Lütfi  Vural
Köşe Yazarı
Lütfi Vural
 

SU STRESİ ARTIYOR, YAKINDA SU FAKİRİ OLACAĞIZ

Yarı kurak bir bölgede yaşıyoruz.Bölgemizde yılın önemli bir kısmı kurak geçiyor. 150 gün boyunca hiç yağışın düşmediği dönemler yaşanıyor.Durum böyle ise kuraklıktan neden çekinelim diye sorabilirsiniz.Sorun da burada zaten.Son zamanlarda yaşanan kuraklık eski dönemdekilere benzemiyor.Daha uzun zamanda ve daha şiddetli etkiliyor.Suyumuz azalıyor.Mevcut suyumuzun önemli bir kısmını kirletiyoruz.Bütün bunların yanında su yönetimindeki yanlış uygulamalar, bilinçsiz su kullanımı ve su kayıpları yaşanan kuraklığın etkisini artırıyor. 2012 yılı hesaplarına göre Türkiye’nin tatlı su kaynağı  112 milyar m3/yıl. Bu suyun 32 milyar m3’ü  (%73) sulamada kullanıldı.İçme suyu 7 milyar m3 (%16), sanayide ise 5 milyar m3 (%13) su kullanıldı.Bu 44 milyar m3 su yapıyor. 2012 yılında potansiyel su, kullandığımız suyu karşılamış durumda. Aynı zamanda da yer altı suyuna fazla müracaat edilmemiş. Yapılan hesaplara göre 2023 yılında ise, tarımsal sulamada 72 milyar m3 (%64), içme suyunda 18 milyar m3 (%16) ve sanayide 22 milyar m3 (%20) su kullanılması tahmin ediliyor.Bu suyun miktarı 112 milyar m3 yani potansiyel suyumuz kadar.Başka bir ifade ile her şey yolunda giderse yeterli yağış olursa, küresel ısınmanın artırdığı sıcak hava dalgaları ve kuraklık olmazsa 2023 yılında potansiyel suyumuzun hepsini kullanacağız. SU DAĞILIMINDA HAVZALAR ARASINDA FARKLILIKLAR VAR Bazı havzalarda ihtiyaç fazlası su olduğu halde bazı havzalarda su potansiyeli çok düşük. Dicle-Fırat Havzası  37,48 milyar m³/yıl ile en fazla su potansiyeline sahip. Ülkemizde en az kullanılabilir su potansiyeli Ege Bölgesindeki havzalara ait. Bu miktarlar sırası ile Küçük Menderes 0,46 milyar m³/yıl, Büyük Menderes 1,7 milyar m³/yıl, Kuzey Ege 0,88 milyar m³/yıl ve Gediz Havzası 0,79 milyar m³/yıl. Gediz Havzası su potansiyeli  0,79 milyar m³/yıl. Havzanın 2015 yılı nüfusu 1.588.561. Kişi başı su potansiyeli 497.31 m³/kişi/yıl. Falkenmark Göstergesine göre “Kesin Kıtlık” olarak sınıflandırılıyor. 2020 yılı havzanın nüfusu 1.686.877 kişi olduğu göz önüne alındığında kişi başı su potansiyeli 468,32 m³ olarak azalmaya devam ediyor. Bu hesaplamada havzanın su potansiyelinin de düştüğü dikkate alınırsa karşı karşıya kaldığımız manzara bizleri ürkütüyor. SÜRDÜRÜLEBİLİR VE AKILCI SU YÖNETİMİNE İHTİYACIMIZ VAR Su kıtlığı ile mücadele için yeni yaklaşımlara ihtiyaç var.Son yıllarda iklimsel değişkenliklerin olumsuz etkileri daha fazla hissedilmeye başladı.Bunların başında kuraklık geliyor.Barajlardaki su miktarı çok düşük.Yeraltı su potansiyeli giderek azalıyor.Kayıp-kaçak oranları çok yüksek. Artan nüfus ve tarım potansiyeli ile su talebi artıyor. Suyun bilinçsiz ve plansız kullanımı su kaynaklarını azaltıyor. Azalan yağış ve kuraklık su stresini artırıyor.Su döngüsünün sağlıklı bir şekilde devam etmesi gerekiyor.Suyun tek bir damlasının bile israf edilmeden çevre ile uyumlu bir şekilde etkin kullanımı sürdürülebilir ve akılcı su yönetiminden geçiyor.
Ekleme Tarihi: 28 Şubat 2023 - Salı
Lütfi  Vural

