Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

HEM KENDİNİZ HEM DE BEBEĞİNİZ İÇİN: GEBELİKTE BESLENME

Sağlıklı bebek gelişiminde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi önemli rol oynar. Anne adayı; bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini sağlayabilmesi için tüm besin gruplarından yeterince faydalanmalıdır. Çünkü gebelik dönemiyle birlikte  annenin hem enerji hem de vitamin/mineral ihtiyacı artmaktadır. Bebeğin de kilo alması tamamen annenin sağlıklı beslenmesiyle ilgilidir. Çünkü anne karnındaki bebeğin tek besin kaynağı; annesidir. HAMİLELİK DÖNEMİ BESLENME KURALLARI… Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu dönemde anne çay ve kahve tüketimini azaltıp bunlar yerine süt, ayran, kefir tercih etmelidir. Hazır meyve suları,  asitli ve gazlı içeceklerden ise kesinlikle uzak durmalıdır. Artan sıvı gereksiniminden dolayı su tüketimine özen gösterilmeli ve mutlaka en az 10 bardak su içilmelidir. Gebelikte anemi(kansızlık) daha sık görülür. Kansızlıktan korunmak için; yumurta, et, kuru baklagiller ve pekmez tüketilebilir. Aşırı tuz tüketiminden kaçınmalıdır. Paketli gıda tüketiminden kesinlikle uzak durulmalıdır. Mevsim sebze ve meyveleri bol suyla iyice yıkandıktan sonra yenmelidir. Çiğ süt ve çiğ sütten yapılan peynirler yerine; pastörize ürünler tercih edilmelidir. HAMİLELİĞİN KORKULU RÜYASI; KİLO ALIMI… Sağlıklı ve normal kilo aralığında bir anne için, hamilelik süresince 9-12 kg alımı normaldir. Fakat fazla kiloluyken gebe kaldıysanız; 6-9 kg alımı sizler için yeterlidir. İkiz bebek bekliyorsanız ise; 17-22 kg alımı sizin için normaldir. Tam aksine, gebeliği kilo almadan sonlandırmak ise anne ve bebekte sağlık problemlerine yol açabilir. Çünkü bebek her durumda annenin besin depolarını kullanmaya devam edecektir. HAMİLELİK DÖNEMİNDE DİYET YAPILIR MI? Hem bebeğiniz hem de sizin için yeterli ve dengeli beslenmek hamilelik boyunca tek hedefiniz olmalı. Hamilelik öncesi hızlı kilo kaybı ve besin öğeleri açısından yetersiz bir diyet kesinlikle önerilmez. Eğer planlı bir gebelik ise ve fazla kilonuz var ise kendiniz ve bebeğiniz için depolarınızı dolu tutacak şekilde yavaş kilo verip dengeli beslenme prensipleri çerçevesinde kendinizi bir uzman kontrolünde daha uygun ağırlıkla hamileliğe hazırlayabilirsiniz. Çünkü kilolu olarak gebeliğe başlanması anne adayında gebelik şekerine sebep olabilir.
Ekleme Tarihi: 29 Eylül 2022 - Perşembe
Merve Aydın

HEM KENDİNİZ HEM DE BEBEĞİNİZ İÇİN: GEBELİKTE BESLENME

Sağlıklı bebek gelişiminde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi önemli rol oynar. Anne adayı; bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini sağlayabilmesi için tüm besin gruplarından yeterince faydalanmalıdır. Çünkü gebelik dönemiyle birlikte  annenin hem enerji hem de vitamin/mineral ihtiyacı artmaktadır. Bebeğin de kilo alması tamamen annenin sağlıklı beslenmesiyle ilgilidir. Çünkü anne karnındaki bebeğin tek besin kaynağı; annesidir.

HAMİLELİK DÖNEMİ BESLENME KURALLARI…

Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bu dönemde anne çay ve kahve tüketimini azaltıp bunlar yerine süt, ayran, kefir tercih etmelidir. Hazır meyve suları,  asitli ve gazlı içeceklerden ise kesinlikle uzak durmalıdır. Artan sıvı gereksiniminden dolayı su tüketimine özen gösterilmeli ve mutlaka en az 10 bardak su içilmelidir.

Gebelikte anemi(kansızlık) daha sık görülür. Kansızlıktan korunmak için; yumurta, et, kuru baklagiller ve pekmez tüketilebilir.

Aşırı tuz tüketiminden kaçınmalıdır.

Paketli gıda tüketiminden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Mevsim sebze ve meyveleri bol suyla iyice yıkandıktan sonra yenmelidir.

Çiğ süt ve çiğ sütten yapılan peynirler yerine; pastörize ürünler tercih edilmelidir.

HAMİLELİĞİN KORKULU RÜYASI; KİLO ALIMI…

Sağlıklı ve normal kilo aralığında bir anne için, hamilelik süresince 9-12 kg alımı normaldir. Fakat fazla kiloluyken gebe kaldıysanız; 6-9 kg alımı sizler için yeterlidir. İkiz bebek bekliyorsanız ise; 17-22 kg alımı sizin için normaldir. Tam aksine, gebeliği kilo almadan sonlandırmak ise anne ve bebekte sağlık problemlerine yol açabilir. Çünkü bebek her durumda annenin besin depolarını kullanmaya devam edecektir.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE DİYET YAPILIR MI?

Hem bebeğiniz hem de sizin için yeterli ve dengeli beslenmek hamilelik boyunca tek hedefiniz olmalı. Hamilelik öncesi hızlı kilo kaybı ve besin öğeleri açısından yetersiz bir diyet kesinlikle önerilmez. Eğer planlı bir gebelik ise ve fazla kilonuz var ise kendiniz ve bebeğiniz için depolarınızı dolu tutacak şekilde yavaş kilo verip dengeli beslenme prensipleri çerçevesinde kendinizi bir uzman kontrolünde daha uygun ağırlıkla hamileliğe hazırlayabilirsiniz. Çünkü kilolu olarak gebeliğe başlanması anne adayında gebelik şekerine sebep olabilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.