FATİH KÖSE: “VATANDAŞIN MUTFAĞINDAKİ YANGIN BÜYÜYOR”
FATİH KÖSE: “VATANDAŞIN MUTFAĞINDAKİ YANGIN BÜYÜYOR”
Düşünce Rotası Derneği Genel Başkanı Fatih Köse, Türkiye’de artan hayat pahalılığı, temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışları ve alım gücündeki düşüşe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Köse, özellikle asgari ücretli ve emeklilerin ekonomik şartlardan ciddi şekilde etkilendiğini belirterek, “Ekonomide rakamlar konuşuluyor ama vatandaşın mutfağındaki yangın büyümeye devam ediyor” dedi.
Son dönemde açıklanan enflasyon verilerinin vatandaşın yaşadığı gerçek fiyat artışlarını tam anlamıyla yansıtmadığını savunan Köse, özellikle gıda, kira, ulaşım ve enerji maliyetlerindeki yükselişin toplumun geniş kesimlerini zor durumda bıraktığını söyledi.
Ekonomik baskının her geçen gün arttığını ifade eden Köse, vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını dile getirdi.
“ASGARİ ÜCRET DAHA CEBE GİRMEDEN ERİYOR”
Asgari ücretlilerin yaşadığı geçim sıkıntısına dikkat çeken Fatih Köse, maaşların temel giderler karşısında yetersiz kaldığını belirtti.
Köse, “Bugün bir asgari ücretli maaşını aldığı gün kira, faturalar ve temel ihtiyaçlar arasında sıkışıyor. Market fiyatları sürekli artıyor. Et, süt, peynir gibi temel gıda ürünleri artık birçok aile için lüks hale geldi. Asgari ücret daha vatandaşın cebine girmeden eriyor” diye konuştu.
EMEKLİLERİN GEÇİM MÜCADELESİ
Emeklilerin yaşadığı ekonomik sorunların da giderek derinleştiğini ifade eden Köse, özellikle düşük maaş alan emeklilerin yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.
Köse, “Yıllarca çalışmış insanlar bugün pazara çıkarken iki kez düşünüyor. Emekli vatandaşlarımız bırakın sosyal yaşamı, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Bu tablo toplumda ciddi bir umutsuzluk oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
“FİYAT ARTIŞLARI KONTROL ALTINA ALINMALI”
Ekonomideki en büyük sorunlardan birinin kontrolsüz fiyat artışları olduğunu vurgulayan Köse, denetim mekanizmalarının daha etkin hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Köse, “Aynı ürünün bir hafta içinde farklı fiyatlara satıldığı bir ortam oluştu. Vatandaş artık market market dolaşıp en ucuz ürünü arıyor. Enflasyonla mücadele sadece maaş artışıyla olmaz. Öncelikle fiyat istikrarı sağlanmalı” dedi.
“BARINMA SORUNU SOSYAL KRİZE DÖNÜŞÜYOR”
Özellikle büyükşehirler ve sanayi kentlerinde kira fiyatlarının ciddi sorun haline geldiğini belirten Köse, barınma probleminin ekonomik boyutu aşmaya başladığını ifade etti.
Köse, “Bugün emeklinin de çalışanın da en büyük korkusu kira. Maaş artıyor ama kira artışı çok daha hızlı yükseliyor. Barınma sorunu artık ekonomik değil sosyal bir krize dönüşüyor” diye konuştu.
“ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MEMNUN DEĞİL”
Tarım ve üretim maliyetlerindeki yükselişin doğrudan market fiyatlarına yansıdığını söyleyen Köse, üretici ile tüketicinin aynı anda mağdur olduğunu ifade etti.
Köse, “Mazot, gübre, yem ve elektrik maliyetleri arttıkça üretici fiyat yükseltmek zorunda kalıyor. Bu durum doğrudan market rafına yansıyor. Üretici kazanamıyor, tüketici alamıyor. Ekonomideki en büyük kırılma burada yaşanıyor” dedi.
ÇÖZÜM İÇİN YAPISAL ADIM ÇAĞRISI
Fatih Köse, ekonomik rahatlama için kalıcı ve yapısal adımlar atılması gerektiğini belirterek çözüm önerilerini sıraladı.
Köse, temel gıda ve kira konusunda denetimlerin artırılması, emekli maaşlarının gerçek yaşam maliyetine göre yeniden düzenlenmesi, asgari ücrette yılda tek zam uygulamasının gözden geçirilmesi, yerli üreticinin desteklenmesi ve sosyal konut projelerinin artırılması gerektiğini söyledi.
“VATANDAŞ ARTIK YARINI DÜŞÜNÜYOR”
Toplumdaki ekonomik kaygının her geçen gün arttığını ifade eden Köse, vatandaşların geleceğe dair umutlarını kaybetmeye başladığını belirtti.
Köse, “Vatandaş artık geleceği değil, yarını düşünüyor. İnsanların yeniden umutlu olabilmesi için sadece rakamların değil, yaşam şartlarının düzelmesi gerekiyor” sözleriyle açıklamasını tamamladı.
İHA
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
