Lütfi  Vural
Köşe Yazarı
Lütfi Vural
 

BARAJLARDA SU YOK. YAĞMUR BOMBASI ÇÖZÜM MÜ?

Manisa ovasında sulama sezonu kurban bayramından önce başladı. Bugünlerde de kanallar boşaldı çünkü Demirköprü Barajı’nda su yok. Sezon öncesi doluluk oranı yaklaşık % 6.5 civarındaydı. İki hafta süren kısıtlı sulama çiftçinin derdine derman olmadı. Bağların ihtiyacı olan ikinci sulama suyu verilemeyecek. Sondajı olmayanlar da bağlarını sulayamayacak. * Herkesin yanlış bildiği bir konu var. Memleketimiz su zengini bir ülke değil. Yarı kurak bir yerde yaşıyoruz ve zaman geçtikçe suyumuz azalıyor. Yıllar itibari ile zaman zaman kuraklık yaşıyoruz ve biz de suyumuzu bilinçsizce tüketiyoruz. Suyumuzun büyük bir bölümünü %74’ünü tarımda kullanıyoruz. Gediz havzasındaki tarımsal sulamanın büyük bir kısmı “salma sulama” şeklinde yapılıyor. Bu şekilde de suyun çoğu boşa gidiyor. Suyun büyük bir kısmı buharlaşıyor ve bir kısmı da fazladan toprağa nüfus ediyor. Gereksiz ve fazla sulamadan da yabancı ot artıyor. Ayrıca aşırı nemlenmeden dolayı bitkisel hastalıklarda artışa neden oluyor. (mildiyo ve fungal hastalıklar gibi) * Marmara Gölü’nü yanlış su politikaları yüzünden kuruttuk. Gölü besleyen Gördes Çayı üzerine baraj yaptık. Böylece gölü besleyen ana kanal kesildi ve geçen sene yaz aylarında kurudu. İki yıldır su tutmuyor. Çevresindeki tarım alanları için su kaynağı olan göl aynı zamanda ekosistem düzenleyicisi olarak önemli bir role sahipti. * Demirköprü Barajı’ndan yeterli suyu alamayan çiftçiler ihtiyacı olan suyu sondajla yeraltından alıyor. Son yıllarda aşırı yer altı suyu çekilmesi yüzünden su seviyesi daha da derine indi. Bu yıl da aynı şekilde yer altı suyuna aşırı yüklenme olacak. Manisa’da sayısı 124’ü bulan sulama kooperatifi var. Bu kooperatifler sulama suyunu sondajlarla yeraltından çekiyor. Su seviyesinin daha derine inmesi ile büyük sorunlarla karşılaşıyorlar. YAĞMUR BOMBASI ÇÖZÜM MÜ? Yağmur bombası olarak adlandırılan sistem, bulut içerisindeki su damlacıklarını yoğunlaştırarak yağışa geçmesini sağlayan sistemdir. Bunun için bazı şartların olgunlaşması gerekiyor. İlk önce yanlış bilinen bir konuyu açıklığa kavuşturmak gerekir. Yağmur bombası sıfırdan bir bulut oluşturmuyor. Bunun için bulutun mevcudiyeti şart. Bulut içerisinin iyi analiz edilerek yağışa geçebilir su miktarının da olması gerekiyor. * “Yağış artırıcı sistem” olarak adlandırılan yağmur bombasının uygulanabilmesi için atmosferik şartların ve bulut içerisindeki yoğunlaştırılabilecek su damlacığı miktarının iyi ölçülmesi ve analiz edilmesi gerekir. Yapılan araştırmalar ve tecrübeler yağışa geçen miktarın yaklaşık %15 ile % 30 arasında bir artış sağladığını gösteriyor. Sonuç olarak yağmur bombası da istediğimiz suyu tam olarak karşılamıyor. Çözüm akılcı ve sürdürülebilir bir su yönetiminden geçiyor.
Ekleme Tarihi: 19 Temmuz 2022 - Salı
Lütfi  Vural

BARAJLARDA SU YOK. YAĞMUR BOMBASI ÇÖZÜM MÜ?

