22 Mart Dünya Su Gününde Gediz Havzasında su stresi devam ediyor.
Marmara Gölü yanlış su politikaları yüzünden kurudu.
Gediz Nehri, Türkiye’nin en kirli akarsuları arasında.
- Nif Çayı
-Alaşehir Çayı
-Başlamış Çayı
-Gürdük Deresi en kirli kolları.
Barajlardaki su miktarı çok düşük.
Yeraltı su potansiyeli giderek azalıyor. Kayıp-kaçak oranları çok yüksek.
Artan nüfus ve tarım potansiyeli ile su talebi artıyor.
***
Havzanın en büyük barajı olan Demirköprü Barajında su seviyesi % 17. Kuraklığın etkileri devam ediyor.Barajdan yeterli su sağlanamayınca çiftçi çareyi yeraltı suyunda arıyor.Yeraltı su kullanımı giderek artıyor.Yağışlarla yeterli beslenme olmayınca su seviyeleri giderek daha da derine iniyor.Bu da yetmezmiş gibi (İZSU) İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Sarıkız ve Göksu yeraltı su kuyularından ilave 32 milyon m³ su talebinde bulunuyor. Bu talep yapılırken mevcut durum ve gelecekte yer altı su potansiyelinin seyri analiz edilmiyor.En acı olanı da Manisa’daki yerel yönetimlerin görüşü alınmıyor. Gelecekte oluşacak muhtemel çevresel riskler, ekosistemin uğrayacağı zarar göz ardı ediliyor.
***
Ülkemizde havzalar arasında su dağılımı ve potansiyeli açısından farklılıklar var. Bazı havzalarda ihtiyaç fazlası su olduğu halde bazı havzalarda su potansiyeli çok düşük. Dicle-Fırat Havzası 37,48 milyar m³/yıl ile en fazla su potansiyeline sahip. Ülkemizde en az kullanılabilir su potansiyeli Ege Bölgesindeki havzalara ait. Bu miktarlar sırası ile Küçük Menderes 0,46 milyar m³/yıl, Büyük Menderes 1,7 milyar m³/yıl, Kuzey Ege 0,88 milyar m³/yıl ve Gediz Havzası 0,79 milyar m³/yıl.Gediz Havzasında kişi başı su potansiyeli 450 m³ ün altında ve azalmaya devam ediyor.Bu durum Falkenmark Göstergesine göre “Kesin Kıtlık” olarak sınıflandırılıyor.
***
Gediz Havzasında yanlış su politikaları yüzünden su potansiyeli giderek azalıyor. Suya olan talepse günden güne artıyor.Bu durum su stresini artırıyor.Su kıtlığı ile mücadele için yeni yaklaşımlara ihtiyaç var.Son yıllarda iklimsel değişkenliklerin olumsuz etkileri daha fazla hissedilmeye başladı.Bunların başında kuraklık geliyor.Barajlardaki su miktarı çok düşük.Yeraltı su potansiyeli giderek azalıyor.Kayıp-kaçak oranları çok yüksek. Artan nüfus ve tarım potansiyeli ile su talebi artıyor. Suyun bilinçsiz ve plansız kullanımı su kaynaklarını azaltıyor. Azalan yağış ve kuraklık su stresini artırıyor.Su döngüsünün sağlıklı bir şekilde devam etmesi gerekiyor.Suyun tek bir damlasının bile israf edilmeden çevre ile uyumlu bir şekilde etkin kullanımı sürdürülebilir ve akılcı su yönetiminden geçiyor.