Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

UYKUSUZLUĞUNUZUN SEBEBİ YEDİKLERİNİZ OLABİLİR!

Beslenme ve uyku; yaşam için önemli iki unsurdur. Giderek artan uyku bozuklukları ise; günlük yaşamdan fiziksel ve zihinsel performansa kadar günlük hayatımızda pek çok noktada olumsuz etkileri olan bir sorun haline gelmeye başladı. Yapılan çalışmalar; uyku ve beslenme arasında çift yönlü bir ilişki olduğunu; uykunun yiyecek alımını etkilediği gibi bazı yiyeceklerin de uykuyu etkilediğini göstermektedir. Bu haftaki yazımda; yediklerimizin uykuya ve uyku süremizin de yediklerimize etkilerinden bahsedeceğim. UYUMAYI SEVENLER İÇİN GÜZEL HABERLERİM VAR… Uyku; sinir sisteminin sağlıklı çalışması ve büyümeyi gelişmenin sağlanması için temel yapıtaşıdır. Yediğimiz yiyecekler ve kullandığımız ilaçlar; uyanıklık, uykulu hissetme ve uyku süremizi etkiler. Kısa uyku süresi bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara davetiye çıkarır. Bunun yanında kısa uyku süresinin %45 oranında obezite riski ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Yapılan başka bir çalışmada ise; geç uyuyan bireylerin erken uyuyanlara göre obez olma olasılığının 1,5 kat fazla olduğu belirtilmiştir.  GERÇEKTEN AÇ MISINIZ YOKSA UYKUNUZU MU ALAMADINIZ? Daha ilgi çekici bir durumdan bahsedeyim... Açlık ile uykusuzluğu karıştırıyor olabilirsiniz. Çünkü kısa uyku süresi; daha düşük tokluk hormonu ve daha yüksek açlık hormonu seviyesine neden olarak iştah artışı sağlar. Bu da kilo alımıyla birlikte obeziteye sebep olmaktadır. Uyku süresi ile obezitenin diğer bir ilişkisi ise; geç yatan kişilerde daha çok fast food ve daha az sebze-meyve tüketimine sebep olarak obeziteye yol açmasıdır. YEDİKLERİNİZ UYKUNUZA ENGEL OLABİLİR… Açken uyumanın zor olduğunun farkındayım Fakat araştırmalar hemen uyku öncesi besin alımının da uykuya geçişi zorlaştırdığını gösteriyor. Hangi besini ne kadar yediğinizin yanında ne zaman yediğinizin de önemi büyüktür. Bundan dolayı yatmadan en az 1-2 saat önce yeme içmeyi kesmeniz özellikle de bol şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durmanız uyumanızı kolaylaştıracaktır.  UYKU ÖNCESİ DOĞRU BESİN TERCİHLERİ… Yüksek seratonin ve folat içeriğine sahip kivi; uyku bozukluğu olan yetişkinlerde uyku süresi ve verimini arttırabilir. Bunun yanında fındık, tahıllar, vişne, çilek gibi besinler de uyku kalitenizi artırır. Süt, muz, badem gibi besinler ise; içerikleri sayesinde uykuya geçişi kolaylaştırırlar. KAFEİN ALIMINA DİKKAT! Çay ve kahve içerisinde bulunan kafein; uykunun gecikmesine yol açarken uyku verimliliğinin ve derin uykuda geçirilen zamanın da azalmasına neden olur. VÜCUDUNUZDAKİ BAZI EKSİKLER DE SİZİ UYUTMUYOR OLABİLİR… D vitamini eksikliği uyku süresinde, uyku sağlığı ve uyku kalitesinde düşüklüğe neden olur. Ayrıca yapılan çalışmalarda kısa uyku uyuyanlarda diyette C vitaminine daha az yer verildiği görülmüştür.Yani C ve D vitamini seviyeniz de sağlıklı bir uyku için önemli parametrelerdir.
Ekleme Tarihi: 04 Mayıs 2023 - Perşembe
Merve Aydın

UYKUSUZLUĞUNUZUN SEBEBİ YEDİKLERİNİZ OLABİLİR!

