Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

GASTRİTİ OLAN BİREYLER BESLENMELERİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Gastrit; kısaca mide duvarının iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Akut ve kronik olmak üzere iki grupta incelenir. Gastritin en önemli belirtisi midenin üst kısmında oluşan ağrılar ve midede yanma hissidir. En yaygın sebebi ise; beslenme hatalarıdır. Aşırı miktarda yeme alışkanlığı, yanlış pişirilmiş besin tüketme, aşırı çay, kahve ve alkol tüketimi, baharatlı besinleri sık ve çok tüketme; bu hataların başında gelir. *** Beslenme hataları dışında bazı ilaçlarda bulunan çeşitli kimyasal uyarıcılar, bakteriyel enfeksiyonlar veya toksinler, viral enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar da gastrite neden olabilir. Gastriti olan bireylerin dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir; Yemeklerinizi az az ve sık sık tüketmelisiniz, yavaş yavaş yemeli ve çok çiğnemelisiniz. Yemeklerinizi çok sıcak ve soğuk tüketmemeye özen göstermelisiniz. Alkol, nikotin, baharat ve çeşniler, acı biber, ekşi besinler, koyu çay/kahve ve turşudan kaçınmalısınız. Tatlı, hamur işleri ve gazlı içecekleri tercih etmemelisiniz. Bol yağda kızartmalardan ve kavurmalardan, işlenmiş et ürünleri ve şarküteri ürünlerinden uzak durmalısınız. Sebzeleri çiğ olarak tüketmek yerine, pişmiş olarak tüketmek semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Kuru baklagiller ve bulgur eğer size rahatsızlık veriyorsa tüketmemelisiniz. Yapılan çalışmalarda C vitaminini yetersiz alan gastritli hastalarda semptomların daha da kötüye gittiği görülmüş olduğundan günlük 100-200 mg C vitamini alımı önerilmektedir. Yemeklerinizi gece yatmadan en az 2 saat önce yemelisiniz. Günlük 8-10 bardak su içmeli fakat yemeklerle birlikte su içmemelisiniz. Sonuç olarak belirtmeliyim ki; gastritli hastaların tedavilerinde besinlerin ve beslenmenin önemi tartışmasız kabul edilmektedir. Hastaların bireysel farklılıklarına ve semptomlarına göre kişiye özel beslenme planı oluşturulmalıdır. *** Bir kişiye rahatsızlık verip semptomlarını arttıran bir yiyecek; diğer kişiyi kötü etkilemeyebilir. Bu yüzden bireylerin yediklerini not ederek; kendilerini rahatsız eden besinleri belirlemeleri ve beslenme düzeninden bu besinleri çıkarmaları da fayda sağlayacaktır.
Ekleme Tarihi: 01 Aralık 2022 - Perşembe
Merve Aydın

GASTRİTİ OLAN BİREYLER BESLENMELERİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Gastrit; kısaca mide duvarının iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Akut ve kronik olmak üzere iki grupta incelenir. Gastritin en önemli belirtisi midenin üst kısmında oluşan ağrılar ve midede yanma hissidir. En yaygın sebebi ise; beslenme hatalarıdır. Aşırı miktarda yeme alışkanlığı, yanlış pişirilmiş besin tüketme, aşırı çay, kahve ve alkol tüketimi, baharatlı besinleri sık ve çok tüketme; bu hataların başında gelir.

***

Beslenme hataları dışında bazı ilaçlarda bulunan çeşitli kimyasal uyarıcılar, bakteriyel enfeksiyonlar veya toksinler, viral enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar da gastrite neden olabilir.

Gastriti olan bireylerin dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

Yemeklerinizi az az ve sık sık tüketmelisiniz, yavaş yavaş yemeli ve çok çiğnemelisiniz.

Yemeklerinizi çok sıcak ve soğuk tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Alkol, nikotin, baharat ve çeşniler, acı biber, ekşi besinler, koyu çay/kahve ve turşudan kaçınmalısınız.

Tatlı, hamur işleri ve gazlı içecekleri tercih etmemelisiniz.

Bol yağda kızartmalardan ve kavurmalardan, işlenmiş et ürünleri ve şarküteri ürünlerinden uzak durmalısınız.

Sebzeleri çiğ olarak tüketmek yerine, pişmiş olarak tüketmek semptomların azalmasına yardımcı olabilir.

Kuru baklagiller ve bulgur eğer size rahatsızlık veriyorsa tüketmemelisiniz.

Yapılan çalışmalarda C vitaminini yetersiz alan gastritli hastalarda semptomların daha da kötüye gittiği görülmüş olduğundan günlük 100-200 mg C vitamini alımı önerilmektedir.

Yemeklerinizi gece yatmadan en az 2 saat önce yemelisiniz.

Günlük 8-10 bardak su içmeli fakat yemeklerle birlikte su içmemelisiniz.

Sonuç olarak belirtmeliyim ki; gastritli hastaların tedavilerinde besinlerin ve beslenmenin önemi tartışmasız kabul edilmektedir. Hastaların bireysel farklılıklarına ve semptomlarına göre kişiye özel beslenme planı oluşturulmalıdır.

***

Bir kişiye rahatsızlık verip semptomlarını arttıran bir yiyecek; diğer kişiyi kötü etkilemeyebilir. Bu yüzden bireylerin yediklerini not ederek; kendilerini rahatsız eden besinleri belirlemeleri ve beslenme düzeninden bu besinleri çıkarmaları da fayda sağlayacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.