Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

EKMEK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN GERÇEKLER!

Bazı sosyal bilimcilere göre medeniyetin ilk adımı olan ekmek; sofralarımızda ve kültürümüzde önemli bir yere sahiptir ve tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Fakat son zamanlarda popüler diyet kültürünün oluşturduğu yanılgıyla; “asla ekmek yenmemeli” diye düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Siz de böyle düşünüyorsanız bu haftaki yazım tam da size göre… *** Günlük enerji ihtiyacının %50-60’ı sağlıklı karbonhidratlardan (tam tahıllar, kuru baklagiller, meyve ve sebzeler) karşılanmalıdır. Dolayısıyla ekmek; ekonomik yoldan enerji ihtiyacımızın karşılanması için iyi bir kaynaktır. Tam buğday, tam çavdar ürünleri, bulgur ve kinoa gibi tam tahıllar; vitamin, lif ve antioksidan içerir. Beyaz un, beyaz pirinç gibi rafine edilmiş tahıllarda ise, buğday veya çavdar tanesinin faydalı olan kabuğu ve çekirdek katmanları soyulmuş olur. Bu durum birçok besin ögesinin kaybına neden olur. *** Özellikle beyaz un gibi düşük randımanlı unlardan yapılan ekmeklerde; bu kayıpların daha da arttığı bilinmektedir. Bu da gösteriyor ki; tam tahıllı buğday unu beyaz una göre çok daha fazla posa, vitamin ve mineral içermektedir. Özellikle de B grubu vitaminleri açısından zengindir. Dolayısıyla tüketilen ekmeğin miktarının yanında türüne de önem verilmeli; tam tahıl grubundan ekmekler tercih edilmelidir diyebiliriz. *** Tam tahıllı ekmeğin sağlık üzerine etkilerini incelediğimizde; yapılan araştırmalara göre tam tahıl tüketen bireylerde kronik hastalık riskinin önemli derecede azaldığı görülmüştür. Kalp hastalıkları riskini %25-36, tip-2 diyabet riskini %21-27, gastrointestinal sistem kanserleri riskini %21-45, obezite riskini ise %47 oranında düşürdüğü öne sürülmektedir. Ayrıca tam buğday ekmeği yoğun ve sert olması sebebiyle daha fazla çiğnenir ve hemen yutulmaz. Böylelikle tokluk hormonunun beyne çok fazla tüketim yapmadan, kolaylıkla ulaşmasını sağlar. *** Tam tahıllardan veya işlenmemiş buğdaydan yapılan ekmeğin glisemik indeksi daha düşüktür. Düşük glisemik indeks; insülin salınımını azalttığından; iştah ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca lif içeriği sayesinde sindirim problemlerinizi engeller ve kabızlığı önler. *** Bu konuyla ilgili yapılan bir diğer araştırmada ise; tam tahıl ürünleri tüketen bireylerin; tüketmeyenlere oranla daha çok spor yapmaya, daha sağlıklı yiyecekler tercih etmeye, sigara ve alkol tüketmemeye daha eğilimli oldukları gözlemlenmiştir. *** Tüm bunlara ek olarak beyaz ekmeğin beyazlatılması için kullanılan bazı kimyasal maddelerin kanserojen etkili olduğu da öne sürülmektedir. *** Dolayısıyla ekmek tercihlerimizi yaparken tüm bunları göz önünde bulundurmalı ve sağlığınız için kontrollü olarak tam tahıllı ürünlere yönelmelisiniz…
Ekleme Tarihi: 19 Ocak 2023 - Perşembe
Merve Aydın

EKMEK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN GERÇEKLER!

Bazı sosyal bilimcilere göre medeniyetin ilk adımı olan ekmek; sofralarımızda ve kültürümüzde önemli bir yere sahiptir ve tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Fakat son zamanlarda popüler diyet kültürünün oluşturduğu yanılgıyla; “asla ekmek yenmemeli” diye düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Siz de böyle düşünüyorsanız bu haftaki yazım tam da size göre…

***

Günlük enerji ihtiyacının %50-60’ı sağlıklı karbonhidratlardan (tam tahıllar, kuru baklagiller, meyve ve sebzeler) karşılanmalıdır. Dolayısıyla ekmek; ekonomik yoldan enerji ihtiyacımızın karşılanması için iyi bir kaynaktır. Tam buğday, tam çavdar ürünleri, bulgur ve kinoa gibi tam tahıllar; vitamin, lif ve antioksidan içerir. Beyaz un, beyaz pirinç gibi rafine edilmiş tahıllarda ise, buğday veya çavdar tanesinin faydalı olan kabuğu ve çekirdek katmanları soyulmuş olur. Bu durum birçok besin ögesinin kaybına neden olur.

***

Özellikle beyaz un gibi düşük randımanlı unlardan yapılan ekmeklerde; bu kayıpların daha da arttığı bilinmektedir. Bu da gösteriyor ki; tam tahıllı buğday unu beyaz una göre çok daha fazla posa, vitamin ve mineral içermektedir. Özellikle de B grubu vitaminleri açısından zengindir. Dolayısıyla tüketilen ekmeğin miktarının yanında türüne de önem verilmeli; tam tahıl grubundan ekmekler tercih edilmelidir diyebiliriz.

***

Tam tahıllı ekmeğin sağlık üzerine etkilerini incelediğimizde; yapılan araştırmalara göre tam tahıl tüketen bireylerde kronik hastalık riskinin önemli derecede azaldığı görülmüştür. Kalp hastalıkları riskini %25-36, tip-2 diyabet riskini %21-27, gastrointestinal sistem kanserleri riskini %21-45, obezite riskini ise %47 oranında düşürdüğü öne sürülmektedir. Ayrıca tam buğday ekmeği yoğun ve sert olması sebebiyle daha fazla çiğnenir ve hemen yutulmaz. Böylelikle tokluk hormonunun beyne çok fazla tüketim yapmadan, kolaylıkla ulaşmasını sağlar.

***

Tam tahıllardan veya işlenmemiş buğdaydan yapılan ekmeğin glisemik indeksi daha düşüktür. Düşük glisemik indeks; insülin salınımını azalttığından; iştah ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca lif içeriği sayesinde sindirim problemlerinizi engeller ve kabızlığı önler.

***

Bu konuyla ilgili yapılan bir diğer araştırmada ise; tam tahıl ürünleri tüketen bireylerin; tüketmeyenlere oranla daha çok spor yapmaya, daha sağlıklı yiyecekler tercih etmeye, sigara ve alkol tüketmemeye daha eğilimli oldukları gözlemlenmiştir.

***

Tüm bunlara ek olarak beyaz ekmeğin beyazlatılması için kullanılan bazı kimyasal maddelerin kanserojen etkili olduğu da öne sürülmektedir.

***

Dolayısıyla ekmek tercihlerimizi yaparken tüm bunları göz önünde bulundurmalı ve sağlığınız için kontrollü olarak tam tahıllı ürünlere yönelmelisiniz…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.