Manisa ovasında sulama sezonu kurban bayramından önce başladı. Bugünlerde de kanallar boşaldı çünkü Demirköprü Barajı’nda su yok. Sezon öncesi doluluk oranı yaklaşık % 6.5 civarındaydı. İki hafta süren kısıtlı sulama çiftçinin derdine derman olmadı. Bağların ihtiyacı olan ikinci sulama suyu verilemeyecek. Sondajı olmayanlar da bağlarını sulayamayacak.

*

Herkesin yanlış bildiği bir konu var. Memleketimiz su zengini bir ülke değil. Yarı kurak bir yerde yaşıyoruz ve zaman geçtikçe suyumuz azalıyor. Yıllar itibari ile zaman zaman kuraklık yaşıyoruz ve biz de suyumuzu bilinçsizce tüketiyoruz. Suyumuzun büyük bir bölümünü %74’ünü tarımda kullanıyoruz. Gediz havzasındaki tarımsal sulamanın büyük bir kısmı “salma sulama” şeklinde yapılıyor. Bu şekilde de suyun çoğu boşa gidiyor. Suyun büyük bir kısmı buharlaşıyor ve bir kısmı da fazladan toprağa nüfus ediyor. Gereksiz ve fazla sulamadan da yabancı ot artıyor. Ayrıca aşırı nemlenmeden dolayı bitkisel hastalıklarda artışa neden oluyor. (mildiyo ve fungal hastalıklar gibi)

*

Marmara Gölü’nü yanlış su politikaları yüzünden kuruttuk. Gölü besleyen Gördes Çayı üzerine baraj yaptık. Böylece gölü besleyen ana kanal kesildi ve geçen sene yaz aylarında kurudu. İki yıldır su tutmuyor. Çevresindeki tarım alanları için su kaynağı olan göl aynı zamanda ekosistem düzenleyicisi olarak önemli bir role sahipti.

*

Demirköprü Barajı’ndan yeterli suyu alamayan çiftçiler ihtiyacı olan suyu sondajla yeraltından alıyor. Son yıllarda aşırı yer altı suyu çekilmesi yüzünden su seviyesi daha da derine indi. Bu yıl da aynı şekilde yer altı suyuna aşırı yüklenme olacak.

Manisa’da sayısı 124’ü bulan sulama kooperatifi var. Bu kooperatifler sulama suyunu sondajlarla yeraltından çekiyor. Su seviyesinin daha derine inmesi ile büyük sorunlarla karşılaşıyorlar.

YAĞMUR BOMBASI ÇÖZÜM MÜ?

Yağmur bombası olarak adlandırılan sistem, bulut içerisindeki su damlacıklarını yoğunlaştırarak yağışa geçmesini sağlayan sistemdir. Bunun için bazı şartların olgunlaşması gerekiyor. İlk önce yanlış bilinen bir konuyu açıklığa kavuşturmak gerekir. Yağmur bombası sıfırdan bir bulut oluşturmuyor. Bunun için bulutun mevcudiyeti şart. Bulut içerisinin iyi analiz edilerek yağışa geçebilir su miktarının da olması gerekiyor.

*

“Yağış artırıcı sistem” olarak adlandırılan yağmur bombasının uygulanabilmesi için atmosferik şartların ve bulut içerisindeki yoğunlaştırılabilecek su damlacığı miktarının iyi ölçülmesi ve analiz edilmesi gerekir. Yapılan araştırmalar ve tecrübeler yağışa geçen miktarın yaklaşık %15 ile % 30 arasında bir artış sağladığını gösteriyor.

Sonuç olarak yağmur bombası da istediğimiz suyu tam olarak karşılamıyor. Çözüm akılcı ve sürdürülebilir bir su yönetiminden geçiyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.