Lütfi  Vural
Köşe Yazarı
Lütfi Vural
 

İKLİM ZİRVESİ MISIR’DA BAŞLADI. TÜRKİYE’NİN YENİ İKLİM HEDEFLERİNİ AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

Birleşmiş Milletler 27. İklim konferansı 6 Kasım Pazar günün Mısır’ın turizm kenti Şarm El Şeyh’te başladı. Açılış konuşmasını Glaskow COP26’nın başkanı Alok Sharma yaptı. Ardından bu yılki konferansın (COP27) başkanı olarak Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü konuşma yaptı. *** İki hafta devam etmesi planlanan dünyadaki en kapsamlı İklim Konferansına yaklaşık 190 ülkeden 40 binin üzerinde katılımcı, 100'den fazla devlet lideri ve hükümet yetkilisinin katılması bekleniyor. Konferans sürecinde finans, bilim, gençlik ve gelecek nesiller, karbonsuzlaşma, adaptasyon ve tarım, cinsiyet, su, sivil toplum, enerji, biyoçeşitlilik ve çözümler başlıkları altında her gün tematik oturumlar düzenlenecek. *** Gelişmekte olan ülkelerin G77+Çin grubunun sözcüsü bu sene sel mağduru Pakistan. Sözcü, sellerin neden olduğu zararın Pakistan'ın milli gelirinin yüzde 10'unu bulduğunu belirtti. Kayıp ve zarar fonunun hayati olduğunu söyledi. *** Konferansın ilk gününde “kayıp ve zarar fonu”nun finansmanı resmi gündeme alındı. Ancak bu konuda ilgili metnin altına “tazminat olarak anlaşılamaz” diye not ekleneceği söylendi. Sanayileşmiş ve gelişmiş ülkeler böyle bir yardımın tazminat olarak adlandırılmasının tarihsel yükümlülükleri kabul etmek anlamına geleceğini, bunun da hukuki bir sonuç doğuracağını belirterek yoksul ülkelerin bu taleplerini kabul etmiyordu. Ancak, en son Pakistan’da yaşanan sel felaketi ve su baskınları ülkenin büyük bir kısmını etkilemiş, yüzbinlerce insan evsiz kalmıştı. Afetlerdeki artış ve kayıpların ekonomik boyutunun çok fazla olması iklim tazminatı beklentisini gündeme getirdi. TÜRKİYE’NİN YENİ İKLİM HEDEFLERİNİ AÇIKLAMASI BEKLENİYOR Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ekim ayında düzenlenen “Çevre Forumu”nda yaptığı konuşmada : “Güncellediğimiz Ulusal Katkı Beyanımız ve Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Stratejisinin de çalışmalarını 2022’nin sonuna kadar tamamlayacağız.” şeklinde ifade etti. *** Geçen yıl Glasgow’da düzenlenen COP26 İklim Konferansında, ülkelerin ulusal katkı beyanlarını ve iklim hedeflerini güncellemeleri yönünde karar alınmıştı. Türkiye’nin de Paris İklim Anlaşması’nı onayladıktan sonra ilk defa taraf bir ülke olarak katıldığı Glasgow İklim Konferansından sonra iklim hedeflerini güncellemesi bekleniyor. Bakan Kurum’un konuşmasından sonra Mısır’da başlayan konferans öncesi hedeflerin güncellemesi yönünde bir beklenti oluştu. TÜRKİYE İKLİM KONFERANSINA KATILIYOR İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu 03 Kasım günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında toplandı. Kurum, Ulusal Katkı Beyanı’nın nihai halinin görüşülerek karara varılacağını ve Mısır'da 6-18 Kasım'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler 27. Taraflar Konferansı’na katılacağını bildirdi. Ayrıca, nihai şekli verilen Ulusal Katkı Beyanı’nı, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası’na sunacaklarını ifade etti.
Ekleme Tarihi: 08 Kasım 2022 - Salı
Lütfi  Vural

İKLİM ZİRVESİ MISIR’DA BAŞLADI. TÜRKİYE’NİN YENİ İKLİM HEDEFLERİNİ AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

Birleşmiş Milletler 27. İklim konferansı 6 Kasım Pazar günün Mısır’ın turizm kenti Şarm El Şeyh’te başladı. Açılış konuşmasını Glaskow COP26’nın başkanı Alok Sharma yaptı. Ardından bu yılki konferansın (COP27) başkanı olarak Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü konuşma yaptı.

***

İki hafta devam etmesi planlanan dünyadaki en kapsamlı İklim Konferansına yaklaşık 190 ülkeden 40 binin üzerinde katılımcı, 100'den fazla devlet lideri ve hükümet yetkilisinin katılması bekleniyor. Konferans sürecinde finans, bilim, gençlik ve gelecek nesiller, karbonsuzlaşma, adaptasyon ve tarım, cinsiyet, su, sivil toplum, enerji, biyoçeşitlilik ve çözümler başlıkları altında her gün tematik oturumlar düzenlenecek.

***

Gelişmekte olan ülkelerin G77+Çin grubunun sözcüsü bu sene sel mağduru Pakistan. Sözcü, sellerin neden olduğu zararın Pakistan'ın milli gelirinin yüzde 10'unu bulduğunu belirtti. Kayıp ve zarar fonunun hayati olduğunu söyledi.

***

Konferansın ilk gününde “kayıp ve zarar fonu”nun finansmanı resmi gündeme alındı. Ancak bu konuda ilgili metnin altına “tazminat olarak anlaşılamaz” diye not ekleneceği söylendi. Sanayileşmiş ve gelişmiş ülkeler böyle bir yardımın tazminat olarak adlandırılmasının tarihsel yükümlülükleri kabul etmek anlamına geleceğini, bunun da hukuki bir sonuç doğuracağını belirterek yoksul ülkelerin bu taleplerini kabul etmiyordu. Ancak, en son Pakistan’da yaşanan sel felaketi ve su baskınları ülkenin büyük bir kısmını etkilemiş, yüzbinlerce insan evsiz kalmıştı. Afetlerdeki artış ve kayıpların ekonomik boyutunun çok fazla olması iklim tazminatı beklentisini gündeme getirdi.

TÜRKİYE’NİN YENİ İKLİM HEDEFLERİNİ AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ekim ayında düzenlenen “Çevre Forumu”nda yaptığı konuşmada : “Güncellediğimiz Ulusal Katkı Beyanımız ve Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Stratejisinin de çalışmalarını 2022’nin sonuna kadar tamamlayacağız.” şeklinde ifade etti.

***

Geçen yıl Glasgow’da düzenlenen COP26 İklim Konferansında, ülkelerin ulusal katkı beyanlarını ve iklim hedeflerini güncellemeleri yönünde karar alınmıştı. Türkiye’nin de Paris İklim Anlaşması’nı onayladıktan sonra ilk defa taraf bir ülke olarak katıldığı Glasgow İklim Konferansından sonra iklim hedeflerini güncellemesi bekleniyor. Bakan Kurum’un konuşmasından sonra Mısır’da başlayan konferans öncesi hedeflerin güncellemesi yönünde bir beklenti oluştu.

TÜRKİYE İKLİM KONFERANSINA KATILIYOR

İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu 03 Kasım günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında toplandı. Kurum, Ulusal Katkı Beyanı’nın nihai halinin görüşülerek karara varılacağını ve Mısır'da 6-18 Kasım'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler 27. Taraflar Konferansı’na katılacağını bildirdi. Ayrıca, nihai şekli verilen Ulusal Katkı Beyanı’nı, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası’na sunacaklarını ifade etti.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.