SU STRESİ ARTIYOR, YAKINDA SU FAKİRİ OLACAĞIZ

Yarı kurak bir bölgede yaşıyoruz.Bölgemizde yılın önemli bir kısmı kurak geçiyor. 150 gün boyunca hiç yağışın düşmediği dönemler yaşanıyor.Durum böyle ise kuraklıktan neden çekinelim diye sorabilirsiniz.Sorun da burada zaten.Son zamanlarda yaşanan kuraklık eski dönemdekilere benzemiyor.Daha uzun zamanda ve daha şiddetli etkiliyor.Suyumuz azalıyor.Mevcut suyumuzun önemli bir kısmını kirletiyoruz.Bütün bunların yanında su yönetimindeki yanlış uygulamalar, bilinçsiz su kullanımı ve su kayıpları yaşanan kuraklığın etkisini artırıyor.

2012 yılı hesaplarına göre Türkiye’nin tatlı su kaynağı  112 milyar m3/yıl. Bu suyun 32 milyar m3’ü  (%73) sulamada kullanıldı.İçme suyu 7 milyar m3 (%16), sanayide ise 5 milyar m3 (%13) su kullanıldı.Bu 44 milyar m3 su yapıyor. 2012 yılında potansiyel su, kullandığımız suyu karşılamış durumda. Aynı zamanda da yer altı suyuna fazla müracaat edilmemiş.

Yapılan hesaplara göre 2023 yılında ise, tarımsal sulamada 72 milyar m3 (%64), içme suyunda 18 milyar m3 (%16) ve sanayide 22 milyar m3 (%20) su kullanılması tahmin ediliyor.Bu suyun miktarı 112 milyar m3 yani potansiyel suyumuz kadar.Başka bir ifade ile her şey yolunda giderse yeterli yağış olursa, küresel ısınmanın artırdığı sıcak hava dalgaları ve kuraklık olmazsa 2023 yılında potansiyel suyumuzun hepsini kullanacağız.

SU DAĞILIMINDA HAVZALAR ARASINDA FARKLILIKLAR VAR

Bazı havzalarda ihtiyaç fazlası su olduğu halde bazı havzalarda su potansiyeli çok düşük. Dicle-Fırat Havzası  37,48 milyar m³/yıl ile en fazla su potansiyeline sahip. Ülkemizde en az kullanılabilir su potansiyeli Ege Bölgesindeki havzalara ait. Bu miktarlar sırası ile Küçük Menderes 0,46 milyar m³/yıl, Büyük Menderes 1,7 milyar m³/yıl, Kuzey Ege 0,88 milyar m³/yıl ve Gediz Havzası 0,79 milyar m³/yıl.

Gediz Havzası su potansiyeli  0,79 milyar m³/yıl. Havzanın 2015 yılı nüfusu 1.588.561. Kişi başı su potansiyeli 497.31 m³/kişi/yıl. Falkenmark Göstergesine göre “Kesin Kıtlık” olarak sınıflandırılıyor. 2020 yılı havzanın nüfusu 1.686.877 kişi olduğu göz önüne alındığında kişi başı su potansiyeli 468,32 m³ olarak azalmaya devam ediyor. Bu hesaplamada havzanın su potansiyelinin de düştüğü dikkate alınırsa karşı karşıya kaldığımız manzara bizleri ürkütüyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE AKILCI SU YÖNETİMİNE İHTİYACIMIZ VAR

Su kıtlığı ile mücadele için yeni yaklaşımlara ihtiyaç var.Son yıllarda iklimsel değişkenliklerin olumsuz etkileri daha fazla hissedilmeye başladı.Bunların başında kuraklık geliyor.Barajlardaki su miktarı çok düşük.Yeraltı su potansiyeli giderek azalıyor.Kayıp-kaçak oranları çok yüksek. Artan nüfus ve tarım potansiyeli ile su talebi artıyor. Suyun bilinçsiz ve plansız kullanımı su kaynaklarını azaltıyor. Azalan yağış ve kuraklık su stresini artırıyor.Su döngüsünün sağlıklı bir şekilde devam etmesi gerekiyor.Suyun tek bir damlasının bile israf edilmeden çevre ile uyumlu bir şekilde etkin kullanımı sürdürülebilir ve akılcı su yönetiminden geçiyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.