Mustafa ATALAY
Köşe Yazarı
Mustafa ATALAY
 

BAŞARISIZLIK

Değerli dostlar, geçen haftaki yazımızda “İyi ve Doğru Soru” başlığı ile ele aldığımız konuya destek olması için Mehmet Ali Çiçekçi adlı eğitimci arkadaşımızın çok değerli ve önemli paylaşımlarından alıntılar yapmanın yararlı olacağını düşündüm. Bir öğrencinin başarısı ve başarısızlığı üzerine ortaya konulan öneriler gerçekten çok yerinde ve sıklıkla karşılaştığımız bir durum.   BİLMİYORUZ, ARAŞTIRMIYORUZ, ÖĞRENMİYORUZ   Çoğumuzun çocuğu düzenli ders çalışmadığı için bu durumdan şikâyetçi oluruz; ama sorunun asıl kaynağını bilmiyoruz, araştırmıyoruz, öğrenmiyoruz. Öğrencilerin çoğu ders çalışmasını bilmiyor; ama çoğu anne baba da çocuğuna ders çalıştırmasını bilmiyor. Önce onu belirlemek gerekir; çünkü nedenini belirleyemediğimiz sorunu çözemeyiz. Başarısız öğrencilerin ders çalışmama nedenleri incelendiğinde ortaya çıkan durum şöyle oluşuyor.   HAFIZA İLE İLGİLİ SORUN VAR   Ders çalışmak istemiyor; motivasyon eksik, hedefi yok, istiyor ama başlayamıyor; atalet var, tembellik yapıyor, başlıyor ama hemen kalkıyor, oturamıyor; aşırı hareketlilik, sabırsızlık, devam ediyor ama odaklanamıyor; dikkat eksikliği, ödevleri çok zamanını alıyor; yavaş okuma, isteksizlik, ezberleyemiyor ya da hemen unutuyor; hafıza ile ilgili sorun var, anlıyor ama sınavlarda yapamıyor; yazılı yoklama ve/veya sınav kaygısı, bu sorunların belli başlı nedenleri de şöyle sıralanmış:   ***   Hedefin olmaması, Yanlış ders çalışma alışkanlığı, Teknolojik aletlerle fazlaca zaman geçirme, Yanlış arkadaş seçimi, Huzursuz aile ortamı, Kötü alışkanlıklar, Ekonomik sıkıntılar, Çabuk vazgeçme ve pes etme, Disiplin eksikliği, Gelecek kaygısının olmaması, Sınav kaygısının yüksekliği ve bunu dengeleyememe…   ÖĞRENCİLER NEDEN BAŞARISIZ OLUYOR?   Aslında çocuklarımız başarılı olmak istiyordur; ama anne babalar bunu fark edemiyor olabilirler mi? Anne babalar, çocuklarının başarısızlığını, yaşadıkları sorunlardan dolayı olduğunu anlamalı ve oluşan sorunları belirlemeli. Çocuklar, öğrenciler neden başarısız oluyor? Acaba çocuğunuzun başarısızlığı ve en çok yaşadığı sorunlar hangisileri? Yukarıdaki tespitleri okuyan anne babalar, çocklarının durumunu ve gözlemlerini bir kez daha değerlendirebilirler.   BAŞARI DA BAŞARISIZLIK DA ALIŞKANLIKTIR   Başarı da başarısızlık da aslında alışkanlıktır ve her şey yalnızca alışana kadar zordur. Herkes başarıyı ister de herkes neden başarılı olamaz? İşte asıl soru da sorun da bu. Her şey burada gizli. Bu önemli konuya devam edeceğiz. Sözün Özü: Başarısızlıkların yüzde doksan dokuzu, mazeret alışkanlığı olan insanlar tarafından gerçekleştirilmektedir.George Carver
Ekleme Tarihi: 02 Mayıs 2023 - Salı
Mustafa ATALAY

BAŞARISIZLIK

Değerli dostlar, geçen haftaki yazımızda “İyi ve Doğru Soru” başlığı ile ele aldığımız konuya destek olması için Mehmet Ali Çiçekçi adlı eğitimci arkadaşımızın çok değerli ve önemli paylaşımlarından alıntılar yapmanın yararlı olacağını düşündüm. Bir öğrencinin başarısı ve başarısızlığı üzerine ortaya konulan öneriler gerçekten çok yerinde ve sıklıkla karşılaştığımız bir durum.

 

BİLMİYORUZ, ARAŞTIRMIYORUZ, ÖĞRENMİYORUZ

 

Çoğumuzun çocuğu düzenli ders çalışmadığı için bu durumdan şikâyetçi oluruz; ama sorunun asıl kaynağını bilmiyoruz, araştırmıyoruz, öğrenmiyoruz. Öğrencilerin çoğu ders çalışmasını bilmiyor; ama çoğu anne baba da çocuğuna ders çalıştırmasını bilmiyor. Önce onu belirlemek gerekir; çünkü nedenini belirleyemediğimiz sorunu çözemeyiz. Başarısız öğrencilerin ders çalışmama nedenleri incelendiğinde ortaya çıkan durum şöyle oluşuyor.

 

HAFIZA İLE İLGİLİ SORUN VAR

 

Ders çalışmak istemiyor; motivasyon eksik, hedefi yok, istiyor ama başlayamıyor; atalet var, tembellik yapıyor, başlıyor ama hemen kalkıyor, oturamıyor; aşırı hareketlilik, sabırsızlık, devam ediyor ama odaklanamıyor; dikkat eksikliği, ödevleri çok zamanını alıyor; yavaş okuma, isteksizlik, ezberleyemiyor ya da hemen unutuyor; hafıza ile ilgili sorun var, anlıyor ama sınavlarda yapamıyor; yazılı yoklama ve/veya sınav kaygısı, bu sorunların belli başlı nedenleri de şöyle sıralanmış:

 

***

 

Hedefin olmaması, Yanlış ders çalışma alışkanlığı, Teknolojik aletlerle fazlaca zaman geçirme, Yanlış arkadaş seçimi, Huzursuz aile ortamı, Kötü alışkanlıklar, Ekonomik sıkıntılar, Çabuk vazgeçme ve pes etme, Disiplin eksikliği, Gelecek kaygısının olmaması, Sınav kaygısının yüksekliği ve bunu dengeleyememe…

 

ÖĞRENCİLER NEDEN BAŞARISIZ OLUYOR?

 

Aslında çocuklarımız başarılı olmak istiyordur; ama anne babalar bunu fark edemiyor olabilirler mi? Anne babalar, çocuklarının başarısızlığını, yaşadıkları sorunlardan dolayı olduğunu anlamalı ve oluşan sorunları belirlemeli. Çocuklar, öğrenciler neden başarısız oluyor? Acaba çocuğunuzun başarısızlığı ve en çok yaşadığı sorunlar hangisileri? Yukarıdaki tespitleri okuyan anne babalar, çocklarının durumunu ve gözlemlerini bir kez daha değerlendirebilirler.

 

BAŞARI DA BAŞARISIZLIK DA ALIŞKANLIKTIR

 

Başarı da başarısızlık da aslında alışkanlıktır ve her şey yalnızca alışana kadar zordur. Herkes başarıyı ister de herkes neden başarılı olamaz? İşte asıl soru da sorun da bu. Her şey burada gizli. Bu önemli konuya devam edeceğiz.

Sözün Özü:

Başarısızlıkların yüzde doksan dokuzu, mazeret alışkanlığı olan insanlar tarafından gerçekleştirilmektedir.George Carver

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.