Lütfi  Vural
Köşe Yazarı
Lütfi Vural
 

Marmara Gölü Davasında İlk Karar

Marmara Gölü geçtiğimiz yaz aylarında kurudu ve geçimini gölden sağlayan yaklaşık 400 balıkçı da kayıklarını çürümeye terk etti. Kuruyan göl için, Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi’ne kira bedeli olarak ödeme emri geldi. Bunun üzerine Kooperatif, yürütmeyi durdurmak ve kamu idarelerinin sorumlu olduğunun tespiti için dava açtı. Böylece Türkiye’nin ilk iklim davası mart ayında Manisa İdare Mahkemesi’nde açıldı. Geçtiğimiz günlerde mahkeme ilk kararını verdi. Türkiye'nin ilk iklim davasında “yürütmenin durdurulmasına” karar verildi. Mahkeme vermiş olduğu kararda, balıkçı kooperatifine gönderilen ödeme emrinin uygulanmasını durdurdu. Yürütmeyi durdurma gerekçesinde Mahkeme, davalı İdare'nin yasada yer almayan bir yöntemle kooperatiften borcu tahsile kalkıştığını belirterek bu durumun hukuka ve usule aykırı olduğuna karar verdi: “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu ödeme emri nedeniyle, söz konusu alanın kuruması nedeniyle ekonomik faaliyetine devam edemeyen davacı Kooperatifin mallarına ve hesaplarına haciz konulabileceğinden, davacı açısından telafisi güç ve imkansız zararlar doğabileceğinin de kabulü gerektiği ve hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verildi." Bu kararla, kooperatif ve balıkçılar, dava sonuçlanıncaya kadar icra tehdidinden kurtulmuş oldu. Aslında bu nihai bir karar değil. Balıkçılara gönderilen ödeme emri uygulamasının durdurulması için verilen karar. Mahkeme devam edecek. Marmara Gölü, 2017 yılında “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” ilan edildi. İklim krizi ile mücadelede önemli bir konuma sahip olan sulak alanlar, karbon yutak alanı olarak görev yapıyor. Manisa İdare Mahkemesi’nde açılan dava,Türkiye’deki ilk iklim davası olarak önem taşıyor.Burada birkaç hususu belirtmede yarar var; Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı geçtiğimiz ekim ayında yeni onayladı.Anlaşma gereği karbon emisyonlarını azatlım için belirleyeceği hedefleri tespit etmek ve kamuoyuna açıklaması için belirli bir süresi var. Ayrıca Glasgow’da yapılan 26.cı COP toplantısından çıkan kararlara göre her beş yılda tekrarlanması gereken hedefler ve sonuçları daha da öne çekildi. Ülkeler bu yılın sonunda Mısır’da yapılacak olan COP27 öncesi yeni hedeflerini ve uygulamalarını açıklamaları gerekiyor.
Ekleme Tarihi: 12 Eylül 2022 - Pazartesi
Lütfi  Vural

Marmara Gölü Davasında İlk Karar

Marmara Gölü geçtiğimiz yaz aylarında kurudu ve geçimini gölden sağlayan yaklaşık 400 balıkçı da kayıklarını çürümeye terk etti. Kuruyan göl için, Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi’ne kira bedeli olarak ödeme emri geldi. Bunun üzerine Kooperatif, yürütmeyi durdurmak ve kamu idarelerinin sorumlu olduğunun tespiti için dava açtı. Böylece Türkiye’nin ilk iklim davası mart ayında Manisa İdare Mahkemesi’nde açıldı.

Geçtiğimiz günlerde mahkeme ilk kararını verdi. Türkiye'nin ilk iklim davasında “yürütmenin durdurulmasına” karar verildi. Mahkeme vermiş olduğu kararda, balıkçı kooperatifine gönderilen ödeme emrinin uygulanmasını durdurdu.

Yürütmeyi durdurma gerekçesinde Mahkeme, davalı İdare'nin yasada yer almayan bir yöntemle kooperatiften borcu tahsile kalkıştığını belirterek bu durumun hukuka ve usule aykırı olduğuna karar verdi:

“Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu ödeme emri nedeniyle, söz konusu alanın kuruması nedeniyle ekonomik faaliyetine devam edemeyen davacı Kooperatifin mallarına ve hesaplarına haciz konulabileceğinden, davacı açısından telafisi güç ve imkansız zararlar doğabileceğinin de kabulü gerektiği ve hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verildi."

Bu kararla, kooperatif ve balıkçılar, dava sonuçlanıncaya kadar icra tehdidinden kurtulmuş oldu. Aslında bu nihai bir karar değil. Balıkçılara gönderilen ödeme emri uygulamasının durdurulması için verilen karar. Mahkeme devam edecek.

Marmara Gölü, 2017 yılında “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” ilan edildi. İklim krizi ile mücadelede önemli bir konuma sahip olan sulak alanlar, karbon yutak alanı olarak görev yapıyor.

Manisa İdare Mahkemesi’nde açılan dava,Türkiye’deki ilk iklim davası olarak önem taşıyor.Burada birkaç hususu belirtmede yarar var; Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı geçtiğimiz ekim ayında yeni onayladı.Anlaşma gereği karbon emisyonlarını azatlım için belirleyeceği hedefleri tespit etmek ve kamuoyuna açıklaması için belirli bir süresi var. Ayrıca Glasgow’da yapılan 26.cı COP toplantısından çıkan kararlara göre her beş yılda tekrarlanması gereken hedefler ve sonuçları daha da öne çekildi. Ülkeler bu yılın sonunda Mısır’da yapılacak olan COP27 öncesi yeni hedeflerini ve uygulamalarını açıklamaları gerekiyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.