Bülent Orakoğlu
Köşe Yazarı
Bülent Orakoğlu
 

BİR İŞİ BAŞARMANIN ÖN KOŞULU BAŞLAYABİLMEKTİR…

Bu gün ülkemizde işsizlikle mücadelenin ön koşulu bellidir. … Böyle bir alanda Amerika’yı yeniden keşfetmeye hiç de gerek yoktur. İşsizlikle mücadelenin yolu ve yönteminin beraberinde taşıdığı bir faturası, zahmeti, zorunlu tercihleri mutlaka vardır. Yoksa hiçbir iktidar işsizlerin çoğalmasını keyifle izlemez izlemeye de yeltenmez. Amaç, işsizlikle mücadelenin büyük bir bölümü siyasal nitelikli olan bir dizi tercihi ve akılcı temellere oturtabilmek olmasıdır. Siyasi tercihten de şunu kastetmeliyiz. Örneğin konut üretimini hızlandırmak. Kısa vadede çözüm yollarından biridir diye düşünüyorum. Ancak bu hızı sağlamanın ön koşulu, arsa spekülasyonunu engellemek, kurumların ellerinde beklettiği arsaları konut yapımına yönlendirmek, kamulaştırılmalarla arsa üretimini kolaylaştırmak gibi girişimlerin olması gereklidir. Söz konusu girişimler ise, arsa spekülasyonunda yararı bulunanları memnun edecek değildir. Ekonominin organizasyonu, işleyiş biçimi ve kamunun yönetimi hala akılcılık dışı nitelikler taşıdığından, belirli alanlara getirilen akılcı çözümlerin tek başına ciddi katkılar sağlaması ve yeni iş alanlarının açılışını kolaylaştırması bugün bile söz konusu olmaktadır. İş olanağı yaratmanın uzun vadeli bile olsa, en köklü önlemi sanayileşmektir. Yatırımdır. Tabi ki sanayileşmeyi soyut bir hedef almak elbette ayrı bir şeydir. Sanayileşmeyi, ve bilgi çağını ulaşmada öncelik onu tanıyıp gereklerini yerine getirmektir. İşsizliği azaltmayı amaç edinmiş hızlı bir sanayileşme ve bilgi çağı politikaları şu noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. -Sanayi yatırımlarımızın belirli yönlendirmelerle kabullenilmiş olması koşulu ön planda tutulmalıdır. - Vergi politikalarının, tarımdan sanayiye fon aktarabilecek özelliklerde biçimlendirilmesi gerekmektedir. - Kamu iktisadi teşekküllerinin hızla yeniden düzenlenerek, kaynak yaratan ve yatırım yapan özelliklerin desteklenmesi olmalıdır. - Bankalar sisteminin ve kredi politikalarının, sanayi kesiminde daha adil bir paylaşım gerçekleştirmeye yönelmesi, böylece de sanayileşmeye çok sayıda işletmenin dinamizmini aktarmanın önemi ortaya konulmalıdır. Bütün bu saydıklarımız, tartışılabilecek, doğrusu yanlışından ayrılabilecek, daha yeterli ve etkili olabilecek, sonuçta, planlı bir bütün içine yerleşebilecek önerilerdir. Amaç işsizliği bir ulusal “ DAVA” yapabilmektir. Tartışmak, planını ve programını hazırlayabilmektir. Hepsinden önemlisi, böyle bir çabayı başlatmak ilk adımlarını atabilmek siyasi erklerin ilk görevi olmaktır. Esen Kalınız Efendim.
Ekleme Tarihi: 27 Ocak 2020 - Pazartesi
Bülent Orakoğlu

BİR İŞİ BAŞARMANIN ÖN KOŞULU BAŞLAYABİLMEKTİR…

Bu gün ülkemizde işsizlikle mücadelenin ön koşulu bellidir.

… Böyle bir alanda Amerika’yı yeniden keşfetmeye hiç de gerek yoktur.

İşsizlikle mücadelenin yolu ve yönteminin beraberinde taşıdığı bir faturası, zahmeti, zorunlu tercihleri mutlaka vardır.

Yoksa hiçbir iktidar işsizlerin çoğalmasını keyifle izlemez izlemeye de yeltenmez.

Amaç, işsizlikle mücadelenin büyük bir bölümü siyasal nitelikli olan bir dizi tercihi ve akılcı temellere oturtabilmek olmasıdır.

Siyasi tercihten de şunu kastetmeliyiz.

Örneğin konut üretimini hızlandırmak.

Kısa vadede çözüm yollarından biridir diye düşünüyorum.

Ancak bu hızı sağlamanın ön koşulu, arsa spekülasyonunu engellemek, kurumların ellerinde beklettiği arsaları konut yapımına yönlendirmek, kamulaştırılmalarla arsa üretimini kolaylaştırmak gibi girişimlerin olması gereklidir.

Söz konusu girişimler ise, arsa spekülasyonunda yararı bulunanları memnun edecek değildir.

Ekonominin organizasyonu, işleyiş biçimi ve kamunun yönetimi hala akılcılık dışı nitelikler taşıdığından, belirli alanlara getirilen akılcı çözümlerin tek başına ciddi katkılar sağlaması ve yeni iş alanlarının açılışını kolaylaştırması bugün bile söz konusu olmaktadır.

İş olanağı yaratmanın uzun vadeli bile olsa, en köklü önlemi sanayileşmektir. Yatırımdır.

Tabi ki sanayileşmeyi soyut bir hedef almak elbette ayrı bir şeydir.

Sanayileşmeyi, ve bilgi çağını ulaşmada öncelik onu tanıyıp gereklerini yerine getirmektir.

İşsizliği azaltmayı amaç edinmiş hızlı bir sanayileşme ve bilgi çağı politikaları şu noktalara dikkat etmesi gerekmektedir.

-Sanayi yatırımlarımızın belirli yönlendirmelerle kabullenilmiş olması koşulu ön planda tutulmalıdır.

- Vergi politikalarının, tarımdan sanayiye fon aktarabilecek özelliklerde biçimlendirilmesi gerekmektedir.

- Kamu iktisadi teşekküllerinin hızla yeniden düzenlenerek, kaynak yaratan ve yatırım yapan özelliklerin desteklenmesi olmalıdır.

- Bankalar sisteminin ve kredi politikalarının, sanayi kesiminde daha adil bir paylaşım gerçekleştirmeye yönelmesi, böylece de sanayileşmeye çok sayıda işletmenin dinamizmini aktarmanın önemi ortaya konulmalıdır.

Bütün bu saydıklarımız, tartışılabilecek, doğrusu yanlışından ayrılabilecek, daha yeterli ve etkili olabilecek, sonuçta, planlı bir bütün içine yerleşebilecek önerilerdir.

Amaç işsizliği bir ulusal “ DAVA” yapabilmektir.

Tartışmak, planını ve programını hazırlayabilmektir.

Hepsinden önemlisi, böyle bir çabayı başlatmak ilk adımlarını atabilmek siyasi erklerin ilk görevi olmaktır.

Esen Kalınız Efendim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.