Manisa’da üzüm, yalnızca bir tarım ürünü değil. Binlerce ailenin geçim kaynağı, yıllardır süregelen bir emek ve kentin ekonomik kimliğinin en önemli parçalarından biri. Bu nedenle bağlarda yaşanan her sorun, aslında Manisa’nın tamamını ilgilendiriyor.
ÖZGÜR ÖZEL SORUNLARI BAĞDA DİNLEDİ
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel’in Hacıhaliller Mahallesi’nde, çocukluğunun geçtiği topraklarda üzüm üreticileriyle bir araya gelmesi de bu açıdan dikkat çekici. Özel, üreticilerin sorunlarını masa başından değil, doğrudan bağda dinledi; artan maliyetleri ve ürün fiyatlarındaki sıkıntıları yerinde gördü.
GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR
Bugün üreticinin en büyük sorunu oldukça net: Maliyetler artıyor, ancak emeğin karşılığı aynı hızda artmıyor. Gübre, ilaç, mazot, işçilik ve sulama giderleri üreticinin yükünü her geçen gün artırıyor. Üstelik yüksek rekolte de her zaman yüksek kazanç anlamına gelmiyor. Üretici çok ürün elde etse bile satış fiyatı beklentisini karşılamıyorsa, sezon sonunda yine büyük bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya kalıyor.
***
Burada asıl düşünmemiz gereken nokta şu: Manisa’da üzüm üretiminin devamlılığını nasıl sağlayacağız?
Çünkü bugün bağda çalışan üretici, aslında yarının tarımını da ayakta tutuyor. Üretici emeğinin karşılığını alamazsa gençlerin tarımdan uzaklaşması, bağların zamanla boş kalması ve üretimin gerilemesi kaçınılmaz hale gelebilir. Bu nedenle üzüm fiyatı tartışmasını sadece bir sezonun meselesi olarak görmemek gerekiyor. Konu, Manisa’nın tarımsal geleceğiyle doğrudan ilgili.
MANİSA’NIN BAĞLARI BEREKETLİ
Siyasetçilerin üreticinin sesini duyması önemli. Ancak asıl önemli olan, bu sesin somut politikalara ve kalıcı çözümlere dönüşmesi. Manisa’nın bağları bereketli. Üreticisinin emeği de büyük. Fakat bu emeğin karşılığını bulması gerekiyor.
***
Çünkü üzümün başkenti olmak, yalnızca çok üzüm üretmekle değil; o üzümü üreten insanın da yüzünü güldürmekle mümkün.