yaklaşmayı, hatanın temelinde yatan sorunu anlamayı, dinlemeyi öğrenmedik ne yazık ki.

Oysa insan, yaptığı hatalarla hayatı deneyimleyerek öğrenmeye başlar. Yani bir nevi "Dene ve yanıl" yöntemi gibi. Hiç kimse yeni bir şeye adım attığında sonucunun hata olacağını tam olarak bilemez. Hep güzel düşüncelerle ve umutlarla başlarız yeni bir şeye. Bazen istemediğimiz sonuçlarla karşılaşsak bile kendimizi ya da karşımızdakileri suçlamak yerine yeni bir şeyleri öğrendiğimize katkı sağlayan olayların ve insanların hayatımızda hep var olacağını kabul etmemiz gerektiğini bilmek gerekiyor.

Hataların hepsi değil belki ama çoğunun iyi tarafları da var. Mesela kaşiflerin çoğu buluşlarını yaptıkları hatalara borçludur.

Oscar Wilde'nin şu fikrini de çok önemsemişimdir. Diyor ki; İnsanın kendisini ve hayatı daha yakından tanıması için, önce işleri mahvetmekte fayda var. Hayatımızda birtakım şeylerin kötü gitmesini çok da dert etmemek gerekiyor aslında. Bir şeyler kötü gidebilir, bozulabilir. Önemli olan toparlanma aşamasıdır. Yani hatalardan ders çıkartarak ayağa kalkmak ve ilerlemek insanın gücüne güç katar. Bazı hatalar gerçekten öğreticidir.

Şöyle geçmişe dönüp baktığımızda geçmişte yaptığımız birçok hatayı düşündüğümüzde gülüp geçtiğimiz çok oluyor. Yaptığımız hatalar sayesinde doğruyu öğreniyoruz. Sadece kendimize değil etrafımızdaki insanların yaptığı hatalara da aynı bakış açısı ile bakarsak hiçbir şeyi gereğinden fazla büyütmeyiz ve sorun da etmeyiz.

Hata yapmak dünyanın sonu değil ancak; şu farkı da iyi ayırt etmek gerekiyor. Bir konuda hata bir kere olur. Tekrarlayan bir hata, hata olmaktan çıkar ve "Yanlış" olur.

"Hata ve yanlış" aynı şeyler değil. Hata, bilmeyerek yapılır ve aynı şeyi tekrar yapmamayı öğretir. Yanlış ise; bilerek, isteyerek yapılır ve hem yanlışı yapan kişiye hem de yanlışa maruz kalan kişiye zarar verir.

Yunus Emre'nin güzel bir sözü ile noktayı koymak isterim, diyor ki; 'Hiç hata yapmayan insan, hiçbir şey yapmayan insandır. Ve hayatta en büyük hata, kendini hatasız sanmaktır.'

Hatalar insanlar için ama yanlışa meyletmeyin...

Hatalardan utanmak yerine, onlarla yüzleşerek, onlardan ders alarak yanlışsız bir yaşam dileği ile.

Esen kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.