Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

SU : YAŞAM KAYNAĞI

Yaz mevsiminde sıcak günlerin etkisiyle susar ve su içeriz. Fakat havaların serinlemesiyle birlikte susuzluk hissi çok fazla oluşmadığından su içmeyi unutabiliyoruz.Peki su içmezsek ne olur? Organlarımız ve hücrelerimiz  görevlerini sorunsuz olarak yerine getirebilir mi? Su içmek için susamayı beklemeli miyiz? Vücudumuzun üçte ikisi sudur. Bu suyun eksilmesiyle birlikte vücut çeşitli tepkiler verir.Bu tepkilerden ilki; susama hissidir.Ağızda kuruluk,baş ağrısı ,halsizlik,mide bulantısı ,dikkat eksikliği vb. ise daha sonraki tepkilerdir.Vücudumuzdaki su oranının %10’dan fazla azalması ise yaşamı tehlikeye sokar.Bu yüzden su; yaşam kaynağı olarak nitelendirilir. Su; vücudumuzun her türlü faaliyetinde rol alır. Hücrelere besin ve oksijen taşır. Vücut ısımızın düzenlenmesini sağlar. Böbreklerden toksinlerin atılmasını sağlar. Sindirimi düzenleyerek kabızlığı önler. Kan basıncının düzenlenmesinde etkindir. Günlük su ihtiyacımız ne kadardır? İlk yapmamız gereken; günlük su ihtiyacımızı bilmek ve gün içerisinde bu suyu tüketmek olmalıdır. Yetişkinlerde; kilogram başına 30 ml olacak şekilde hesaplama yapılabilir. Ama unutulmamalıdır ki, gün içerisinde yaptığınız spor, terleme miktarınız, stres durumunuz, içtiğiniz çay, kahve veya kullandığınız ilaçlar ihtiyacınızın artmasına sebep olabilir. Terlemeyle , idrarla, dışkıyla ve solunum yoluyla vücudumuz sürekli su kaybeder.Kaybettiğimiz suyu mutlaka yerine koymamız gerekir. Yeteli miktarda su içip içmediğimizin en iyi kanıtlarından biri; idrar rengimizdir. İdrar renginizin koyu olması; ihtiyacınız olan suyu içmediğinizi gösterir.Aksine idrarınız berrak ve açık renkli olması; vücudunuzun su dengesinin iyi olduğunu gösterir. Unutmayalım ki; su depolanmaz. Yani bir gün önce içtiğiniz bol suyun; bir sonraki güne katkısı yoktur. Tüm bunları biliyor  ama yine de ihtiyacın olan suyu içemiyorsan işte birkaç tavsiye… Su şişenizi her an görebileceğiniz bir yerde tutabilirsiniz. Telefonunuza hatırlatmalar ekleyebilirsiniz. Meyve dilimleri, karanfil veya limon ile suyunuzu aromalandırarak daha kolay tüketim sağlayabilirsiniz. Son olarak şunu söylemeliyim ki; yapılan araştırmalarda su tüketiminin metabolizma hızını arttırarak enerji tüketimimizde olumlu bir etkiye neden olduğu görülmüştür. Yani; kilo verememenizin bir sebebi de yeteri kadar su içmemeniz de olabilir…
Ekleme Tarihi: 15 Eylül 2022 - Perşembe
Merve Aydın

SU : YAŞAM KAYNAĞI

Yaz mevsiminde sıcak günlerin etkisiyle susar ve su içeriz. Fakat havaların serinlemesiyle birlikte susuzluk hissi çok fazla oluşmadığından su içmeyi unutabiliyoruz.Peki su içmezsek ne olur? Organlarımız ve hücrelerimiz  görevlerini sorunsuz olarak yerine getirebilir mi? Su içmek için susamayı beklemeli miyiz?

Vücudumuzun üçte ikisi sudur. Bu suyun eksilmesiyle birlikte vücut çeşitli tepkiler verir.Bu tepkilerden ilki; susama hissidir.Ağızda kuruluk,baş ağrısı ,halsizlik,mide bulantısı ,dikkat eksikliği vb. ise daha sonraki tepkilerdir.Vücudumuzdaki su oranının %10’dan fazla azalması ise yaşamı tehlikeye sokar.Bu yüzden su; yaşam kaynağı olarak nitelendirilir.

Su; vücudumuzun her türlü faaliyetinde rol alır. Hücrelere besin ve oksijen taşır. Vücut ısımızın düzenlenmesini sağlar. Böbreklerden toksinlerin atılmasını sağlar. Sindirimi düzenleyerek kabızlığı önler. Kan basıncının düzenlenmesinde etkindir.

Günlük su ihtiyacımız ne kadardır?

İlk yapmamız gereken; günlük su ihtiyacımızı bilmek ve gün içerisinde bu suyu tüketmek olmalıdır. Yetişkinlerde; kilogram başına 30 ml olacak şekilde hesaplama yapılabilir. Ama unutulmamalıdır ki, gün içerisinde yaptığınız spor, terleme miktarınız, stres durumunuz, içtiğiniz çay, kahve veya kullandığınız ilaçlar ihtiyacınızın artmasına sebep olabilir.

Terlemeyle , idrarla, dışkıyla ve solunum yoluyla vücudumuz sürekli su kaybeder.Kaybettiğimiz suyu mutlaka yerine koymamız gerekir.

Yeteli miktarda su içip içmediğimizin en iyi kanıtlarından biri; idrar rengimizdir. İdrar renginizin koyu olması; ihtiyacınız olan suyu içmediğinizi gösterir.Aksine idrarınız berrak ve açık renkli olması; vücudunuzun su dengesinin iyi olduğunu gösterir.

Unutmayalım ki; su depolanmaz. Yani bir gün önce içtiğiniz bol suyun; bir sonraki güne katkısı yoktur.

Tüm bunları biliyor  ama yine de ihtiyacın olan suyu içemiyorsan işte birkaç tavsiye…

Su şişenizi her an görebileceğiniz bir yerde tutabilirsiniz.

Telefonunuza hatırlatmalar ekleyebilirsiniz.

Meyve dilimleri, karanfil veya limon ile suyunuzu aromalandırarak daha kolay tüketim sağlayabilirsiniz.

Son olarak şunu söylemeliyim ki; yapılan araştırmalarda su tüketiminin metabolizma hızını arttırarak enerji tüketimimizde olumlu bir etkiye neden olduğu görülmüştür. Yani; kilo verememenizin bir sebebi de yeteri kadar su içmemeniz de olabilir…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.