Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

TATLI KRİZLERİYLE MÜCADELE

Bazen diyet programına başladıktan sonra kendimizi; ihtiyacımız olmadığı halde bol kalorili bir tatlı veya çikolata yerken bulabiliyoruz. Bunun sonucunda da ya büyük bir pişmanlık duyuyor ya da diyet programından tamamen soğumuş oluyoruz. Peki bizi böyle zorlayan tatlı krizinin sebebi ne olabilir ve bu krizlerle nasıl mücadele edebiliriz? Uzun süre tatlı yemediğinizde canınız tatlı istemez, hatta aklınıza bile gelmez. Ama bazen de; yemek sonrası tatlı yemeden doymuş gibi hissedemezsiniz ya da gece çikolata yemeden uyuyamayacak gibi hissedersiniz. Tüm bunların birkaç sebebi olabilir. *** İlk sebebi; tatlı yemeyi bazı zamanlarda (örneğin yemek sonrası, kahve içerken vb.) alışkanlık haline getirmiş olabilirsiniz. Ya da tatlının sizi mutlu ettiğine inanmışsanız; üzgün hissettiğinizde psikolojik açıdan aklınıza direkt tatlı geliyor olabilir. Diğer önemli bir sebep ise; pankreasınızdan kontrolsüzce insülin salgılanması ve insülin direnci olabilir. Açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sürekli tatlı yeme isteği, yemek sonrası uyku hali, bel çevresi yağlanmaları insülin direnci varlığını düşündürür. Hatta fazla kilolarınızın sorumlusu da insülin direnci olabilir. Eğer bu şikayetler sizin için de geçerliyse mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. **** Şimdi ise gelelim tatlı kriziyle mücadele yöntemlerine… Basit şeker tüketimini en aza indirerek, bunlar yerine kompleks karbonhidratları (tam tahıllar, kuru baklagiller,sebze ve meyveler..) tercih etmeniz; kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlayacağından tatlı isteğinizi azaltır. Uzun süreli açlıklar kan şekerinizin düşmesine sebep olur. Dolayısıyla ana öğünlerinizdeki besin tüketimini azaltıp;  ara öğün yapmanız kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olacağından tatlı isteğinizi azaltır. Lifli besinler mide boşalmanızı geciktirerek sizi daha uzun süre tok tutacağından kan şekerinin ani düşmesini engeller.  Bu yüzden beslenmenizde posalı besinlere yer vermelisiniz. *** Karbonhidratları tek başına yemek yerine, protein grubundan bir besinle tüketmek kan şekerinizin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından tatlı krizi oluşumunu engeller. Bu yüzden ara öğünlerinizde; karbonhidratları proteinlerle birlikte tüketebilirsiniz.             Meyve-kefir, ayran-leblebi, peynir-ekmek, süt-meyve iyi birer ara öğün seçeneği olacaktır. Son olarak; tatlı krizlerimizin yanlış beslenme kaynaklı olabileceğini ve sağlıklı beslenmeyle de bu krizlerin önüne geçebileceğimizi unutmayalım…
Ekleme Tarihi: 05 Ağustos 2022 - Cuma
Merve Aydın

TATLI KRİZLERİYLE MÜCADELE

Bazen diyet programına başladıktan sonra kendimizi; ihtiyacımız olmadığı halde bol kalorili bir tatlı veya çikolata yerken bulabiliyoruz. Bunun sonucunda da ya büyük bir pişmanlık duyuyor ya da diyet programından tamamen soğumuş oluyoruz. Peki bizi böyle zorlayan tatlı krizinin sebebi ne olabilir ve bu krizlerle nasıl mücadele edebiliriz?

Uzun süre tatlı yemediğinizde canınız tatlı istemez, hatta aklınıza bile gelmez. Ama bazen de; yemek sonrası tatlı yemeden doymuş gibi hissedemezsiniz ya da gece çikolata yemeden uyuyamayacak gibi hissedersiniz. Tüm bunların birkaç sebebi olabilir.

***

İlk sebebi; tatlı yemeyi bazı zamanlarda (örneğin yemek sonrası, kahve içerken vb.) alışkanlık haline getirmiş olabilirsiniz. Ya da tatlının sizi mutlu ettiğine inanmışsanız; üzgün hissettiğinizde psikolojik açıdan aklınıza direkt tatlı geliyor olabilir. Diğer önemli bir sebep ise; pankreasınızdan kontrolsüzce insülin salgılanması ve insülin direnci olabilir.

Açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sürekli tatlı yeme isteği, yemek sonrası uyku hali, bel çevresi yağlanmaları insülin direnci varlığını düşündürür. Hatta fazla kilolarınızın sorumlusu da insülin direnci olabilir. Eğer bu şikayetler sizin için de geçerliyse mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

****

Şimdi ise gelelim tatlı kriziyle mücadele yöntemlerine…

Basit şeker tüketimini en aza indirerek, bunlar yerine kompleks karbonhidratları (tam tahıllar, kuru baklagiller,sebze ve meyveler..) tercih etmeniz; kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlayacağından tatlı isteğinizi azaltır.

Uzun süreli açlıklar kan şekerinizin düşmesine sebep olur. Dolayısıyla ana öğünlerinizdeki besin tüketimini azaltıp;  ara öğün yapmanız kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olacağından tatlı isteğinizi azaltır.

Lifli besinler mide boşalmanızı geciktirerek sizi daha uzun süre tok tutacağından kan şekerinin ani düşmesini engeller.  Bu yüzden beslenmenizde posalı besinlere yer vermelisiniz.

***

Karbonhidratları tek başına yemek yerine, protein grubundan bir besinle tüketmek kan şekerinizin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından tatlı krizi oluşumunu engeller. Bu yüzden ara öğünlerinizde; karbonhidratları proteinlerle birlikte tüketebilirsiniz.             Meyve-kefir, ayran-leblebi, peynir-ekmek, süt-meyve iyi birer ara öğün seçeneği olacaktır.

Son olarak; tatlı krizlerimizin yanlış beslenme kaynaklı olabileceğini ve sağlıklı beslenmeyle de bu krizlerin önüne geçebileceğimizi unutmayalım…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.