Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

SÜREKLİ KİLO ALIP VERME DÖNGÜSÜNDEN SIKILMADINIZ MI?

Hızlı kilo veriyor ve bunun mutluluğunu yaşarken verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri mi alıyorsunuz? Acaba duyduğunuz veya gördüğünüz her diyet size, metabolizmanıza ve yaşam tarzınıza uygun mu? Peki diyette yo-yo etkisini daha önce hiç duydunuz mu? Kişilerin sürekli kilo alıp verme döngüsü içinde olmasına yo-yo sendromu denir. Kişi, yo-yo diyetlerde önce ağırlık kaybında başarılı olur ve kilo verir fakat uzun vadede bunu korumayı başaramaz ve verdiği kiloları fazlasıyla geri alır. Daha sonra diyet yapan kişi yeniden kilo vermeye çalışır ve bu döngü yeniden başlar. Bilinçsizce yapılan düşük kalorili veya şok diyetler vücut ağırlığı döngünüzü etkileyerek metabolizmanızı yavaşlatır ve sonuçta tartıda gördüğünüz rakamlar da bir ileri bir geri yo-yo etkisi oluşturur. Bu kısır döngünün sebebi nedir? Hızlı kilo vermek amacıyla sürekli popüler diyetler uygulama Hayat boyunca uygulanamayacak beslenme tarzlarıyla kilo vermeye çalışma Diyet yapmayı bir süreç olarak görme ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanamama Egzersizi sadece zayıflama sürecinde yapma, kilo verdikten sonra bırakma Bilinçsiz kullanılan zayıflama ilaçları Duygu durum değişiklikleri Peki, yo-yo döngüsü neden zararlıdır? Çok kısıtlı diyetlere alışan vücut, bu düzen dışına çıktığı zaman tekrar aç kalma korkusuyla tükettiği her şeyi depolar ve yağlanma kısa sürede artar. Enerji alımında oluşan dengesizliğe bağlı olarak metabolizma yavaşlar. Kan şekerinde meydana gelen dengesizlikler yeme ataklarına sebep olabilir. İlaçla zayıflamanın tercih edildiği uygulamalarda ise; böbrek fonksiyonlarında bozulma, kalp ritim bozuklukları, yüksek kan basıncı gibi sağlık problemleri oluşur. Kısacası; kişiyi olumsuz etkileyecek fizyolojik ve psikolojik durumlar meydana gelir. Yo-Yo sendromundan korunmak için neler yapılmalıdır? Diyetin bir süreç değil de yaşam tarzı değişikliği olduğunu kabullenmeli ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bazı yiyecekleri hayatınızdan tamamen çıkarmak yerine; kontrollü olarak tüketmelisiniz. Zayıflamak için mucizeler aramak yerine; hayatınız boyunca sürdürebileceğiniz bir beslenme programı uygulamalısınız. Düzenli olarak egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Metabolizma hızınızı azaltacak, kendinizi sürekli aç hissedeceğiniz şok diyetleri uygulamayı bırakmalısınız. Tek tip beslenme yerine; uzman desteğiyle size özel ve size uygun olarak hazırlanmış beslenme programlarından yararlanmalısınız. Vücudunuz; hayatınız boyunca sizinle olacak tek kıyafetiniz. Ona iyi bakmalısınız…
Ekleme Tarihi: 19 Mayıs 2022 - Perşembe
Merve Aydın

SÜREKLİ KİLO ALIP VERME DÖNGÜSÜNDEN SIKILMADINIZ MI?

Hızlı kilo veriyor ve bunun mutluluğunu yaşarken verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri mi alıyorsunuz? Acaba duyduğunuz veya gördüğünüz her diyet size, metabolizmanıza ve yaşam tarzınıza uygun mu? Peki diyette yo-yo etkisini daha önce hiç duydunuz mu?

Kişilerin sürekli kilo alıp verme döngüsü içinde olmasına yo-yo sendromu denir. Kişi, yo-yo diyetlerde önce ağırlık kaybında başarılı olur ve kilo verir fakat uzun vadede bunu korumayı başaramaz ve verdiği kiloları fazlasıyla geri alır. Daha sonra diyet yapan kişi yeniden kilo vermeye çalışır ve bu döngü yeniden başlar. Bilinçsizce yapılan düşük kalorili veya şok diyetler vücut ağırlığı döngünüzü etkileyerek metabolizmanızı yavaşlatır ve sonuçta tartıda gördüğünüz rakamlar da bir ileri bir geri yo-yo etkisi oluşturur.

Bu kısır döngünün sebebi nedir?

  • Hızlı kilo vermek amacıyla sürekli popüler diyetler uygulama
  • Hayat boyunca uygulanamayacak beslenme tarzlarıyla kilo vermeye çalışma
  • Diyet yapmayı bir süreç olarak görme ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanamama
  • Egzersizi sadece zayıflama sürecinde yapma, kilo verdikten sonra bırakma
  • Bilinçsiz kullanılan zayıflama ilaçları
  • Duygu durum değişiklikleri

Peki, yo-yo döngüsü neden zararlıdır?

Çok kısıtlı diyetlere alışan vücut, bu düzen dışına çıktığı zaman tekrar aç kalma korkusuyla tükettiği her şeyi depolar ve yağlanma kısa sürede artar. Enerji alımında oluşan dengesizliğe bağlı olarak metabolizma yavaşlar. Kan şekerinde meydana gelen dengesizlikler yeme ataklarına sebep olabilir. İlaçla zayıflamanın tercih edildiği uygulamalarda ise; böbrek fonksiyonlarında bozulma, kalp ritim bozuklukları, yüksek kan basıncı gibi sağlık problemleri oluşur. Kısacası; kişiyi olumsuz etkileyecek fizyolojik ve psikolojik durumlar meydana gelir.
Yo-Yo sendromundan korunmak için neler yapılmalıdır?
  • Diyetin bir süreç değil de yaşam tarzı değişikliği olduğunu kabullenmeli ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Bazı yiyecekleri hayatınızdan tamamen çıkarmak yerine; kontrollü olarak tüketmelisiniz.
  • Zayıflamak için mucizeler aramak yerine; hayatınız boyunca sürdürebileceğiniz bir beslenme programı uygulamalısınız.
  • Düzenli olarak egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Metabolizma hızınızı azaltacak, kendinizi sürekli aç hissedeceğiniz şok diyetleri uygulamayı bırakmalısınız. Tek tip beslenme yerine; uzman desteğiyle size özel ve size uygun olarak hazırlanmış beslenme programlarından yararlanmalısınız.

Vücudunuz; hayatınız boyunca sizinle olacak tek kıyafetiniz. Ona iyi bakmalısınız…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.