Beslenme ve uyku; yaşam için önemli iki unsurdur. Giderek artan uyku bozuklukları ise; günlük yaşamdan fiziksel ve zihinsel performansa kadar günlük hayatımızda pek çok noktada olumsuz etkileri olan bir sorun haline gelmeye başladı. Yapılan çalışmalar; uyku ve beslenme arasında çift yönlü bir ilişki olduğunu; uykunun yiyecek alımını etkilediği gibi bazı yiyeceklerin de uykuyu etkilediğini göstermektedir. Bu haftaki yazımda; yediklerimizin uykuya ve uyku süremizin de yediklerimize etkilerinden bahsedeceğim.

UYUMAYI SEVENLER İÇİN GÜZEL HABERLERİM VAR…

Uyku; sinir sisteminin sağlıklı çalışması ve büyümeyi gelişmenin sağlanması için temel yapıtaşıdır. Yediğimiz yiyecekler ve kullandığımız ilaçlar; uyanıklık, uykulu hissetme ve uyku süremizi etkiler. Kısa uyku süresi bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara davetiye çıkarır. Bunun yanında kısa uyku süresinin %45 oranında obezite riski ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Yapılan başka bir çalışmada ise; geç uyuyan bireylerin erken uyuyanlara göre obez olma olasılığının 1,5 kat fazla olduğu belirtilmiştir. 

GERÇEKTEN AÇ MISINIZ YOKSA UYKUNUZU MU ALAMADINIZ?

Daha ilgi çekici bir durumdan bahsedeyim... Açlık ile uykusuzluğu karıştırıyor olabilirsiniz. Çünkü kısa uyku süresi; daha düşük tokluk hormonu ve daha yüksek açlık hormonu seviyesine neden olarak iştah artışı sağlar. Bu da kilo alımıyla birlikte obeziteye sebep olmaktadır. Uyku süresi ile obezitenin diğer bir ilişkisi ise; geç yatan kişilerde daha çok fast food ve daha az sebze-meyve tüketimine sebep olarak obeziteye yol açmasıdır.

YEDİKLERİNİZ UYKUNUZA ENGEL OLABİLİR…

Açken uyumanın zor olduğunun farkındayım Fakat araştırmalar hemen uyku öncesi besin alımının da uykuya geçişi zorlaştırdığını gösteriyor. Hangi besini ne kadar yediğinizin yanında ne zaman yediğinizin de önemi büyüktür. Bundan dolayı yatmadan en az 1-2 saat önce yeme içmeyi kesmeniz özellikle de bol şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durmanız uyumanızı kolaylaştıracaktır. 

UYKU ÖNCESİ DOĞRU BESİN TERCİHLERİ…

Yüksek seratonin ve folat içeriğine sahip kivi; uyku bozukluğu olan yetişkinlerde uyku süresi ve verimini arttırabilir. Bunun yanında fındık, tahıllar, vişne, çilek gibi besinler de uyku kalitenizi artırır. Süt, muz, badem gibi besinler ise; içerikleri sayesinde uykuya geçişi kolaylaştırırlar.

KAFEİN ALIMINA DİKKAT!

Çay ve kahve içerisinde bulunan kafein; uykunun gecikmesine yol açarken uyku verimliliğinin ve derin uykuda geçirilen zamanın da azalmasına neden olur.

VÜCUDUNUZDAKİ BAZI EKSİKLER DE SİZİ UYUTMUYOR OLABİLİR…

D vitamini eksikliği uyku süresinde, uyku sağlığı ve uyku kalitesinde düşüklüğe neden olur. Ayrıca yapılan çalışmalarda kısa uyku uyuyanlarda diyette C vitaminine daha az yer verildiği görülmüştür.Yani C ve D vitamini seviyeniz de sağlıklı bir uyku için önemli parametrelerdir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.